Στο πλευρό της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας του Καναδά γιόρτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρουσία του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο παρακολούθησαν μαζί την παρέλαση συλλόγων της ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ.
Πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού έπειτα από 41 χρόνια, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν κατ’ αρχάς οι πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που εκτείνονται από την οικονομία και την κοινή γεωπολιτική αντίληψη έως τον πολιτισμό και θέματα δημοκρατίας.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d030u5xir2y1)


Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη σε Τορόντο και Μόντρεαλ

Οι ομογενείς επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό και στα μέλη της ελληνικής αποστολής στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε Μόντρεαλ και Τορόντο, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στήριξη της Ομογένειας. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας ως αναγνώριση για το έργο του.

Από τα ενδιαφέροντα ενσταντανέ της επίσκεψης στον βορρά της αμερικανικής ηπείρου ήταν μία φωτογραφία του Καναδού πρωθυπουργού που έδειξε ο πρωθυπουργός, όταν ο έφηβος Τριντό είχε επισκεφθεί μαζί με την οικογένειά του την Ακρόπολη πριν από 41 χρόνια.

Όπως επίσης τα στιγμιότυπα από την περιοδεία των δύο πρωθυπουργών σε ελληνικές επιχειρήσεις του Μόντρεαλ, όπου ο κ. Μητσοτάκης μάλλον… μύησε τον ομόλογό του στον φρέντο καπουτσίνο.

Το βλέμμα ωστόσο της ελληνικής αποστολής ήταν στραμμένο στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς το δικαίωμα συμμετοχής αποδήμων μέσω της επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά στην προσεχή εκλογική διαδικασία εκτιμάται ότι θα επιφέρει µεγάλη ανταπόκριση των οµογενών.

Ο κ. Μητσοτάκης µε την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις σε Μόντρεαλ και Τορόντο, όπου υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 300.000 άτομα ελληνικής καταγωγής, έστειλε το δικό του µήνυµα προς την Οµογένεια για µαζική συµµετοχή στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d030d72u6mup)


Μήνυµα Μητσοτάκη ότι η ελληνική οικονοµία έχει γυρίσει σελίδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µετέβη στον Καναδά έχοντας στις αποσκευές του τη νέα έκθεση του «Economist», που σηµειώνει ότι η Ελλάδα καταγράφει τη µεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηµατικό περιβάλλον µεταξύ 82 κρατών σε παγκόσµιο επίπεδο, στοχεύοντας στην προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα µας και γενικότερα στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Καναδά σε όλα τα επίπεδα.

Με έµφαση στο πεδίο της εµπορικής και οικονοµικής συνεργασίας, καθώς και σε αυτό των µεγάλων διεθνών προκλήσεων, ο πρωθυπουργός έστειλε το µήνυµα ότι η ελληνική οικονοµία έχει γυρίσει σελίδα και αποτελεί ελκυστικό προορισµό για επενδύσεις, έχοντας άλλωστε θέσει ως στόχο να καταστεί ένας από τους κόµβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου.

Ο Καναδάς, από την άλλη, αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα και η ελληνική πλευρά εκτιµά πως υπάρχουν µεγαλύτερα περιθώρια ειδικότερα στον τοµέα του τουρισµού, των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, των υποδοµών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η διµερής συνεργασία σε θέµατα εµπορίου, ενέργειας και κλιµατικής αλλαγής άλλωστε ήταν το κεντρικό θέµα της κατ’ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη - Τριντό την περασµένη Κυριακή, όπου επικυρώθηκε η συµφωνία για την παροχή επτά υπερσύγχρονων Canadair στην Ελλάδα µε την υπογραφή της σχετικής συµφωνίας.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CTV στάθηκε στη σηµαντική βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος και στην προσέλκυση ολοένα και περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα. Το µήνυµα για την ανάταξη της εθνικής οικονοµίας εξέπεµψε επίσης ο Κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις µε Καναδούς επενδυτές και επιχειρηµατίες, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της ελίτ της χώρας, στο Τορόντο, στο Economic Club of Canada και στο Toronto Club.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d030c10ukvk1)


5+2 Canadair για την Ελλάδα και 12 για την Ευρώπη

Με 12 νέα Canadair ενισχύει τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν. Τα αεροσκάφη, κόστους 600.000.000 ευρώ, έρχονται να ενισχύσουν την πυροσβεστική ικανότητα του rescEU, του αναβαθμισμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Θα σταθμεύουν στην Ελλάδα, καθώς και σε πέντε άλλα κράτη-μέλη του Νότου: Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d02a4ll8cel5)

Αναμένεται να παραδοθούν το 2027 και θα σταθμεύουν ανά δύο σε καθεμία από τις έξι χώρες. Θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα όπου θα βρίσκονται, έχοντας όμως ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα. Χθες ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιοτς, παρέστη στο Ζάγκρεμπ στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κροατίας και της Canadian Commercial Corporation για την αγορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Ο δε Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στον Καναδά ολοκλήρωσε τη συμφωνία αγοράς 2+5 Canadair DHC 515. Τα δύο στο πλαίσιο της αγοράς των 12 με χρηματοδότηση της Κομισιόν και τα υπόλοιπα πέντε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ως μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι «η υπογραφή της συμφωνίας στην Κροατία, μαζί με την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας από την κυβέρνηση της Ελλάδας, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας στην ΕΕ».

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»