Σκληρή μάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την τραγωδία στα Τέμπη. Την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με 83 υπογραφές κατέθεσε επίσημα λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Για ανάληψη κρίσιμης θεσμικά πρωτοβουλίας έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, υπήρξε πρόβλεψη οι τοποθετήσεις βουλευτών να φθάσουν μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα, καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφεί και να λάβει τον λόγο.

Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση θα δώσει απαντήσεις για όλα»

Η πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζεται έτοιμη να δώσει σαφείς απαντήσεις για τα Τέμπη, αλλά και για κάθε ζήτημα που θα θέσει η αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη», ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως «αποκαλύπτεται το πολιτικό σας ζητούμενο. Να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη από ένα τραγικό γεγονός», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως «η πρόταση δυσπιστίας είναι απόδειξη ότι για μια ακόμα φορά το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο. Την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε».

Στην κυβέρνηση θέλουν να δώσουν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα. Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα και ποτέ δεν κρύφτηκε η κυβέρνηση σε αυτή τη συζήτηση, σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Μιλούν για μια σοβαρή και πολύ σημαντική συζήτηση η οποία θα γίνει αυτές τις τρεις μέρες στη Βουλή, και σε καμία περίπτωση όπως τόνιζαν, δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία όπως επιχειρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ως εδώ» ήταν η χαρακτηριστική φράση των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής θα μιλήσει και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής για να δώσει απαντήσεις για τα Τέμπη.

«Προσπάθεια συγκάλυψης» επαναλαμβάνει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν σε πολύ υψηλούς τόνους, θέτοντας θέμα κράτους δικαίου και κρίσης των θεσμών στην Ελλάδα. Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους, «το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης». Και κατέληξε: «Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισμός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό».

6165655
6165767
6165780
6165810
6165844
6165852
6165906
6165911

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή», επεσήμανε ο κ. Παππάς.