Στη Λαμία βρέθηκε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης προκειμένου να συμμετάσχει στο 2 STAR FORUM. Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην ικανότητα της χώρας μας να «αδράξει», όπως είπε, τις «σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρουν σήμερα η ενεργειακή και η ψηφιακή μετάβαση, η κρίση των διεθνών αλυσίδων αξίας λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων» εντόπισε την πιθανότητα ανατροπής του κλίματος στο δημογραφικό.

«Απαιτείται μια ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, που να θέτει στόχους, να καθορίζει προτεραιότητες με συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα έργα πολιτικής», είπε ο κ. Χαρίτσης για να συμπληρώσει πώς «μόνο έτσι η χώρα μας μπορεί να απαντήσει στις πολλαπλές αναπτυξιακές και κοινωνικές προκλήσεις».

Χαρίτσης για ψηφιακό πράσινο άλμα

   Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ένα ψηφιακό και ένα πράσινο άλμα που θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση, προοπτική και ελπίδα για τις επόμενες γενιές» ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «ο τρόπος της κατανομής και διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης ουσιαστικά θα διευρύνει τις περιφερειακές αλλά και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες αντί να τις θεραπεύσει».

   Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε ότι «η μετανάστευση για την Ελλάδα δεν είναι άγνωστη. Ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης αφορούσε κυρίως νέους-νέες με πολύ σημαντικές και αυξημένες δεξιότητες». Μάλιστα υπογράμμισε ότι όλες οι έρευνες καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα ότι δηλαδή αιτία είναι «η επιθυμία για μια καλύτερη εργασιακή προοπτική που θα ανταποκρίνεται στα προσόντα τους».

Χαρίτσης για το επιστημονικό δυναμικό στη χώρα

   Υπογράμμισε ακόμη την αντίθεσή του στις απόψεις που θεωρούν ότι «υπάρχει πλεονάζον επιστημονικό δυναμικό στη χώρα» τονίζοντας ότι «η διαφορά από τους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι ότι έχουμε περισσότερο άνεργο δυναμικό πτυχιούχων» όπως είπε.

   Ο Αλέξης Χαρίτσης εκτίμησε ακόμη ότι «οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ουσιαστικά εμβαθύνουν την πρόσδεση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό των χωρών με χαμηλό εργασιακό κόστος, ως χώρα δηλαδή που παράγει θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης» όπως είπε, και επισήμανε πως «η μετανάστευση δεν μπορεί να ανασταλεί αν δεν σκεφτούμε, με όρους εθνικής στρατηγικής, για την αλλαγή της θέσης της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας».

   Διαπίστωσε ότι με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζονται, «τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις ανισότητες να διευρύνονται και να οξύνονται, καθώς επίσης θα βιώσουμε ακόμα και φαινόμενα ερημοποίησης της υπαίθρου που θα γίνουν περισσότερο ορατά απ΄ ό,τι σήμερα».

Πρωτοβουλίες για το δημογραφικό

   Τέλος ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη Νέα Αριστερά σε σχέση με τις προτάσεις της για το δημογραφικό, οι οποίες «θα στηρίζονται στην ιδέα μιας καθολικής στήριξης, από την πρώτη μέρα, σε κάθε νέο παιδί και σε όλες τις μορφές των νέων οικογενειών», αλλά και προτάσεις που έχουν να κάνουν και με την ενσωμάτωση στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας των μεταναστών που «πολλές φορές σε πάρα πολλές περιοχές ήδη παίζουν θετικό ρόλο».

   Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «χρειάζονται πολιτικές διασύνδεσης και ενεργή συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού που είναι στο εξωτερικό στο ερευνητικό και παραγωγικό γίγνεσθαι της χώρας».