«Don’t ask, don’t tell». Aλλως πως, «δεν γνωρίζουµε και δεν υπάρχει τρόπος να το µάθουµε, επειδή δεν ζητάµε αυτές τις πληροφορίες».
Στη φράση αυτή συνοψίζεται η ακολουθούµενη τακτική του Ντέλαγουερ, της «µικροσκοπικής» πολιτείας των ΗΠΑ, στην ανατολική ακτή του Ατλαντικού, µεταξύ Ουάσινγκτον και Νέας Υόρκης, όπου ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, έχει µεταφέρει τις εταιρείες του ή κάποιες από τις δραστηριότητές του.


Στέφανος Κασσελάκης: Γιατί επέλεξε το Ντέλαγουερ για τις εταιρείες του

Πρόκειται για κορυφαίο φορολογικό παράδεισο εντός του αµερικανικού εδάφους που µόνο το 2020 ενέγραψε στα µητρώα του πάνω από 250.000 νέες επιχειρήσεις και σήµερα αριθµεί περισσότερες από 2 εκατοµµύρια, όταν ο συνολικός πληθυσµός δεν υπερβαίνει το 1 εκατοµµύριο!

Οι εταιρείες που είναι εγγεγραµµένες στο Ντέλαγουερ και δεν δραστηριοποιούνται στο κράτος δεν πληρώνουν φόρο εισοδήµατος. Επίσης, δεν προβλέπεται φόρος επί των πωλήσεων, φόρος εισοδήµατος επενδύσεων και φόρος κληρονοµιάς ή προσωπικής περιουσίας. Οι µητρικές µπορούν ακόµα να παρακάµψουν τον ενδοκρατικό φόρο ιδρύοντας θυγατρικές ή εταιρείες-κέλυφος, που κατέχουν διάφορα άυλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν ασκούν απευθείας επιχειρηµατικές δραστηριότητες.

Μεταξύ των κολοσσών περιλαµβάνονται η Amazon, η Google, η ΙΒΜ, η Tesla, η Walmart, η American Express και η Disney.

Σύµφωνα µε τον «επενδυτικό οδηγό» της δεύτερης µικρότερης αµερικανικής πολιτείας, τον οποίο µπορεί να αναζητήσει κανείς στην οικονοµική - εµπορική διεύθυνση της ελληνικής πρεσβείας, «ο εγγεγραµµένος αντιπρόσωπος είναι το µόνο όνοµα που πρέπει να αποκαλυφθεί σε σχέση µε την εταιρεία. Αλλα στελέχη, διευθυντές, µέτοχοι, δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τα ονόµατά τους, ούτε να διαµένουν στο Ντέλαγουερ».

Πολύ απλά, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει τρόπος να µαθευτεί η αλήθεια για την οικονοµική επιφάνεια του κ. Κασσελάκη, ενώ, ακόµα και στο «πόθεν έσχες» που θα πρέπει να υποβάλει στο τέλος του εξαµήνου θα συµπεριλάβει µόνο όσα κρίνει ο ίδιος.


Σε τοίχο βρίσκει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την αµερικανική επιχείρησή του Osios LLC

Ηδη, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η εν εξελίξει -από τις 5 Μαρτίου- έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την αµερικανική επιχείρησή του Osios LLC, που κατέβαλε χρήµατα στους εργαζοµένους του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσκρούσει σε τοίχο, καθώς η Πολιτεία δεν δύναται καν να απαντήσει σε τέτοια προδικαστικά ερωτήµατα.

Είναι εφικτή άλλη προσέγγιση -νοµική ή πολιτική- ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεωθεί να υποβάλει πλήρη οικονοµικά στοιχεία; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και µόνο µε την ενεργοποίηση διακρατικών-διευρωπαϊκών συµφωνιών δύναται να αναδειχθούν κάποια περισσότερα αποτελέσµατα ή να γίνουν συνεννοήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Παράγοντες της Βουλής εξηγούν ότι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής ή η ενεργοποίηση άλλης κοινοβουλευτικής διαδικασίας ενδεχοµένως να αποδώσει κάποιους καρπούς, όπως συνέβη στο παρελθόν µε τα εξοπλιστικά προγράµµατα ή µε τη Siemens, όπου εστάλησαν κάποιοι λογαριασµοί, και πιο πρόσφατα µε τους προστατευόµενους µάρτυρες της Novartis, που αποδείχθηκαν ψευδοµάρτυρες. Οµως, «κανείς δεν έχει µεγάλες προσδοκίες».

Οσο, δε, για τη ∆ικαιοσύνη, αντί για ένα παραδοσιακό σύστηµα δίκης, οι εταιρικές αγωγές επιλύονται από το Court of Chancery, ένα δικαστήριο που αποτελείται από δικαστές που ειδικεύονται στο Εταιρικό ∆ίκαιο. Εξαιτίας αυτού, η πολιτεία διαθέτει καλά ανεπτυγµένα και προβλέψιµα νοµικά προηγούµενα, που µπορεί να ωφελήσουν τις εταιρείες.

Ενώ η µέση αστική αγωγή µπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να επιλυθεί, η εµπλοκή δικαστών από το Ντέλαγουερ σηµαίνει ότι παρόµοιες υποθέσεις µπορούν να κριθούν πιο γρήγορα. Το πανίσχυρο δικαστικό σύστηµα θεωρείται ανυπέρβλητο, διατηρώντας την ανεξαρτησία του και τον προσανατολισµό του υπέρ των επιχειρήσεων.


«Πόθεν έσχες»

Στην κείµενη νοµολογία (Ν. 5026/2023) ορίζεται ότι η αρχική δήλωση «πόθεν έσχες» υποβάλλεται έως τις 30 Ιουνίου. Θα είναι η πρώτη δήλωση, την οποία έπρεπε να υποβάλει τον ∆εκέµβριο του 2023, τρεις µήνες µετά την απόκτηση της ιδιότητας του προέδρου, που τον κατέστησε υπόχρεο, όµως δόθηκε παράταση για την υποβολή δηλώσεων και η προθεσµία µεταφέρθηκε.

Ετσι, λοιπόν, η δηµοσιοποίησή της ή µη επαφίεται αποκλειστικά στη βούλησή του. Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δηµοσιοποιηθεί αυτόµατα, όπως όλων των πολιτικών αρχηγών, είναι αυτή του 2024 και θα αφορά τη χρήση του 2023. ∆εδοµένου ότι τον Νοέµβριο του 2023 δηµοσιοποιήθηκαν τα «πόθεν έσχες» που αφορούσαν τη χρήση του 2021, αντιλαµβάνεται κανείς πως η υποχρεωτική δηµοσίευση της περιουσιακής κατάστασης του Στέφανου Κασσελάκη θα γίνει το νωρίτερο το 2025.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»