«Δεν είναι δυνατόν να μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν ξέρουμε αν ο επόμενος που μπει, σηκώσει μόνο ένα πανό, πρέπει να ελεγχθεί η ασφάλεια των κτιρίων», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, με αφορμή την εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο.

*Διαβάστε εδώ: Μέλη του Ρουβίκωνα μπήκαν στη Βουλή και κρέμασαν πανό για τα Τέμπη - Δείτε βίντεο

«Περιμένουμε να κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική, να δούμε τις κατηγορίες που αναφέρει, τα στοιχεία που επικαλείται και μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», επισήμανε ακόμα.


Η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Επικρατείας, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Το μόνο ισχυρό πρόσωπο του Μαξίμου είναι ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει άλλο, μετά το χάος!», είπε αρχικά.

Ερωτηθείς αν θα δεχτούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική στο θέμα των Τεμπών, απάντησε: «Θα τη δούμε. Να τη διαβάσουμε διότι η περιγραφή των αδικημάτων είναι το ένα θέμα. Χρειάζεται να δούμε εάν η νομοτυπική περιγραφή ταιριάζει με αυτά τα οποία αποδίδονται ως πράξεις ή παραλείψεις στον ή στους υπουργούς. Να δούμε αν αυτά συνδέονται αιτιακά, αν οδηγούνε στην έκθεσή ή οδηγούνε στην παρακώλυση, εάν νομικά γίνεται ο συλλογισμός. Έχει δουλειά όλο αυτό. Με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με τη νηφαλιότητα σε ανθρώπους που πρέπει να κρίνουν την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής ενός συμπολίτη μας».

Αναφορικά με την εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο, επισήμανε: «Συντάσσομαι απολύτως με την κριτική. Την ευθύνη για τη Βουλή την έχει ο Φρούραρχος, άρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα, δεν μπορεί να το προσπεράσουμε εύκολα αυτό. Ότι εντοπίζονται κενά ασφαλείας στη φύλαξη της Βουλής και στο Προεδρικό Μέγαρο εντοπίζονται. Αυτό δεν είναι κατάσταση, γιατί τώρα μπορεί να μπήκανε αυτοί που μπήκανε και ‘θέλαν να σηκώσουν ένα πανό αλλά αν μπαίνει όποιος θέλει και χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο είναι σίγουρο ότι και ο επόμενος θα θέλει να σηκώσει ένα πανό; Άρα η Βουλή είναι φυλασσόμενο κτήριο για κάποιο λόγο, αν θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είναι φυλασσόμενο κτήριο γιατί θέλουμε να μπαίνει όποιος να είναι να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αν είναι φυλασσόμενο κτήριο πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μου αυτά θα ειπωθούν εκεί που πρέπει να ειπωθούν».

Ερωτηθείς για τις αποχωρήσεις των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου και αν είναι απώλεια για την κυβέρνηση, απάντησε: «Φυσικά και είναι και νομίζω ότι ήταν και μια επώδυνη και επαχθής απόφαση για τον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι εξηγήθηκε γιατί αυτό το οποίο ήταν πράγματι μια κοινωνική επίσκεψη εν συνεχεία συνδυάστηκε και συνδέθηκε με έναν πολύ κακό χρονισμό. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι η αντίδραση θα ήταν ίδια αν για παράδειγμα αυτό είχε γίνει 15 μέρες πριν. Η συγκυρία ήταν αυτό το οποίο μέτρησε».

Αναφορικά με το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», είπε: «Τα παρακολουθώ, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση για αυτό. Νομίζω ότι με όλα αυτά διολισθαίνουμε στην παραπολιτική και φεύγουμε από την πολιτική».

«Αυτό που δημιούργησε την εντύπωση είναι η πράξη της αντιπολιτεύσεως δηλαδή από εκεί που δεν είχαν κινηθεί καθόλου ξαφνικά γίνεται ένα δημοσίευμα, το οποίο δεν μας είπε τελικά και κάτι συγκλονιστικό ειδικώς δε ως προς την ευθύνη της κυβερνήσεως δεν μας είπε και απολύτως τίποτε. Έρχεται και λεει η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει γιατί υπάρχει ένα δημοσίευμα. Η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να πέσει όταν έγιναν τα Τέμπη, η κυβέρνηση δεν έπρεπε να πέσει όταν διέρρευσαν τα mail της Ασημακοπούλου, η κυβέρνηση δεν έπρεπε να πέσει όταν βγήκε η έκθεση του κράτους δικαίου από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση έπρεπε να πέσει όταν βγήκε αυτό το δημοσίευμα. Εγώ δεν λέω γιατί κάνανε την πρόταση δυσπιστίας, δικαίωμά τους είναι, εγώ λέω ότι αυτό που δημιούργησε αίσθηση είναι η συσχέτιση ενός άρθρου με το μέγιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου που είναι η πρόταση δυσπιστίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση στην περίπτωση που ενωθεί η αντιπολίτευση με βάση την προανακριτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πώς να τον ρίξουν; Αν ο Κ. Μητσοτάκης έχει 158 βουλευτές δεν πέφτει. Οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή δεν πέφτουν αλλού. Η κυβέρνηση πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Ο Μάκης Βορίδης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 01-04-24