Η Νόνη Δούνια είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. Εχει διατελέσει βουλευτής της Ν.Δ. με επιτυχία την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ υπήρξε μοντέλο διεθνούς φήμης τη χρυσή δεκαετία του ’90. Ως βουλευτής έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και μετράει πολλές ώρες κοινοβουλευτικού έργου. Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής, πολλοί σκέφτηκαν ότι μπορεί να συμβάλει στο να αλλάξει η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη. Μια δυναμική παρουσία, δεν φείδεται των λόγων της και το τελευταίο διάστημα την απολαμβάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στην εκπομπή του Mega «Ακόμη δεν είδες τίποτα».

Διαβάστε ακόμα: Νόνη Δούνια: Ήξερα ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να χειρουργηθώ στην καρδιά, ήταν εκ γενετής το πρόβλημα

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη τού σήμερα;

Η γυναίκα σήμερα στην Ευρώπη έχει σαφώς πολύ περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες από ό,τι είχε στο παρελθόν. Της εμπιστεύονται πιο εύκολα θέσεις ευθύνης, αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερο σεβασμό, κρίνεται σχεδόν ισότιμα με τους άνδρες. Λέω «σχεδόν» επειδή ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι να πούμε ότι γυναίκες και άνδρες τυγχάνουν ακριβώς της ίδιας εμπιστοσύνης στην εργασία τους, κρινόμενες μόνο με βάση την αξία και τα αντικειμενικά τους προσόντα. Είμαστε όλες μας εδώ, όμως, για να «καλύψουμε» την όποια απόσταση μας χωρίζει με την πραγματική ισότητα των φύλων. Προσωπικά, θα παλέψω για την απόλυτα ισότιμη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη.

Λερναία Ύδρα η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει;

Πράγματι, δυστυχώς, οι γυναικοκτονίες αποτελούν μάστιγα της εποχής μας. Σαφώς και μπορεί να αλλάξει αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε κουλτούρα και νοοτροπία. Οι μητέρες των αγοριών πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σέβονται τις γυναίκες, αλλά και εν γένει να σέβονται τον συνάνθρωπό τους και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να εξαφανιστεί αυτό το τραγικό φαινόμενο. Πρέπει να γίνουν σοβαρές, δομικές αλλαγές στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία.

Πώς νιώθετε για την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό σας με την υποψηφιότητά σας ως ευρωβουλευτού;

Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο πρωθυπουργός, για ακόμα μία φορά, στο πρόσωπό μου, δίνοντάς μου το «χρίσμα» της υποψήφιας ευρωβουλευτού στις εκλογές του Ιουνίου είναι εξαιρετικά τιμητική. Σκοπεύω να ανταποκριθώ σε αυτήν, αγωνιζόμενη με την ίδια συνέπεια και αφοσίωση, αλλά και με το ίδιο πάθος που με διέκρινε κατά τη θητεία μου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Ποιο θα θέλατε να είναι το αποτύπωμά σας στην Ευρωβουλή;

Στόχος μου είναι μια Ελλάδα με ισχυρή θέση στην Ευρώπη και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις γι’ αυτό. Με ενδιαφέρει πραγματικά να παραδώσω στη νέα γενιά μια καλύτερη χώρα και μια καλύτερη Ευρώπη από αυτή στην οποία εγώ μεγάλωσα. Μια Ευρώπη με περισσότερες ευκαιρίες σε κάθε επίπεδο, πιο «ανθρώπινη» καθημερινότητα, πιο σύγχρονη Παιδεία. Και, βέβαια, μια Ευρώπη με πολύ καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες για τους νέους μας. Θέλω να συνδημιουργήσω με όλους τους άλλους ευρωβουλευτές όλες εκείνες τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις που θα διευρύνουν τις επιλογές των νέων και θα τους επιτρέψουν να έχουν μια διεθνή καριέρα, εφάμιλλη των πολιτών όλων των υπόλοιπων κρατών του κόσμου.

Πώς αντέδρασαν τα παιδιά σας όταν το ανακοινώσατε;

Χάρηκαν πολύ, επειδή γνωρίζουν το πάθος μου για την πολιτική και τη διάθεσή μου να προσφέρω. Γνώριζαν, εξάλλου, το μεγάλο ενδιαφέρον μου για την Ευρωβουλή. Δεν ήταν κάτι που τους εξέπληξε. Εξάλλου, είχα πει και σε εκείνα και σε όλους ότι η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν επρόκειτο να σταματήσει. Απλώς, έκανα μια μικρή «παύση».

Ο σύντροφός σας σάς στηρίζει και σε αυτή την προσπάθειά σας;

Εννοείται! Ο σύντροφός μου με στηρίζει πάντα, σε κάθε μου όνειρο και αγώνα. Αποτελεί το πολυτιμότερο «στήριγμά» μου. Οπως, θέλω να πιστεύω, και εγώ για εκείνον.

Αποκαλύψατε μια σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχατε. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας;

Ούσα φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, η σκέψη μου ήταν ότι όλα θα πάνε καλά και θα είμαι και πάλι υγιής. Ακόμα και κάποια στιγμή που, ανθρώπινα, πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί και να συμβεί κάτι κακό, το «έδιωξα» αμέσως.

Τι είπατε στα παιδιά σας;

Οτι θα κάνω μια προγραμματισμένη, απαραίτητη για την υγεία μου, επέμβαση και ότι όλα θα πάνε μια χαρά. Τους μετέφερα ότι πρέπει να το πάρουν χαλαρά, χωρίς φόβο, με δύναμη και χιούμορ. Και έτσι ακριβώς το πήραν.

Επιστροφή στην τηλεόραση. Τι έχει αλλάξει;

Η τηλεόραση ακολουθεί την εποχή της. Σίγουρα, λοιπόν, πολλές από τις εκπομπές του παρελθόντος δεν θα «στέκονταν» σήμερα, στην περίοδο της πολιτικής ορθότητας. Αυτό, βέβαια, είναι θετικό. Πρέπει να εξελισσόμαστε και μαζί με εμάς να εξελίσσεται και η τηλεόραση. Η πολιτική ορθότητα έχει έρθει για καλό, αφού αποσκοπεί στο να μη θίγουμε την προσωπικότητα και τις προσωπικές επιλογές κανενός. Αρκεί, ασφαλώς, να μη φτάνουμε και στο άλλο άκρο, του να μην μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα και «αφιλτράριστα» την άποψή μας επί παντός επιστητού. Επειδή τότε θα «φλερτάραμε» επικίνδυνα με τη λογοκρισία.

Πιστεύετε ότι η Gen Z βλέπει τηλεόραση;

Πιστεύω ότι βλέπει μεν τηλεόραση, αλλά όχι συστηματικά, ούτε και για πολλή ώρα. Μόνο αν προκύψει κάποιο θέμα επικαιρότητας που τους ενδιαφέρει ή αν κολλήσουν με κάποια σειρά μυθοπλασίας. Είναι πιο πολύ γενιά των social media και ιδίως του Instagram και του TikTok.

Η σχέση σας με τα social media;

Θα έλεγα αναγκαία, μιας και αποτελεί χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο στην εποχή μας. Είναι ένας τρόπος να προβάλλουμε τη δουλειά μας και να επικοινωνούμε με το ευρύ κοινό. Σίγουρα, πάντως, δεν αφιερώνω σε αυτά πάνω από μία ώρα την ημέρα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Φωτογραφία: NDPPHOTO / ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ