Από τις 9 Απριλίου η είσοδος στα γήπεδα για τους αγώνες της Super League 1 και του Κυπέλλου Ελλάδας περνάει στην ψηφιακή εποχή, καθώς υιοθετείται η ψηφιακή μορφή εισιτηρίου. Οι φίλαθλοι πλέον θα μπορούν να εισέρχονται στις κερκίδες με το εισιτήριο αποθηκευμένο στο gov.gr wallet.

Για τη διαδικασία εισόδου στα γήπεδα μέσω του ψηφιακού εισιτηρίου (tickets.gov.gr) μίλησαν στο EΡΤΝews o Γιάννης Βρούτσης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και ο Μηνάς Λυσάνδου, πρόεδρος της Super League. Και όπως αποκάλυψε στο EΡΤΝews ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, για τη μεταβατική αυτή περίοδο «θα εφαρμόζεται και η ψηφιακή ταυτοπροσωπία, θα ισχύει και το παλιό σύστημα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους να μπορέσουν να εξοικειωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

Μεγαλύτερη ασφάλεια

«H κυβέρνηση έδειξε από την αρχή αποφασιστικότητα σε ένα ζήτημα που είχε τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, που ήθελε κάτι να αλλάξει επιτέλους και να νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και κατά κύριο λόγο στα γήπεδα ποδοσφαίρου», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Βρούτσης λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα στο υπουργείο Αθλητισμού.

«Ο τελευταίος αθλητικός νόμος που φέραμε στη Βουλή αρχίζει να αποδίδει θετικά, γιατί συμβάλλουν ταυτόχρονα, εκτός από το υπουργείο, οι ίδιοι οι φίλαθλοι, που θέλουν τη διασφάλιση των γηπέδων. Δεν θέλουν να είναι κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

Τα βήματα τα οποία έχουν γίνει είναι πραγματικά άθλος

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα φτάσουμε στο σημείο σύντομα να βλέπουμε στα γήπεδα φιλάθλους των αντίπαλων ομάδων όπως γινόταν παλαιότερα, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι «κάποια στιγμή θα γίνει». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν πάμε από το Α στο Ω. Χρειάζονται βήματα. Σήμερα αυτά τα βήματα τα οποία έχουν γίνει είναι πραγματικά άθλος. Βλέπετε ντέρμπι και έχει αλλάξει η εικόνα. Οι ίδιοι οι φίλαθλοι περιφρουρούν, μαζί με τις ΠΑΕ, το γήπεδό τους, την ομάδα τους, και αυτό είναι αποτέλεσμα του νόμου και της συμβολής και των τριών παραγόντων».

Πρόσθεσε δε ότι πήραν αποφασιστικά μέτρα: «Δείξαμε ότι είμαστε αταλάντευτοι στην πορεία αυτή, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην αρχή. Δείξαμε ότι είμαστε το ίδιο απέναντι σε όλους. Δεν αδικήθηκε καμία ομάδα». Και όπως είπε, «το πρώτο βήμα ήταν η ψήφιση του νόμου. Το δεύτερο βήμα ήταν οι κάμερες. Πρέπει να ξέρουν όλοι οι φίλαθλοι ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα πιο σύγχρονα γήπεδα από θέμα ασφάλειας όσον αφορά στην τεχνολογία».

Ερωτηθείς για το Πανθεσσαλικό Στάδιο, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις, και τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, απάντησε ότι αποτελεί μία εξαίρεση: «Εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι σε όλα τα γήπεδα να υπάρχουν οι πιο σύγχρονες κάμερες και να βλέπουν κάθε γωνιά του γηπέδου».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d09h43h6jcht)

Από 9/4 ψηφιακά η είσοδος στα γήπεδα

«Από 9 Απριλίου ξεκινάει το επόμενο βήμα, που είναι η ταυτοπροσωπία με τη νέα σύγχρονη μεθοδολογία που έχει φτιάξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεταβατικό στάδιο, ώστε οι φίλαθλοι να εξοικειωθούν με το θέμα το συγκεκριμένο της νέας τεχνολογίας, και θα πάμε με δύο δρόμους: Θα εφαρμόζεται και ο νόμος ταυτοπροσωπίας, θα ισχύει και το παλιό σύστημα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους να μπορέσουν να εξοικειωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», αποκάλυψε στο EΡΤΝews o κ. Βρούτσης.

Η είσοδος του διαρκείας ή του απλού εισιτηρίου είναι απλώς ένα βήμα μέσω του gov.gr wallet - Δεν θα υπάρξει πρόβλημα

Για το θέμα και τις τεχνικές προδιαγραφές μίλησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Δεν ξεκινάμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι μια καινούργια πραγματικότητα για τους φιλάθλους.

Συνεπώς πάμε με το καινούργιο σύστημα ταυτοποίησης μέσα από το gov.gr wallet, όπου βάζουμε το εισιτήριό μας με πολύ εύκολο τρόπο. Απλώς σκανάρουμε το QR Code ή το barcode του εισιτηρίου και μπαίνει στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι μας».

Σχετικά με όλους όσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κατεβάσουν την ψηφιακή εφαρμογή, δήλωσε ότι στα γήπεδα εκτός από το tickets.gov.gr θα συνεχίσουν να μπαίνουν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο του χάρτινου εισιτηρίου και της ταυτοποίησης στην είσοδο. «Οι φίλαθλοι έχουν να κάνουν μόνο ένα βήμα, να κατεβάσουν την εφαρμογή. Και μάλιστα ήδη στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, που είναι ένα προαπαιτούμενο βήμα, έχουν γραφεί περίπου οι μισοί Έλληνες, περισσότεροι από τους μισούς σε σχέση με τα γήπεδα. Συνεπώς να κατεβάσουμε το gov.gr wallet και από εκεί και πέρα η είσοδος του διαρκείας ή του απλού εισιτηρίου είναι απλώς ένα βήμα», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλους όσοι δεν έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους το ψηφιακό πορτοφόλι gov.gr wallet είναι να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το emep.gov.gr. Και όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διευκόλυνση των φιλάθλων θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή σε περίπτωση που κάποιος δυσκολευτεί να γραφτεί μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας.

Για το θέμα μίλησε και ο Μηνάς Λυσάνδου, πρόεδρος της Super League, λέγοντας ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν εκπληρώσει όλα τα βήματα, όπως έχουν προαναγγελθεί, με χειρουργική ακρίβεια όλα τα βήματα. «Το ποδόσφαιρο συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά», συμπλήρωσε.