Τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, τη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό και την οπισθοδρόμηση θα αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του απόψε στο Ζάππειο, που θα ανοίξει τις εργασίες του τριήμερου, πανηγυρικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση του κόμματος.
Η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ έχει στόχο τη σφυρηλάτηση της ενότητας του κόμματος, τη συσπείρωση στελεχών και μελών και την ανάδειξη του διακυβεύματος και της πολιτικής ατζέντας των ευρωεκλογών, που απέχουν πλέον μόλις δύο μήνες.


Συνέδριο της ΝΔ: Μια γιορτή στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια με θεματικές συζητήσεις, ιστορικές φωτογραφίες και ηχητικά

Όπως σημειώνουν από την Πειραιώς, η επιλογή του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κράτησε όρθια σε καιρούς κρίσης και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη.

Συνολικά 2.742 στελέχη απ' όλη τη χώρα, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των αποδήμων Ελλήνων, αναμένεται να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εκτός από τις ομιλίες των στελεχών (ήδη μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εγγραφεί ως ομιλητές 220 σύνεδροι) θα λειτουργήσει εντός του Ζαππείου και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της παράταξης στον μισό αιώνα της ιστορίας της.

Το παρελθόν του κόμματος, ο μισός αιώνας ζωής δηλαδή, θα διατρέχει όλο το συνέδριο, με διάφορους τρόπους: με θεματικές συζητήσεις, με παλιά συμβολικά αντικείμενα που θα εκτίθενται στο Ζάππειο, με ιστορικές φωτογραφίες, αλλά και με ηχητικά.

Περπατώντας στους διαδρόμους του Ζαππείου, οι πάνω από 2.700 σύνεδροι θα ακούνε σε κάθε γωνία ένα ηχητικό απόσπασμα από ομιλίες των προέδρων της Νέας Δημοκρατίας: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης θα «συνομιλούν» με το κοινό μέσα από παλαιότερες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους.


Οι σημαίνουσες προσωπικότητες στο συνέδριο της ΝΔ

Από τις παρεμβάσεις των προσκεκλημένων από το εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, και, κυρίως, η ομιλία της επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Κυριακή το μεσημέρι, η οποία θα προηγηθεί της ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία θα κλείσει το 15ο συνέδριο της ΝΔ.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την κάλυψη του συνεδρίου πέρα από τα εγχώρια ΜΜΕ και από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευθεί για την κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ πάνω από 180 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.


Το πρόγραμμα του συνεδρίου της ΝΔ

Αύριο, Σάββατο, στις άλλες αίθουσες του Ζαππείου θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, στις οποίες θα πάρουν το λόγο αρκετά μέλη και στελέχη του κόμματος. Ειδικότερα, οι ομιλίες των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι «50 Χρόνια ΝΔ: Οι ιδέες και οι άνθρωποι», «50 Χρόνια ΝΔ: Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», «50 Χρόνια ΝΔ: Για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο» και «50 Χρόνια ΝΔ: Μεγαλώνει γιατί εξελίσσεται».

Την Κυριακή, πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μιλήσει η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, και οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Μπακόλας.