Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία άμεση απειλή τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τον πλανήτη, ενώ οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι δημιουργούν την ανάγκη της δίκαιης μετάβασης σε μία Πράσινη Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί την νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Γηραιάς Ηπείρου με σκοπό τον μετασχηματισμό της σε μία σύγχρονη και αποδοτική οικονομία, ως προς την χρήση των πόρων και την ανταγωνιστικότητα.

Το European Green Deal στοχεύει σε μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, στην τόνωση της οικονομίας μέσω της πράσινης τεχνολογίας, την δημιουργία βιώσιμης βιομηχανίας αλλά και βιώσιμες μεταφορές για τη μείωση της ρύπανσης, σε μια διατομεακή προσέγγιση όπου οι αρμόδιοι πολιτικοί πυλώνες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.


@parapolitika

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την πράσινη μετάβαση #parapolitikagr #green #europe #tiktokgreece #greece

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr

Σημαντικές στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Βιώσιμη ανάπτυξη: Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης αφορούν τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και την προστασία του πλανήτη από την υποβάθμιση, ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν οι ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπτυξη στρατηγικής με ορίζοντα το 2050.

Δράση για το κλίμα και μείωση των εκπομπών, με παράδειγμα την προσαρμογή στον στόχο του 55%. Η θέση αυτή αφορά την νομοθετική κατοχύρωση των στόχων για το κλίμα σε σχέση με τη μείωση τουλάχιστον 55% στις καθαρές εκπομπές έως το 2030.

Στην ενέργεια, κομβικό στόχο αποτελεί η απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος, με τα κράτη μέλη να χρειάζεται να μετατρέψουν τα ενεργειακά τους συστήματα σε μία πλήρως ολοκληρωμένη, ψηφιοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά εντός ΕΕ.

Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η μετάβαση σε μια οικονομία με αποδοτική χρήση των πόρων και η προστασία των ανθρώπων από περιβαλλοντικές πιέσεις, ο οικολογικός προσανατολισμός των δημόσιων και ιδιωτικών οικονομικών αλλά και η συστηματική και μακρόπνοη στρατηγική έρευνας και καινοτομίας