«Βλέπουμε να αυξάνονται τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, επειδή πλέον δηλώνονται, και αυτή είναι η καλή όψη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της εθνικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας από το υπουργείο Παιδείας.

Την καμπάνια για τον σχολικό εκφοβισμό παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριακός Πιερρακάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η βία στα σχολεία πρέπει να ενοχοποιηθεί, ενώ ενημέρωσε για τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας κατά της σχολικής βίας.

Στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας οι γονείς των παιδιών Δημοτικού μπορούν να καταγγέλλουν επώνυμα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μπορούν να προχωρούν μόνοι τους σε καταγγελία.

bullying_thessaloniki__8_
bullying_thessaloniki__9_

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο διπλασιασμός των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ο οποίος έχει γίνει για να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη στις ανάγκες των μαθητών, πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με προγράμματα επιμόρφωσης.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε κουλτούρα σεβασμού και αποδοχής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη νέα stop-bullying.gov.gr, όπου ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συστήματα αποτύπωσης, συστήματα διαχείρισης. Είναι μια πλατφόρμα καταγγελιών και από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, περιλαμβάνει περιγραφές του είδους της κακοποίησης, αν είναι σωματική, διαδικτυακή, ψυχολογική κ.ά.

bullying_thessaloniki__1_
bullying_thessaloniki__2_

Μετά την υποβολή της αναφοράς υπάρχει παρακολούθηση αναφορικά με τον χρόνο που διαχειρίζεται το περιστατικό, πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Καταρχήν τη διαχείριση την αναλαμβάνει το σχολείο, αλλά ανάλογα τη σοβαρότητα υπάρχει μια 4μελής επιτροπή ειδικών στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει επιτροπή ειδικών και στο υπουργείο Παιδείας, συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0fh9lfd05x5)


Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο εντάσσονται οι «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» στα σχολεία

Από τον Σεπτέμβριο εντάσσονται οι «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» από το Δημοτικό έως και το Λύκειο. Είναι μία οριζόντια μαθητική παρέμβαση και θα υλοποιείται κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους.

Οι δράσεις αυτές θα έχουν πολλές πτυχές, επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα εντάσσονται και οι σχολικές εκδρομές.

Αναφορικά με τους νέες κανονισμούς λειτουργίας στις σχολικές μονάδες, πρόκειται να δημιουργηθεί νέος κανονισμός το καλοκαίρι και οι γονείς από τον Σεπτέμβριο θα υπογράψουν για τις αλλαγές που αφορούν το νέο νομικό πλαίσιο.

bullying_thessaloniki__6_
bullying_thessaloniki__7_

Ακόμα, δημιουργείται η πλατφόρμα e-parents, όπου θα παρέχεται ενημέρωση προς τους γονείς για τις απουσίες και την απόδοση των μαθητών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάης δήλωσε ότι επανέρχεται το σύστημα διάκρισης των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.


Επαναφορά πενθήμερης αποβολής

Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή των μαθητών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας, το οποίο ήταν ένα διαρκές αίτημα από την εκπαιδευτική κοινότητα. Σε περίπτωση ηθελημένου βανδαλισμού από μαθητή σε σχολική μονάδα θα βεβαιώνεται το κόστος της φθοράς στην οικογένεια.

Σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, επισημάνθηκε ότι τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με τα μεγάλα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Η άμεση αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται στην περίπτωση που αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα παιδιών.


Διαβάστε εδώ την στρατηγική του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της ενδσχολικής βίας


Μητσοτάκης: Πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στη διαφορετικότητα

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, συνομίλησε με μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, η οποία περιέγραψε ένα περιστατικό εκφοβισμού που υπέστη, αλλά και περιστατικά όπου έτυχε να είναι θεατής. 

Στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, πήρε τον λόγο ένας άλλος μαθητής, ο οποίος προέτρεψε όλους όσοι γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού να αναφέρουν τα περιστατικά bullying, ώστε να μην υπάρχει κανένας φόβος.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού βρίσκονται σε μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ επισήμανε ότι η βία βρίσκεται σε διάφορα επίπεδα. 

bullying_thessaloniki__3_
bullying_thessaloniki__4_



«Υπάρχουν όρια, τα οποία όταν ξεπερνιούνται πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «βλέπουμε να αυξάνονται τα περιστατικά, επειδή πλέον δηλώνονται, και αυτή είναι η καλή όψη».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών, όπου μία μαθήτρια τον ρώτησε αν έχει υποστεί ποτέ bullying. Ο πρωθυπουργός αποκρίθηκε ότι δεν ένιωσε θύμα εκφοβισμού, όμως υπήρχαν κάποια περιστατικά τότε που τα χαρακτήρισε περισσότερο ως «χαβαλέ» και όχι ως bullying.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0fh2re4x1up)


Αναφορικά με την ψυχική υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη δική του γενιά δεν υπήρχε καν ωςέννοια, όμως «τώρα πια τα γνωρίζουμε και είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε σε όποιον άνθρωπο εμπιστευόμαστε».

Ερωτηθείς για το αν τα παιδιά του έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό, απάντησε ότι «τα παιδιά μου είχαν το προνόμιο ή και μειονέκτημα να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον με έναν πατέρα ο οποίος ήταν γνωστός σε αυτό και είχαν την ανέση να συζητήσουν τα περιστατικά αυτά και μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός σχολίασε το θέμα των κινητών τηλεφώνων που έθιξε προηγουμένως ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας ότι «το κινητό είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να κυριαρχήσει ποτέ τη ζωή μας, ούτε την επαφή, ούτε την αίσθηση συμμετοχής σε μία δράση, ούτε τον αθλητισμό, ούτε στα πράγματα που μας δίνουν πραγματική ικανοποίηση. Είναι βέβαιο όμως ότι πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στον τρόπο που χρησιμοποιείται το κινητό μέσα στο σχολείο».


Το βίντεο της καμπάνιας του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας