Την απόλυτη κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, λιγότερο από δύο µήνες πριν από το κρίσιµο ορόσηµο των ευρωεκλογών, καταγράφουν οι πρώτες δηµοσκοπήσεις του Απριλίου.

Η κυβερνώσα παράταξη βγαίνει τραυµατισµένη από το φθοροποιό πρώτο τρίµηνο της νέας χρονιάς, µε τις αναµενόµενες απώλειες να καταγράφονται στους δηµοσκοπικούς δείκτες. Η Ν∆ ωστόσο διατηρεί την ηγεµονία, µε τον πήχη να κινείται πέριξ του 33%, τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάµπτει στη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ πέφτει στην τρίτη. ∆ηµοσκοπικά κέρδη παρουσιάζει η Ελληνική Λύση, που έχει εισροές από το συντηρητικό κοινό, ενώ ανεβασµένο εµφανίζεται και το ΚΚΕ.

Στη δηµοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η Νέα ∆ηµοκρατία προσεγγίζει το ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2019, το οποίο εκτιµάται από 29% έως 33%. Το ΠΑΣΟΚ εµφανίζει στη συγκεκριµένη έρευνα «ταβάνι» το 14%, τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει έως και το 16%. Πάντως, στο δεύτερο µέρος της ίδιας µέτρησης το 44% των πολιτών εκτιµά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν∆.

Σαφές προβάδισµα της Ν∆, καίτοι το ποσοστό της βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% και συγκεκριµένα στο 28,5%, καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές στη δηµοσκόπηση της Pulse, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ µε 13%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ µε 11%. Στην τέταρτη θέση είναι η Ελληνική Λύση µε 8% και ακολουθεί το ΚΚΕ µε 7,5%.

Το συµπέρασµα της δηµοσκόπησης της GPO για την εφηµερίδα «Παραπολιτικά» είναι πως η συζήτηση για τα Τέµπη φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τη Ν∆, ωστόσο η πρωτιά της παραµένει αδιαµφισβήτητη. Στη δεύτερη θέση, αλλά µε µεγάλη διαφορά (17,5%), φαίνεται να εδραιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, στην εκτίµηση πρόθεσης ψήφου τα αποτελέσµατα της δηµοσκόπησης είναι: Νέα ∆ηµοκρατία 33,4%, ΣΥΡΙΖΑ 15,9%, ΠΑΣΟΚ 14,2%, Ελληνική Λύση 9,5%, ΚΚΕ 9%, Νίκη 3,3%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Σπαρτιάτες 2,2%.

Άνετο προβάδισµα στη Νέα ∆ηµοκρατία έδωσε και η δηµοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open. Μετράται στο 31,3% στην εκτίµηση ψήφου, µε διαφορά 16,4 µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (14,9%). Μικρά κέρδη εµφανίζει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά µε 13,4% µένει 1,5 µονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισµα 17,7% διατηρεί η Νέα ∆ηµοκρατία στη δηµοσκόπηση της Palmos Analysis για τον «Ελεύθερο Τύπο». Στην πρόθεση ψήφου µε αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν∆ βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας µε 4,2%, Νέα Αριστερά µε 4%, Νίκη µε 3,5% και Σπαρτιάτες µε 3,3%.

Την κυριαρχία της Ν∆ αποτυπώνει και η Interview. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Ν∆ είναι στο 25%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,5% και το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,4%.