Για την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» στο «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Το Grexit είχε συζητηθεί μέσα στο Eurogroup κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά οι ανακοινώσεις συγκάλυπταν τα όσα συζητούνταν στην πραγματικότητα».

Ο γραμματέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι στις συζητήσεις που γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών στο Eurogroup, είχαν συζητηθεί πράγματα για τα οποία η κοινή γνώμη δεν είχε ποτέ πληροφόρηση, όπως το σκεπτικό πίσω από το PSI (το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων) και η δημιουργία του Υπερταμείου.

«Μετά το Εurogroup έβγαιναν τα “παπαγαλάκια” του κυρίου Σόιμπλε και λέγανε ψέμματα για αυτά που είχαν ειπωθεί μέσα στο Eurogroup, λέγανε πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί και πράγματα που είχαν ειπωθεί τα διέψευδαν» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ηχογράφησε τις συνομιλίες και τις ανάρτησε στο διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς είχε πει ο καθένας.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η έλλειψη δημοκρατίας είναι μια από τις αιτίες που η Ευρωπαϊκή ένωση αποδομείται και βρίσκεται στην κατάσταση την τραγική σήμερα.

Αναφορικά με το κόμμα του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πώς αυτό έχει ολοκληρώσει τη συνεδριακή διαδικασία συντεταγμένη και δημοκρατική μέσα από την οποία έγινε και η αυτοκριτική, με νέα πολιτική γραμματεία κατά 3/4 ανανεωμένη.

Όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στόχος του ΜέΡΑ25 είναι η είσοδος στην Ευρωβουλή, με σκοπό να αξιοποιήσει το βήμα το οποίο απευθύνεται σε όλους του Ευρωπαίους. «Εάν εκλεγούμε, από μένα θα μάθετε μέσα από το βήμα της Ευρωβουλής αυτά τα οποία πραγματικά γίνονται και πραγματικά συμβαίνουν και πραγματικά παίζουν ρόλο στο να διαμορφώνουν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δομήθηκε με λάθος τρόπο για να διοχετεύονται χρήματα σε λίγους «ολιγάρχες», χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και πως το μόνο που κάνει είναι να αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς ενισχύεται η μονοπωλιακή και ολιγοπωλιακή δύναμη των πολύ λίγων.

Τέλος, αναφερόμενος και στην πράσινη μετάβαση, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡΑ 25 είχε καταθέσει πρόταση για την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση της Ελλάδας, για να γίνει η χώρα πλεονασματική με αιολική και ηλιακή ενέργεια, όμως αυτό δεν συμφέρει τους ολιγάρχες, οι οποίοι προωθούν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο για να κάνουν αγοραπωλησίες ενέργειας.