Τους άξονες, αλλά και τις στοχεύσεις του σχεδιασμού του για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων φαρμάκων για τους ασθενείς της χώρας μας παρουσίασε διεξοδικά σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, σχετικά: «Ξεκινήσαμε με εντολή του πρωθυπουργού μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια, όχι με εύκολες αποφάσεις, με αρκετές δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Παραδείγματος χάρη η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των γενοσήμων φαρμάκων, άρα των off pattern γενοσήμων φαρμάκων, δεν ήταν καθόλου εύκολη πολιτικά. Η απόφασή μου να φτιάξω μηχανισμό που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα, γιατί έχει γίνει; Ακούμε συνέχεια για τις ελλείψεις φαρμάκων και έχουμε έναν διαρκή καβγά μεταξύ των φαρμακοποιών που ισχυρίζονται ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές και των φαρμακαποθηκών που λένε ότι δεν ευθύνονται. Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία φαρμάκων 10 με 15 ευρώ και οφείλεται στο ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν συμφέρει να τα πουλάει κανένας στην Ελλάδα, τόσο απλά. Είναι δύσκολο σε μία χώρα που έχει τόσο μεγάλη αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις ότι το να πουλάει μία βιομηχανία διαρκώς με ζημία δεν βγάζει νόημα».

Γεωργιάδης: Αν μία θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φθηνότερο φάρμακο πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φθηνότερο φάρμακο 

Και ο υπουργός Υγείας συνέχισε: «Το 2013-2014 έβαλα ως υπουργός Υγείας περίπου 400 καινοτόμα φάρμακα ύστερα από τέσσερα χρόνια που είχαν παγώσει. Και είναι ένας από τους λόγους που με κατηγόρησαν τότε για τη Novartis. Για εμένα είναι αδιανόητο ένας ασθενής να χρειαστεί ένα φάρμακο και από λάθος χειρισμό του υπουργού ή της κυβέρνησης αυτός ο ασθενής να μην πάρει το φάρμακό του και να πεθάνει. Πρέπει να του βρεις το φάρμακο. Τι θα κάνουμε; Θα φτιάξουμε ένα χώρο, πιστεύω το 2025 θα είμαστε έτοιμοι, ο πρώτος μας στόχος είναι χωρίς δαπάνες και αντίστροφη πορεία σε σχέση με το 2023, ώστε να καταλάβει η βιομηχανία ότι καταλαβαίνουμε τι λέμε.

Όταν θα το καταλάβουν αυτό και θα το δουν να εφαρμόζεται, θα πάμε στην επόμενη φάση, που θα είναι ένας πιο εξειδικευμένος τρόπος εφαρμογής του clawback με περισσότερους χώρους κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκου και κυρίως στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία πρέπει να έχουν ένα δικό τους προϋπολογισμό και για να μπορούν οι εταιρείες που εισάγουν σε αυτόν τον χώρο να ξέρουν περίπου ποιες θα είναι οι επιστροφές τους αλλά και για να μην αισθάνονται οι υπόλοιποι ότι η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων τους δημιουργεί πολύ μεγάλη πίεση στους δικούς τους προϋπολογισμούς. Επαναλαμβάνω πρέπει να βρούμε έναν τρόπο το περιβάλλον να γίνει συμβιωτικό. Όλα αυτά θα γίνουν με πολύ μεγάλη διαφάνεια και κάθε απόφαση θα παρουσιάζεται στο σύνολο της βιομηχανίας. Ξέρετε πάνω-κάτω ποια είναι τα όρια των προϋπολογισμών μας, δεν μπορούμε να κάνουμε υπερβολικά θαύματα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε την πιο διαφανή και δίκαιη κατανομή αυτής της δαπάνης. Αν μία θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φθηνότερο φάρμακο πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φθηνότερο φάρμακο. Όσο περισσότερο το κάνουμε αυτό, τόσο θα δημιουργείται χώρος για να παίρνουμε και το ακριβότερο φάρμακο γι' αυτόν που πραγματικά το χρειάζεται».