Την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από τη μία, αλλά και την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από την άλλη, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της σύρραξης, καθώς τέτοια εξέλιξη θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής για το Μεσανατολικό στις Βρυξέλλες.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0mryihny6xt)


Έκκληση Μητσοτάκη προς όλες τις πλευρές για ψυχραιμία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην πολύπαθη περιοχή, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση. «Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο, δίνοντας εντέλει το στίγμα της ελληνικής πλευράς που σε αυτή τη φάση συντάσσεται με όλες τις φωνές στη Δύση που δεν επιθυμούν νέα πολεμική έξαρση σε μια περιοχή-βαρόμετρο για την ειρήνη.

Με παρέμβαση της Αθήνας και της Λευκωσίας στην ατζέντα μπήκε και η ανησυχητική κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, επηρεάζοντας άμεσα την Κύπρο, όπου καταφθάνει σημαντικός αριθμός Σύρων προσφύγων. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο που μπορεί να υπάρξει στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0mkytcliorl)


Τι ειπώθηκε για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας 

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στην έκθεση προόδου την οποία έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς στα συμπεράσματα αναγνωρίζεται το γεγονός ότι δυνητικά μπορούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να σημειώσουν πρόοδο το προσεχές διάστημα, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Στη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών, οπότε ολοκληρώνεται και η Σύνοδος Κορυφής, αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Ο Ενρίκο Λέτα έχει ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και βέβαια τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας θα βρίσκονται και στο επίκεντρο των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά συνδέεται ευθέως με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών. «Κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.