Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν οι Σπαρτιάτες θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται η απόφαση για το ποιοι από τους 46 συνδυασμούς και κόμματα που έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση θα λάβουν «πράσινο φως» για να κατέβουν στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Οι Σπαρτιάτες έχουν καταθέσει κανονικά ψηφοδέλτιο, ωστόσο ελέγχονται για τους δεσμούς του κόμματος με τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες υπομνήματα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπρατιατών, τονίζοντας τις σχέσεις με τον φυλακισμένο Χρυσαυγίτη. Η ΝΔ στο υπόμνημά της σημείωνε ότι πρόκειται για τον φυσικό ηγέτη του κόμματος και ζητούσε τον αποκλεισμό του κόμματος από τις ευρωεκλογές.


Την ίδια ώρα, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν σύτομα εξελίξεις και από το μέτωπο του Εκλογοδικείου, το οποίο θα κρίνει αν οι Σπαρτιάτες πρέπει να χάσουν τις έδρες τους στη Βουλή, σε περίπτωση που κρίνει ότι ο φυσικός τους ηγέτης είναι ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και έγκλειστος στη φυλακή Ηλίας Κασσιδιάρης. Γεγονός που είτε θα οδηγήσει σε αναλογικό καταμερισμό των εδρών τους στα άλλα κόμματα είτε σε επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες όπου εκλέχτηκαν.

Η «γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ με το υπόμνημα για τους Σπαρτιάτες


Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να καταθέσει υπόμνημα χθες (23/4), όπως είχε δηλώσει μιλώντας στο κανάλι της Βουλής ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Μόνο που, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η προθεσμία είχε παρέλθει από τις 20 Απριλίου. Τα παραπάνω στηλίτευσε και το ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «υπότροπο για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών», σημειώνοντας πως «η νομική διαδικασία είναι ξεκάθαρη και ορίζει την υποβολή υπομνήματος εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων».

Η δήλωση (23/4) του Παύλου Μαρινάκη για το ζήτημα της υποβολής υποψηφιότητας των Σπαρτιατών

«Μόλις χθες αναρωτιόμασταν ως κυβέρνηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά του κόμματος Σπαρτιάτες. Σήμερα πήραμε την απάντηση.

Πριν από λίγο ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι της Βουλής, μας ενημέρωσε ότι αποφάσισαν (και μάλιστα μετά από σύσκεψη και με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο) να καταθέσουν ''σήμερα κιόλας'' υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών.
Σήμερα! Ενώ η προθεσμία έχει λήξει από τις 20 του μηνός...

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση που αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη.


Οι δήθεν υπερασπιστές της Δημοκρατίας, που κόπτονται για το κράτος Δικαίου, συκοφαντώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη, μένουν σταθερά μόνο στα μεγάλα λόγια και στη δημιουργία εντυπώσεων. Όπως τότε που επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Από επαναστατική γυμναστική και δηλώσεις χορτάσαμε. Αλλά τη Δημοκρατία την υπερασπίζεται κανείς με πράξεις».

Στα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δική του απάντηση με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε έναν ισχυρό συναγερμό για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Αποδείχθηκε μάλιστα δικαστικώς ότι τέτοιου τύπου νεοναζιστικά μορφώματα δεν μένουν στα λόγια, αλλά οργανώνονται ως δολοφονικές συμμορίες, παραβιάζουν τους κανόνες Δικαίου, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά αφαιρούν ζωές. Μάλιστα, οι ηγέτες αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για τις εγκληματικές πράξεις τους. Καμιά ψευδαίσθηση συνεπώς δεν μπορεί να παραμένει.

Η καταδίκη αυτή όμως δεν ήταν αρκετή για να κόψει το εγκληματικό τους μένος. Τα στελέχη, οι πρακτικές και η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής μέσα από πολλαπλά τεχνάσματα ''επιβιβάστηκαν'' σε βραχύβια σχήματα και σε ήδη υπάρχον κόμμα για τη λαθραία επάνοδο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο καταδικασμένος εγκληματίας Κασιδιάρης δεν υποστήριξε απλώς κάποιο συγγενές ''ιδεολογικά'' κόμμα, αλλά εμφανιζόταν να είναι ένα και το αυτό, το αντιμετώπιζε ιδιοκτησιακά, θεωρούσε δε την επιτυχία του κόμματος δική του επιτυχία!

Οι Σπαρτιάτες εισήλθαν στη Βουλή (στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023), με μέλη των συνδυασμών να προέρχονται από τον κομματικό σχηματισμό του Κασιδιάρη. Οι βουλευτές άλλωστε, όπως και ο αρχηγός, δεν παρέλειπαν να υπενθυμίζουν τη στενή σχέση τους με τον Κασιδιάρη και να αναγνωρίζουν ότι η είσοδός τους στη Βουλή οφειλόταν σε αυτόν και τη στήριξή του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του φανερού αρχηγού Στίγκα ότι ο Κασιδιάρης υπήρξε η ''κηροζίνη'' στην εκλογική επιτυχία. Οι μεταγενέστερες εντάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, πάντα με επίκεντρο τον ρόλο του Κασιδιάρη, προσομοιάζουν με εκείνες γύρω από τον αληθινό αρχηγό ενός κόμματος. Μάλιστα, η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκε στο πλευρό του Κασιδιάρη και κατά του εικονικού αρχηγού. Καταγγέλθηκε δε ότι οι βουλευτές επισκέπτονταν τον Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού, στον οποίο ως αληθινό ''ηγέτη'' υπέβαλαν τα σέβη τους και έπαιρναν οδηγίες.


Ο ''φανερός'' αρχηγός Στίγκας έκανε λόγο στη Βουλή για τους βουλευτές των Σπαρτιατών ως καθοδηγούμενους από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα τύπου Greek mafia. Ο Κασιδιάρης, από την άλλη, λειτουργούσε ως de facto αρχηγός του κόμματος, όταν κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, χρησιμοποιώντας ομοιάζουσες αφίσες αλλά και παρόμοια συνθήματα, ώστε να γίνεται οπωσδήποτε η σύνδεση από το εκλογικό σώμα. Προκύπτει εξάλλου πλειάδα κοινών υποψηφίων των Σπαρτιατών και σχημάτων του Κασιδιάρη σε εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Κασιδιάρης ασκούσε και εξακολουθεί να ασκεί πραγματική ηγεσία του κόμματος Σπαρτιάτες προς το εκλογικό σώμα. Ξεκάθαρα, το κόμμα Σπαρτιάτες είναι η «αφανής εταιρεία» του Κασιδιάρη για να ξεγλιστρήσει από τη νομοθεσία, καταστρατηγώντας τα κωλύματα που έχουν τεθεί. Άλλωστε, και στο παρελθόν, σε αντίστοιχη προσπάθεια, ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε ότι ήταν ο ''μοναδικός πραγματικός αρχηγός'' και τον απέκλεισε από τις εκλογές.

Πρόσφατα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, την άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της εξαπάτησης εκλογέων. Υπόδικοι σε αυτή τη δίωξη είναι αφενός οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών, αφετέρου ο Κασιδιάρης για ηθική αυτουργία, ως πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Όλοι αυτοί εξαπατούσαν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι επέλεγαν ψηφοδέλτιο ''Στίγκα'' και τους έβγαινε ''Κασιδιάρης''!

Σύμφωνα με το άρ. 32 Π.Δ. 26/2012 δεν ανακηρύσσεται συνδυασμός αν στην ''πραγματική ηγεσία'' του συμμετέχουν πρόσωπα καταδικασμένα για ορισμένα εγκλήματα. Πραγματική ηγεσία είναι εκείνη που διαφέρει από τη φανερή η οποία είναι ''εικονική''. Προϋπόθεση, εξάλλου, για να ανακηρυχθεί το κόμμα αποτελεί η οργάνωση και η δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην περίπτωση των Σπαρτιατών συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις αποκλεισμού, δηλ. πραγματικός αρχηγός, άλλο από τον φανερό, ο οποίος είναι καταδικασμένος.


Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ανενδοίαστα κώλυμα του συνδυασμού Σπαρτιάτες για την ανακήρυξη και συμμετοχή του στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς ο πραγματικός αρχηγός του (Κασιδιάρης) έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Είμαστε μπροστά σε μια ακόμα προσπάθεια να βγει το ναζιστικό μόρφωμα από το λαγούμι του για να συνεχίσει την εγκληματική του δράση, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μάλιστα. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Η Δημοκρατία μας δεν ανέχεται μασκαρέματα, πολιτικούς μαριονέτες, εικονικούς και πραγματικούς αρχηγούς κομμάτων. Πιο πολύ όμως δεν ανέχεται νεοναζιστές να εμπαίζουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας και να χειραγωγούν το εκλογικό σώμα. Ο κίνδυνος διασυρμού της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποφευχθεί.

Δεν μπορεί όμως και να γίνει αποδεκτή η υποκρισία γι' αυτή την κατάληξη. Οι ευθύνες της ΝΔ για τη ''δι’ αντιπροσώπων'' παρουσία του Κασιδιάρη στη Βουλή και τη νέα απόπειρά του να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλες. Η πολιτική ατολμία και η νομοθετική αβελτηρία που επέδειξε η κυβέρνηση με τρεις αποτυχημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση, αποθράσυναν τους νεοναζιστές. Όπως και η μη διαψευσθείσα συνάντηση υπουργού με ανώτατο δικαστικό για τις νομοθετικές αλλαγές.

Η αποτυχία των επιλογών της κυβέρνησης και οι ευθύνες της αποδείχτηκαν πολλαπλώς, από τη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από το έλλειμμα που αναδεικνύεται για τις ευρωεκλογές αλλά και από τη δίωξη που άσκησε πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους εκλεγέντες βουλευτές των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κρατούμενος Κασιδιάρης διεξήγαγε με άνεση έναν διαρκή προεκλογικό αγώνα, μέσα από τη φυλακή, χωρίς να λάβει μέτρα η κυβέρνηση.

Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι εμφανής και πολυεπίπεδη. Πιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος θα πράξει το σωστό, προστατεύοντας τη Δημοκρατία και περισώζοντας το κύρος της εκλογικής διαδικασίας».