«Στην Ευρωβουλή χρειαζόμαστε όραμα, εμπειρία και όρεξη για δουλειά», είναι το μότο της υποψήφιας ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά. Η 31χρονη δικηγόρος, που είναι ένα από τα νεότερα μέλη του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια, ενώ τα καλοκαίρια της, όπως λέει η ίδια, τα πέρασε στη Νάουσα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και στη συνέχεια έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το ΕΚΠΑ (Δημόσιο Δίκαιο και Διεθνείς Νομικές Επιστήμες, με κατεύθυνση το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο). Επειτα ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της παρακολουθώντας το εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Intellectual Property & Information, Communication, Technology Law στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου KU Leuven.

Το καλοκαίρι του 2022 έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος από τον τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τη διατριβή της «Φορείς πληροφόρησης και λήψη αποφάσεων», με την οποία έθεσε τις βάσεις του «Διοικητικού Δικαίου Πληροφόρησης». Μετά το τέλος των σπουδών της άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών και των Βρυξελλών, ενώ εργάστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον Ιάκωβο Σαρμά -γιο του υπηρεσιακού πρώην πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά- στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Πετρουμιανού, στην Κω, που είναι το αγαπημένο νησί του ζευγαριού.

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: «Θέλω να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μου στο Ευρωκοινοβούλιο»

«Εχω μια επιθυμία, να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, και έχω βαθιά πίστη ότι η Ελλάδα και οι γενιές που έρχονται είναι γεννημένες για ψηλότερα. Το βασικό κίνητρό μου είναι ότι έχω δει πώς εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο και έχω δει πόσο μεγάλη δύναμη έχει ο ευρωβουλευτής. Μέσα από την προεκλογική μου εκστρατεία αλλά και μετά θέλω να δώσω έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να είναι ισχυρή και να συνδιαμορφώσει από θέση ισχύος ευρωπαϊκές πολιτικές. Οσο πιο δυνατή είναι η παρουσία μας στις διαπραγματεύσεις τόσο πιο ισχυροί είμαστε στις διαπραγματεύσεις. Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, ξέρω ότι μπορώ να φέρω αποτελέσματα και -γιατί όχι;- αν με εμπιστευτούν οι Ελληνες πολίτες, θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, όπως έκανα μέχρι τώρα. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να παράγω έργο», τονίζει στα «Π» η κ. Κουτσουπιά.

Μπορεί να είμαι από τα πιο νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά έχω μια τεχνογνωσία και μπορώ να βοηθήσω από το δικό μου μετερίζι


«Η Τεχνητή Νοημοσύνη εδώ και τρία χρόνια είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Ξεκίνησε με το διδακτορικό μου, στο οποίο εξέτασα κατά πόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τα κράτη, ώστε να επεξεργάζονται τα μεγάλα δεδομένα που παράγουν οι φορείς του κράτους και να παράγουν νέα πληροφόρηση. Αρα πρώτα την είδα ως εργαλείο. Παράλληλα έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία. Εκεί εξέτασα τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Αργότερα, όταν πήγα στις Βρυξέλλες για το Φαρμακευτικό Δίκαιο, ξεκίνησε να εκτυλίσσεται μια τεράστια στροφή προς την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ολες οι φαρμακευτικές στράφηκαν στην αναζήτηση λύσεων με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Εφτασα στο σημείο να είμαι ο Α.I. expert της εταιρείας και έπρεπε να διαβάζω το πλαίσιο και να παρακολουθώ καθημερινά τις εξελίξεις στην Ευρωβουλή γύρω από το A.I.», επισημαίνει η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

«Στην Ελλάδα υπάρχει το Rythmisis (σ.σ.: Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης), στο οποίο είμαι πρόεδρος, και μαζί με άλλους επιστήμονες ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμιστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάφορες κατευθύνσεις. Μαζί με μια μεγάλη ερευνητική ομάδα δουλεύουμε εθελοντικά πάνω σε ένα A.I. legal app. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό εργαλείο που θα βοηθάει τις εταιρείες να βλέπουν κατά πόσο το προϊόν τους είναι συμμορφωμένο», συμπληρώνει.

«Η Ν.Δ. και η ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα είναι μονόδρομος»

«Διαχρονικά η Ν.Δ. είναι το κόμμα της ανάπτυξης, το κόμμα που μας σύστησε τον ψηφιακό κόσμο. Η Ν.Δ. και η ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα είναι μονόδρομος. Ως νέα που επιθυμώ την ανάπτυξη για τη χώρα, και ειδικά με αυτά που βλέπω να έχουν γίνει για την ψηφιακή ανάπτυξη, που έχει γίνει για τη θωράκιση της χώρας, θέλησα να γίνω και εγώ μέρος της αλλαγής, για να μπορέσω να βοηθήσω στις νέες μεταβάσεις με τη δική μου οπτική. Μπορεί να είμαι από τα πιο νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά έχω μια τεχνογνωσία και μπορώ να βοηθήσω από το δικό μου μετερίζι για να πάμε τη χώρα λίγο πιο μπροστά», τονίζει ακόμα.

Μπορεί όμως η πολιτική να συνδυαστεί με την προσωπική ζωή; «Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, αρκεί οι άνθρωποί σου να είναι υποστηρικτικοί. Είμαι πολύ τυχερή, γιατί έχω έναν σύζυγο που βρίσκεται πάντα δίπλα μου. Η οικογένειά μου είναι δίπλα μου. Βλέπω ότι ο προεκλογικός αγώνας είναι αγώνας χρόνου. Οπότε η προσωπική ζωή μόνο για την περίοδο των ευρωεκλογών είναι μια παράλληλη προτεραιότητα. Πάντως, πρέπει να έχεις την προσωπική και την επαγγελματική ζωή σε ισορροπία. Ομως υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα ισορροπημένων ευρωεκλογών και αυτά θέλω να ακολουθήσω», είναι η απάντηση που δίνει.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»