Με ένα ξεκάθαρο σκεπτικό, ομόφωνα, το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ύστερα από μία ενδελεχή και εξονυχιστική ανάλυση της δράσης του Ηλία Κασιδιάρη, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι και σήμερα, καταλήγει πως το κόμμα Σπαρτιάτες πρέπει να κοπεί από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, «πραγματικός ηγέτης» του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού.

Άρειος Πάγος για Σπαρτιάτες: Με εντατικό προεκλογικό αγώνα του Κασιδιάρη εισήλθαν στη Βουλή

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει: «Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών και 6 μηνών για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης "ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" και την παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου, την οποία εκτίει, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας, καθώς και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση Αριθ. απόφασης 1/2024 σελ. -87- ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα. Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω, το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ πρέπει να μην ανακηρυχθεί και εντεύθεν να μη συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9-6-2024».

Όπως επισημαίνουν-μεταξύ άλλων- οι δικαστές «μολονότι το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό, μετά τις ως άνω δηλώσεις στήριξής του από τον Ηλία Κασιδιάρη και τον εντατικό προεκλογικό αγώνα του τελευταίου, κατόρθωσε να εισέλθει στη Βουλή, λαμβάνοντας ποσοστό πλήρως δυσανάλογο προς τη μέχρι τότε πολιτική πορεία του, καθώς κατάφερε να εκλέξει 12 βουλευτές με προεκλογικό αγώνα διάρκειας τριών εβδομάδων».

Η ειδική μνεία των Στίγκα και Κατσιβαρδά στον Κασιδιάρη μετά την εκλογή τους

Οι δικαστές επικαλούνται, επίσης, επίσημες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος ευχαριστώντας τον Ηλία Κασιδιάρη, έκανε λόγο «για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε, ήταν το καύσιμο που έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα». Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «Τόσο ο Βασίλειος Στίγκας, όσο και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων έκαναν ειδική μνεία στον Ηλία Κασιδιάρη : «Η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να πετύχουμε το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, …..ο Ηλίας Κασιδιάρης αποκλείστηκε με τρόπο αντισυνταγματικό από τις εκλογές, κατέστη ωστόσο ρυθμιστής και καταλύτης των εκλογών». Το γραφείο από όπου έγιναν οι ως άνω δηλώσεις ανήκει στον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, ο οποίος στις εκλογές της 21-5-2023 βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ», ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Στις 27-7-2023 η «Άμεση Δράση ενάντια σε φασίστες και ναζί» ανέλαβε την ευθύνη για τις μπογιές στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζει τα γραφεία των "ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ" στο Π. Φάληρο και για τις σπασμένες τζαμαρίες σε κατάστημα συμφερόντων της οικογένειας «του αχυράνθρωπου και μπροστινού του Κασιδιάρη, Στίγκα», στην Ηλιούπολη. Πριν από τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, που πραγματοποιήθηκε στις 28-8-2023, το σύνολο των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου και του Βασιλείου Στίγκα, έκαναν δήλωση στήριξης στον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ"».

Άρειος Πάγος για Σπαρτιάτες: Προσέφεραν μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη

Στο μακροσκελές σκεπτικό τους οι αρεοπαγίτες, παραθέτουν και το σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε την πρώην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, και τονίζουν πως ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι εκείνος που επέλεξε τους βουλευτές των Σπαρτιατών, τους οποίους και καθοδηγούσε μέσα από τις φυλακές. Μάλιστα, κατά την απόφαση, προ των εθνικών εκλογών είχε εξυφανθεί σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους, «θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά. Επιπλέον δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό 40.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των "Σπαρτιατών" ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος και όλα τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι δικαστές «προκύπτει σαφώς ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκεί τουλάχιστον από τις 8-6-2023, την πραγματική ηγεσία του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, του οποίου οργάνωσε και τον προεκλογικό αγώνα με επανειλημμένες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, παρότι κρατούμενος. Αντίθετα, ο φερόμενος ως αρχηγός του κόμματος Βασίλειος Στίγκας δεν προέβη σε δηλώσεις, ενέργειες ή τοποθετήσεις για την προβολή των θέσεων και του προγράμματος του κόμματος τούτου. Όλοι οι βουλευτές του εν λόγω κόμματος καθοδηγούνται από τον πραγματικό αρχηγό αυτού, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος, μετά τον αποκλεισμό των κομμάτων «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» και «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» από τις εθνικές εκλογές στις 21-5-2023 και 25-6-2023 αντίστοιχα, δυνάμει των προαναφερομένων αποφάσεων, προκειμένου να παρακάμψει τους προβλεπόμενους από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012 περιορισμούς, μεθόδευσε την ανάληψη της πραγματικής ηγεσίας του κόμματος "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ" από τον ίδιο, προβαίνοντας στις προαναφερθείσες ενέργειές του. Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας του ως άνω κόμματος από τον Ηλία Κασιδιάρη προκύπτει και από τις προαναφερθείσες δηλώσεις του φερόμενου ως αρχηγού Βασιλείου Στίγκα, ο οποίος ευχαριστεί δημοσίως τον Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξη του κόμματος "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ", τον χαρακτηρίζει ως κηροζίνη, παραδέχεται ότι αρκετά στελέχη των "ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ" προέρχονται από το κόμμα "ΕΛΛΗΝΕΣ", μετά δε τις καταγγελίες του Βασιλείου Στίγκα περί μεθοδεύσεων για απομάκρυνσή του από την προεδρία του κόμματος, υποδεικνύοντας τον Ηλία Κασιδιάρη, κατήγγειλε ότι βουλευτές του κόμματος επισκέπτονταν αυτόν στις φυλακές για να λάβουν οδηγίες».