Την απομάκρυνση από τη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου, συνοδεία φρουράς, αποφάσισε η Βουλή μετά από πρόταση του προέδρου του σώματος Κωνσταντίνου Τασούλα.

Με αφορμή την κτηνώδη, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Τασούλας, συμπεριφορά του κ. Φλώρου κατά του βουλευτή Β. Γραμμένου της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι όταν φτιάχναμε τον Κανονισμό της Βουλής «νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους» και ότι αυτή τη στιγμή, «το πιο βαρύ που μπορώ να επιβάλλω στον βουλευτή ο οποίος χειροδίκησε εναντίον συναδέλφου […] είναι να τον απομακρύνω, με τη φρουρά, για 15 ημέρες από τις διαδικασίες του σώματος».

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, «είναι ένα χάδι έναντι της χυδαιότητας και της κτηνωδίας της συμπεριφοράς του, αλλά θα δούμε εν συνεχεία, προφανώς θα υπάρξει άρση ασυλίας, και θα αντιμετωπίσει και δικαστικά τις συνέπειες αυτής της κτηνώδους συμπεριφοράς».

Προφανώς, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, ο κ. Φλώρος θα παραπεμφθεί και στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλο, ο οποίος είχε ανέλθει στο βήμα, ο κ. Τασούλας είπε: «Κύριε πρόεδρε, ζητώ συγγνώμη ως πρόεδρος της Βουλής γι’ αυτό το περιστατικό. Αισθάνομαι ότι αφορά κι εμένα. Έγινε πριν από λίγο εδώ, έξω από την ολομέλεια. Θα φροντίσουμε ώστε οι συνέπειες αυτής της πράξης να είναι όσο το δυνατόν πιο βαριές», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το απαράδεκτο περιστατικό όπου ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο, βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει το περιστατικό

Ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Μαρινάκης καταδίκασε το περιστατικό τονίζοντας πως «τα όσα συνέβησαν στην Βουλή σήμερα είναι απαράδεκτα και αχαρακτήριστα και δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό πολίτευμα. Βουλευτές μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του Κοινοβουλίου και αρχηγός κόμματος απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, βουλευτές, προειδοποιώντας τους να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα. Οι βιαιοπραγίες, οι πρακτικές των άκρων και η χυδαία ρητορική λαϊκισμού, μας γυρίζουν σε εποχές που η χώρα έχει αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί και η κοινωνία έχει συνολικά απορρίψει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Οφείλουμε, ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να στεκόμαστε απέναντι -και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε- σε όλες αυτές τις λογικές που οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές», κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Το αδιανόητο αυτό περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών μορφωμάτων για το κοινοβούλιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών», Κωνσταντίνο Φλώρο, έξω ακριβώς από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. «Το πρωτοφανές και αδιανόητο αυτό περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών μορφωμάτων για το κοινοβούλιο και υπενθυμίζει εμφατικά τον κίνδυνο που συνιστά για τη Δημοκρατία μας η ανοχή στη ρητορική μίσους και τον τραμπουκισμό. Εντός και εκτός Βουλής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στις προκλήσεις των ακροδεξιών που θέλουν να μετατρέψουν σε ζούγκλα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία».


ΠΑΣΟΚ:Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα τις πράξεις βίας

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα τις πράξεις βίας, που εκτυλίχθηκαν μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα όχι μόνο τη σωματική βία, αλλά και τη λεκτική βία, τα λόγια εκείνα που εκφωνούνται από αυτό εδώ το βήμα και όχι απλώς εκπέμπουν μήνυμα ανοχής, αλλά παρακινούν σε άσκηση σωματικής βίας εις βάρος βουλευτών».

ΚΚΕ: Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο

Παρέμβαση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχετικά με τον ξυλοδαρμό βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον ανεξάρτητο – πρώην «Σπαρτιάτη» βουλευτή, στο περιστύλιο.

Ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ δεδομένα καταδικάζει τους τραμπουκισμούς, που έφτασαν μέχρι και σε ξυλοδαρμό, θυμίζοντας όμως ότι δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναφερόμενος τόσο στην ναζιστική Χρυσή Αυγή, αλλά και παλιότερα «σε περιόδους της ΕΡΕ, όπου έπεφτε ξύλο μέσα στην Βουλή».

Νέα Αριστερά: Ως εδώ. Να αποκλειστρεί το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλου δήλωσε «Ως εδώ. Να αποκλειστεί το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών από τις εκλογές. Το επεισόδιο ξυλοδαρμού του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου από τον ανεξάρτητο πλέον αλλά εκλεγμένο με τους «Σπαρτιάτες» Κωνσταντίνο Φλώρο δεν είναι πρωτοφανές. Αντίθετα, θυμίζει τα έργα και τις ημέρες της πάλαι ποτέ Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Ο τσαμπουκάς, η βία, η χυδαία και προκλητική συμπεριφορά δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητα περιστατικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο η άκρα δεξιά και ο φασισμός προβάλλουν προς την κοινωνία μια εικόνα δύναμης και αντισυστημικότητας.

Τα προοδευτικά και δημοκρατικά κόμματα οφείλουν κάτι περισσότερο από την απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμβάντων.

Οφείλουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, πρωτίστως πολιτικά, να προστατεύσουν τη δημοκρατία και να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς και των ιδεών της στην ελληνική κοινωνία».

Η αντίδραση του Στίγκα

«Πολύ τραγικό και απαράδεκτο περιστατικό. Το καταδικάζουμε απερίφραστα» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας αναφορικά με την επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης, στη Βουλή. «Καταδικάζουμε την κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ιδίως σε αυτό τον ιερό χώρο που τον σεβόμαστε και αγαπάμε. Συμφωνούμε με τον κ. Τασούλα ώστε να μην υπάρχουν τέτοια άθλια περιστατικά εδώ μέσα», υπογράμμισε.

Βελόπουλος: Αν ο Γραμμένος είχε βρίσει τη μάνα του Φλώρου, θα του είχα πάρει εγώ ο ίδιος το κεφάλι

Απρόκλητη χαρακτηρίζουν πηγές της Ελληνικής Λύσης την επίθεση που δέχθηκε ο Β. Γραμμένος από τον Κ. Φλώρο και διαψεύδουν ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος μεταξύ τους.

Επίσης σχολιάζουν πως η αναπαραγωγή των όσων υποστηρίζει ο Κ. Φλώρος είναι fake news. Σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε χαρακτηριστικά πως «αν ο Β. Γραμμένος είχε βρίσει την μάνα που είναι ότι ιερότερο, θα του είχα πάρει το κεφάλι εγώ ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος»