Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων θα καθίσουν στις 19 Ιουνίου 2024 οι 11 βουλευτές που εκλέχθηκαν με τους Σπαρτιάτες, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ένας δικηγόρος.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε προσωπικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 βουλευτών για την εξαπάτηση των ψηφοφόρων στις περσινές εκλογές, για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση στον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού και για συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα στον δικηγόρο.

Από την έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η οποία και κατέληξε στην παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο προέκυψε πως ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε επίσης ότι ο Κασιδιάρης είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Σε αυτό το σκεπτικό βασίστηκε και η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο «έκοψε» τους Σπαρτιάτες από τις Ευρωεκλογές.