Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της εθνικιστικής στάσης της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία στην ορκωμοσία της την Κυριακή (12/05) ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας», αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας καταδικάζει τη στάση αυτή τονίζοντας σε δήλωσή του ότι: «Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Ρούμεν Ράντεφ συνεχίζει στη δήλωσή του ότι: «Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες» και συμπληρώνει: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022. Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η Βουλγαρία υιοθέτησε τη λεγόμενη γαλλική πρόταση για τη συνέχιση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, συμφωνώντας να άρει το βέτο της στην ένταξη των Σκοπίων, όταν η Βόρεια Μακεδονία εγγράψει τη βουλγαρική μειονότητα στο σύνταγμά της. Ωστόσο, το σχέδιο αλλαγών στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας έχει μπλοκαριστεί εδώ και ένα χρόνο από ένα από τα δύο κορυφαία κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας, το VMRO-DPMNE, πράγμα που σημαίνει ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη διεθνή κατακραυγή, αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, να υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία της κ. Σιλιάνοφσκα είναι «άκυρη», μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.