Η σκέψη της πρόωρης προσφυγής στη βάση για την ανανέωση της παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούσε στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών. Πολύ περισσότερο όταν πύκνωσαν οι αντιδράσεις από βουλευτές και έθεταν το θέμα της επίσπευσης των εκλογικών διαδικασιών, που με βάση το καταστατικό είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Στην παρούσα φάση αυτό που εξετάζει ο κ. Ανδρουλάκης είναι το ενδεχόμενο να πάει «εδώ και τώρα», δηλαδή τον Ιούλιο σε εσωκομματικές κάλπες. Απλώς το ερώτημα που τον απασχολεί είναι αν μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε γίνει με τη συμμετοχή 270χιλιάδων πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Θεωρεί ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να σέρνεται επί μήνες αυτή η συζήτηση. Κοινώς είτε τον Ιούλιο, είτε το Φθινόπωρο του 2025, που είναι και η σχετική πρόβλεψη από το καταστατικό.

Εκτιμά, δηλαδή, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να πάει το κόμμα του σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο και να μπει σε μια διαδικασία μεγάλης εσωστρέφειας ή και σύγκρουσης, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται με το «μαχαίρι στο κόκκαλο» και αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, διαφαίνεται πως όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι, εν αναμονή και των συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που λένε πάντως υψηλόβαθμες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα αφήσει να σέρνεται όλη αυτή η παραφιλολογία που κάνει μεγάλη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και ενοχλεί τους πολίτες που περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ να είναι η εναλλακτική απάντηση στην κυβέρνηση και όχι ένα γήπεδο μωροφιλοδοξιών.