Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν παρατηρήσει κανείς τη πορεία του πολιτικού συστήματος πενήντα χρόνια από την Μεταπολίτευση, θα καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κενό στη κεντρική πολιτική σκηνή. Ο παραδοσιακός δημοκρατικός προοδευτικός πόλος έχει διαιρεθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον απουσιάζει η αντιπολίτευση. Με απλά λόγια, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Οι συνεχείς αλληλοσπαραγμοί στο ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μη ικανό να ανταποκριθεί στον αντιπολιτευτικό του ρόλο. Το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, παρόλο που είχε προτάσεις, δεν κατάφερε να τις επικοινωνήσει με τους πολίτες.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο πολιτικός στόχος του κινήματος ήταν ένας και σαφής. ‘’Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα και μετά από 12 χρόνια θα αποτελέσει ξανά το αντίπαλο δέος της ΝΔ’’. Ο στόχος αυτός ετέθη από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη και ειπώθηκε ότι αν το κίνημα είναι τρίτο στις ευρωεκλογές, τότε θα μιλάμε για μία πολιτική ήττα. Έτσι, σήμερα το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε άλλη μία εσωκομματική διαδικασία όπου έξι ικανά στελέχη διεκδικούν την ηγεσία του κινήματος. Ο νικητής αυτής της εκλογικής διαδικασίας θα έχει διαφορετικό ρόλο σε σχέση με τους μετά-κρίσης προέδρους.

Φαίνεται πως ο κύκλος της πολιτικής επιβίωσης κλείνει και ανοίγει ένας νέος, αυτός της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Για να μπορέσει το κίνημα να πετύχει το στόχο αυτό, θα πρέπει ο επόμενος πρόεδρος να μιλήσει καθαρά για τις ανάγκες των πολιτών. Θα πρέπει δηλαδή να εξηγήσει, χωρίς ύποπτες στρογγυλεύσεις, ποιους εκπροσωπεί και με ποιους θα έρθει σε σύγκρουση. Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, το διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας, τα προβλήματα στη παιδεία απαιτούν προτάσεις φιλικές προς τη μεγάλη μάζα των μη προνομιούχων. Ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να μιλήσει για την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών και να θέσει στο δημόσιο διάλογο το θέμα των υπερκερδών των τραπεζών.

Στα θέματα της ενέργειας επιβάλλεται να γνωρίζει τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να σπάσουν τα καρτέλ και να υπάρξει ενεργειακή Δημοκρατία. Στις 6 Οκτωβρίου οι πολίτες μπορούν να κάνουν το πρώτο βήμα για τη νέα μεγάλη αλλαγή.

Εκλέγοντας ηγεσία ικανή να αγωνιστεί για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη του δημόσιου εθνικού συστήματός υγείας και τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας. Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πράξη ενώνοντας δυνάμεις, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα.



Ο Λεωνίδας Γιαννόπουλος είναι μέλος της ΝΕ ΠΑ.ΣΟ.Κ Αργολίδας και πρώην Γραμματέας ΠΑΣΠ Ιωαννίνων