Της Νεφέλης Ιανού - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ανάκριση του Γιώργου Καρατζαφέρη, μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή Χρήστο Κατσιάνη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 70.000 ευρώ μετά τις εξηγήσεις που έδωσε, κάτω από άκρα μυστικότητα, στον δικαστικό λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση του «πόθεν έσχες». Ο Γ. Καρατζαφέρης είχε κληθεί ενώπιόν του για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και για το πλημμέλημα της κατοχής εξωχώριας εταιρείας, την οποία, σύμφωνα με τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, κατείχε παρά τον νόμο. Η ποινική δίωξη του ασκήθηκε μετά από παραγγελία της Βουλής.

Οπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας για την προμήθεια των Super Puma, o Γ. Καρατζαφέρης είχε λάβει σε δύο δόσεις 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2007 και το 2008 μέσω της offshore Catalina International LTD, από τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Τσάτσο. Ο τελευταίος εμφανίζεται μαζί με τον Σταύρο Κομνόπουλο να μεσολαβούν στην προμήθεια των ελικοπτέρων.

Από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη ακόμα μίας υπεράκτιας εταιρείας, συμφερόντων του κ. Καρατζαφέρη, της Homeric (TCI).

ΑΚΙΝΗΤΑ

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, η εταιρεία του κ. Καρατζαφέρη, εκτός από το μεγάλο αυτό ποσό, κατείχε και τεράστια ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το 2009, βάσει των στοιχείων της τράπεζας RBC Guernsey, η αξία του portfolio της Catalina International LTD ανερχόταν στα 6,6 εκατ. δολάρια, ενώ σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την τράπεζα αποκαλύπτεται ότι, εκτός από καταθέσεις και ομόλογα, διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα, το Λαγονήσι, αλλά και στις Βρυξέλλες. Η offshore ανήκε, εκτός από τον ίδιο τον Γ. Καρατζαφέρη, και στον γιο του, που κατείχε το ίδιο ποσοστό (50%) με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Μέσω της Catalina LTD οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν και τη δεύτερη υπεράκτια εταιρεία, τη Homeric, στην οποία δεν βρέθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί. Η πρώτη είχε αναφερθεί στα «πόθεν έσχες» του 1994 για την οικονομική χρήση του 1993, και του 1996 για την οικονομική χρήση του 1995. Ο ανακριτής ζήτησε και έλαβε απολογία από τον Γ. Καρατζαφέρη, αφού πρώτα πήρε απαντήσεις από τράπεζες για όλες τις καταθέσεις και τα οικονομικά στοιχεία του, ενώ ενημερώθηκε και ο ανακριτής Γ. Μαλλής, ο οποίος έχει ανοιχτή τη δικογραφία για τα Super Puma.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με υπόθεση δωροδοκίας και είχε ζητήσει να γίνει αμέσως έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων του. Κατά την απολογία του στον κ. Κατσιάνη, δε, φέρεται να είπε ότι από αμέλεια δεν συνέχισε να δηλώνει τις εταιρείες που κατείχε, ενώ προσκόμισε και έγγραφα που έδειχναν τις κινήσεις των λογαριασμών του.

Υπέρ του Γ. Καρατζαφέρη, όμως, κατά την απολογία του στον ανακριτή Γ. Μαλλή, ήταν και ο Κωνσταντίνος Δέδες. Ο κοινός τραπεζίτης του προέδρου του ΛΑΟΣ και των επιχειρηματιών κ. Τσάτσου - Κομνόπουλου ήταν εκείνος που είχε μεσολαβήσει για τη διακίνηση των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως είχε την πεποίθηση ότι το ποσό αυτό ο κ. Καρατζαφέρης το προόριζε για αγορά ραδιοφώνου στο Βέλγιο…

Τσάτσος και Κομνόπουλος έκαναν λόγο για εξυπηρέτηση

Οι επιχειρηματίες Αλέξανδρος Τσάτσος και Σταύρος Κομνόπουλος, απολογούμενοι στον ανακριτή Γ. Μαλλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υποστήριξαν ότι έκαναν μια εξυπηρέτηση και αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι είχαν δωροδοκήσει τον Γ. Καρατζαφέρη. Οι δύο άνδρες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις καθώς, μετά από έρευνα των εισαγγελέων Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου, είχε προκύψει διακίνηση «μαύρου» χρήματος στη σύμβαση προμήθειας των Super Puma. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτό έγινε για να αναλάβει η γαλλική Εurocopter την προμήθεια. Από την εισαγγελική έρευνα και το άνοιγμα λογαριασμών βρέθηκε και το 1,6 εκατομμύριο ευρώ που έφυγε από εταιρεία των δύο επιχειρηματιών (Malwern) και κατευθύνθηκε στην offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με τον Γ. Καρατζαφέρη, ο ίδιος είχε ζητήσει από τον τραπεζίτη του, Κ. Δέδε, να μεταφέρει το επίμαχο ποσό στο εξωτερικό για μια επένδυση. Ομως ο τραπεζίτης το έδωσε στους επιχειρηματίες κ. Τσάτσο και Κομνόπουλο, οι οποίοι χρειάζονταν χρήματα εδώ, στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο τραπεζίτης έβγαλε το ποσό από τις εταιρείες των επιχειρηματιών και το έβαλε σε αυτές του Γ. Καρατζαφέρη... Ετσι, όταν άνοιξαν οι λογαριασμοί των επιχειρηματιών που εμπλέκονται στην υπόθεση των Super Puma, «αποκαλύφθηκε» και η διαδρομή του ποσού από τις εταιρείες τους προς αυτή του Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και προς τρεις πρώην στρατιωτικούς, που είναι επίσης κατηγορούμενοι στην υπόθεση.