Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Το πρώτο μεγάλο ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσε το νομοσχέδιο της κ. Χριστοδουλοπούλου για την απονομή ιθαγένειας με τον κυβερνητικό εταίρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να αντιδρά στην απόφαση της Υπουργού να μη λάβει υπ’ όψιν τις ενστάσεις των ΑΝ.ΕΛ και να μεταβάλλει άποψη καταψηφίζοντας πλέον το νομοσχέδιο όχι μόνο σε πολλά άρθρα αλλά και επί της αρχής.

Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε διατάξεις οι οποίες αντί να λύνουν το πρόβλημα οδηγούν σε περαιτέρω γκετοποίηση και περιθωριοποίηση ομάδων μεταναστών καταψηφίζοντας τέσσερα άρθρα.

Συγκεκριμένα οι ΑΝ.ΕΛ καταψηφίζουν:

  • α) Το άρθρο 1, υποστηρίζοντας πως η δυνατότητα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών απλώς και μόνο με την εγγραφή στην 1η δημοτικού, γκετοποιεί περαιτέρω και δεν εντάσσει ούτε στην ελληνική παιδεία ούτε στην ελληνική κοινωνία τους μετανάστες. Οι ΑΝ.ΕΛ υποστηρίζουν ότι για τη συγκεκριμένη ομάδα παιδιών προαπαιτούμενο για την κτήση ιθαγένειας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή μέχρι την Τρίτη Γυμνασίου ή έστω η ολοκλήρωση της Στ΄Δημοτικού, ώστε να μην δίδεται η δυνατότητα στα παιδιά των μεταναστών να λαμβάνουν την ιθαγένεια από την Α’ Δημοτικού και στη συνέχεια να διακόπτουν το σχολείο αμέσως,
  • β) τα άρθρα 7 και 8 υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υιοθετείται επιδοματική πολιτική για τους μετανάστες τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει επιδοματική πολιτική για τους Έλληνες πολίτες
  • γ) το άρθρο 10 με το οποίο η κυβέρνηση επαναφέρει παλαιότερες διατάξεις σε άρθρα μνημονιακών κυβερνήσεων για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην ελληνική Επικράτεια.

Παρά το γεγονός ότι οι ΑΝ.ΕΛ είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους ήδη από την συζήτηση επί της αρχής στην Επιτροπή η απαξίωση με την οποία η αρμόδια Υπουργός αντιμετώπισε τις θέσεις τους και κυρίως η απόφασή της να μην τροποποιήσει τα συγκεκριμένα άρθρα προκάλεσε την αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ οι οποίοι σήμερα δεν δίστασαν να μεταβάλλουν θέση και επί της αρχής. Έτσι ενώ αρχικά είχαν υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο σήμερα γνωστοποίησαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και επί της αρχής και στα συγκεκριμένα τέσσερα άρθρα προειδοποιώντας ότι αν η κα Χριστοδουλοπούλου δεν αλλάξει τα άρθρα , θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και στην ολομέλεια.

Στην Επιτροπή η συζήτηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με το νομοσχέδιο να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία παρά το αντάρτικο των ΑΝ.ΕΛ, με τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι να επιφυλάσσονται για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, τη Χρυσή Αυγή να καταψηφίζει, το ΚΚΕ να ψηφίζει παρών και τα μόνα «ΝΑΙ» να έρχονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.