Είναι γνωστό εδώ και μέρες ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου αποτελεί το μεγάλο ορόσημο για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους. Από τη σημερινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την τελική συμφωνία θα κριθεί κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία στο αυριανό EuroWorking Group και κατ επέκταση στο Eurogroup της Πέμπτης. 

«Με τις θέσεις να σκληραίνουν σε όλες τις πλευρές, οι συνομιλίες είναι η τελευταία προσπάθεια του Γιούνκερ να πετύχει έναν συμβιβασμό μεταξύ των πλευρών», αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ στο Bloomberg.

Πηγές από τις Βρυξέλλες λένε στο Bloomberg ότι οι αντιπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, περιμένουν να βάλουν κάτω τα χαρτιά και τα μολύβια για το κείμενο συμφωνίας , εάν σημειωθεί πρόοδος μεταξύ της ελληνικής αποστολής και του επικεφαλής του επιτελείου του Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συμφωνία θα ήταν καλό να κλείσει το σαββατοκύριακο, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές τη Δευτέρα από μια ακόμη αποτυχία.

30 Ιουνίου

Η δεύτερη ημερομηνία ορόσημο που συνδέεται άρρηκτα με την πρώτη είναι η 30η Ιουνίου. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία για την αποπληρωμή, αυτή τη φορά όχι μίας δόσης, αλλά ολόκληρου του πακέτου οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η παρουσία και η συμμετοχή των εκπροσώπων του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις κρίνεται ως ιδιαίτερα κομβικη.