Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και τις εξαγγελίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το κόμμα κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα αποσκοπούν στη συνταγματική κατοχύρωση μιας πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ ανεβάζει ιδιαίτερα τους τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ως «θύμα», ενώ στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι «θύτες και ένοχοι». Παράλληλα, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προωθεί ένα πλαίσιο απόλυτης ευθυγράμμισης με το ευρωπαϊκό δίκαιο και πολιτικές που, σύμφωνα με τον Περισσό, ενισχύουν τις κοινωνικές ανισότητες και περιορίζουν δικαιώματα. 

Διαβάστε: Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου

ΚΚΕ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Η επίθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κόμμα του ως θύματα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ στην πραγματικότητα είναι θύτες και ένοχοι». Το κόμμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση «απογειώνει τη συγκάλυψη», τόσο με την άρνηση συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής όσο και με την «προκαταβολική αθώωση» στελεχών της ΝΔ που, όπως επισημαίνει, επιβραβεύονται με τη συμμετοχή τους στα επόμενα ψηφοδέλτια. Το ΚΚΕ συνδέει ευθέως τη στάση της κυβέρνησης με μια συνολικότερη πολιτική επιλογή, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται η αποφυγή ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αξιοποιεί τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα από τα ζητήματα των ευθυνών και των σκανδάλων.

KKE: Οι αιχμές για άρθρο 16 και δημόσιο

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από το ΚΚΕ στις αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την Παιδεία και το Δημόσιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση επιδιώκει «να κατοχυρώσει συνταγματικά μια σειρά αντιδραστικές τομές» που ήδη εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόμμα κατηγορεί τη ΝΔ ότι προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 με στόχο «να γίνει συνολικά η ανώτατη εκπαίδευση ακόμα πιο ακριβή και απρόσιτη για τη λαϊκή οικογένεια». Παράλληλα, επικρίνει την πρόταση για αλλαγές στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και μιλά για «συνταγματικό κόφτη» στις κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει επίσης ότι οι εξαγγελίες για μεγαλύτερο έλεγχο στη λειτουργία των κομμάτων, του Τύπου και της δημόσιας διοίκησης στοχεύουν στην επιβολή «σιγής νεκροταφείου». Σύμφωνα με τον Περισσό, οι αλλαγές αυτές συνδέονται με μια συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

Οι προτάσεις που λέει ότι είχαν απορριφθεί

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα υπόλοιπα κόμματα είχαν απορρίψει κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση δικές του προτάσεις, όπως η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 ώστε οι υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες, η κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και η κατάργηση φοροαπαλλαγών για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι είχε προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, κατηγορώντας τα υπόλοιπα κόμματα ότι αποσιωπούν αυτές τις θέσεις.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι πίσω από το αφήγημα της «πολιτικής σταθερότητας» που προβάλλει η κυβέρνηση, κρύβεται η επιδίωξη σταθεροποίησης μιας πολιτικής που, όπως αναφέρει, δημιουργεί αστάθεια στη ζωή των πολιτών. Αναφέρεται επίσης στις αλλαγές που προτείνονται για το εκλογικό δικαίωμα, την επιστολική ψήφο, τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κλείνοντας, το ΚΚΕ τονίζει ότι για τον λαό πραγματική σταθερότητα σημαίνει «σταθερή και διευρυνόμενη κάλυψη όλων των αναγκών του» και υποστηρίζει ότι αυτό απαιτεί «ρήξη και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής».