Της Ελένης Καλογεροπούλου

Ραγδαίες είναι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με τον Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώνει και να στέλνει νέα πρόταση στους Θεσμούς, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις αναμένεται να είναι εξαιρετικά ραγδαίες τις επόμενες ώρες, με τον πρωθυπουργό να μην αποκλείεται να ταξιδέψει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο για να έχει εκ νέου επαφές. 

Στο παρά πέντε της λήξης της διορίας από τους δανειστές, ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία σήμερα το πρωί, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάτι που επιβεβαίωσε και πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, να ανοίξει και το παράθυρο του διαλόγου, καταθέτοντας νέα πρόταση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας στον Γιούνκερ, με επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας. Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε φόρμουλα που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Όπως είχαμε αναφέρει από το πρωί ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή,  στο παρά πέντε,  να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε έντονη κινητικότητα με υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να βρίσκονται επί ποδός και σε ετοιμότητα καθώς οι πληροφορίες είχαν κάνει γνωστό από νωρίς, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δρομολογεί εκ νέου εξελίξεις για την επανεκκίνηση των συζητήσεων.

Σχετικά με το παρασκήνιο το ρεπορτάζ ανέφερε: Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία είναι αλληλοσυγκρουόμενες , αφού άλλοι μιλούν για νέα πρόταση Γιούνκερ και για ανοιχτή γραμμή του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ άλλοι λένε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιμένουν μάλιστα ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπάρξει θα πρέπει να ξεκινήσει από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρουν μαλιστα οι ίδιες πηγές το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται μια συνολική πρόταση που ενδεχομένως να καταθέσει εκ νέου στους θεσμούς και στους Εταίρους, και  θα δίνει λύση στο πρόβλημα της Αθήνας και της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο γίνεται λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία των δανειστών, καθώς απόψε το βράδυ λήγει το τελεσίγραφο.