Οι προκλήσεις του δημογραφικού ζητήματος στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, στην οποία συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2026» Αθήνα. Όπως τόνισε η υπουργός, το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το πλάνο όσον αφορά την εκπαίδευση.

Διαβάστε: Κυριάκος Μητσοτάκης: "Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις νέες οικογένειες, τον Ιούνιο η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ" (Εικόνες & Βίντεο)

Σοφία Ζαχαράκη: Παρουσίασε δεδομένα για το δημογραφικό

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχει μπει στην ατζέντα το δημογραφικό ζήτημα παρέθεσε δεδομένα που υπογραμμίζουν ότι το δημογραφικό επηρεάζει άμεσα την εκπαιδευτική πολιτική.

Όπως υπογράμμισε,  οι εγγραφές στην Α' δημοτικού για το 2026 ανήλθαν στις 70.000 ενώ το 2016 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 100.000. «Στόχος μας είναι να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη των αναγκών μας, ώστε να ξεκινήσει πιο ομαλά η χρονιά», τόνισε. «Το δημογραφικό και η εκπαίδευση είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς η πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας επηρεάζει άμεσα τον σχεδιασμό του σχολείου του μέλλοντος», υποστήριξε.


Προανήγγειλε νέα πλατφόρμα

Η υπουργός ανέλυσε ότι απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.  Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την επίτευξη των στόχων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», μέσα από το οποίο μέχρι το 2028 θα παραδοθούν περίπου 2.500 ανακαινισμένες σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, προανήγγειλε την ενεργοποίηση ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, που θα ονομάζεται «Δίπλα», μέσω της οποίας θα γίνεται καταγραφή των αναγκών των δημόσιων σχολείων.

«Το κράτος δεν θα πρέπει να σταματήσει ποτέ να ενισχύει τη δημόσια επιχορήγηση για τους εκπαιδευτικούς, για τα βιβλία, για να μπορεί να κάνει ένα πιο ασφαλές και έτσι φωτεινό περιβάλλον για τα παιδιά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς», τόνισε και συμπλήρωσε πως η ιδιωτική πρωτοβουλία για την αρωγή της πολιτείας αποτελεί «κομμάτι πολύ σημαντικό ενός παζλ που σημαίνει: Ένα κράτος που νοιάζεται για τον πολίτη του, οπουδήποτε και εάν μένει».

Τέλος, μίλησε για το δίκτυο υποστήριξης της ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας ότι ήδη λειτουργεί πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών bullying. Όπως υπογράμμισε: «οι μεγάλες αλλαγές αρχίζουν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».