Τη στρατηγική σημασία των ερευνών υδρογονανθράκων για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειακών ερευνών και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο Block 2, στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2027 από την κοινοπραξία ExxonMobil, Energean και HELLENiQ ENERGY. Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.

Διαβάστε: Παπασταύρου για East Med Gateway Act: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης για την Ανατολική Μεσόγειο στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες μετά την ολοκλήρωσή της. Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές του στόχου «Ασωπός», σημειώνοντας ότι τα έως τώρα στοιχεία και οι εκτιμήσεις κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πρόκειται για κοίτασμα που εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνει έως και τα 270 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα πολλαπλάσια της ετήσιας κατανάλωσης της Ελλάδας, η οποία κυμαίνεται στα 6-7 δισ. κυβικά μέτρα. Το ποσοστό επιτυχίας τοποθετείται στο 16% που για τον συγκεκριμένο τομές των γεωτρήσεων είναι ικανοποιητικό. Την άνοιξη του 2027 θα ξέρουμε, ανέφερε, αν θα προχωρήσουμε σε παραγωγή ή όχι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι από ένα μόνο οικόπεδο μπορεί να προκύψουν έσοδα της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, άσχετα από τα έσοδα που θα πάρει η εταιρεία. Οι γεωτρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα, ενισχύοντας την ενεργειακή της ασφάλεια και αυτονομία.



Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει την εθνική προσπάθεια ανάπτυξης των υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι η παρουσία τόσο της ExxonMobil όσο και της Chevron στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας. Όπως ανέφερε, η Chevron διεύρυνε πρόσφατα την παρουσία της συμμετέχοντας σε ακόμη μία παραχώρηση στο Νότιο Ιόνιο μαζί με τη Helleniq Energy.

Στις παραχωρήσεις νότια της Κρήτης η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς γίνονται οι σεισμικές έρευνες. Όπως είπε, τα διαφορετικά οικόπεδα βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης, δημιουργώντας μια «καμπύλη ωρίμανσης» έργων που επιτρέπει στην Ελλάδα να προχωρά σταδιακά προς νέες ερευνητικές γεωτρήσεις τα επόμενα χρόνια.


Σταύρος Παπασταύρου: "Χρειάζεται ένα gov.gr για τις πολεοδομίες"

Αναφερόμενος στις πολεοδομίες ανέφερε την ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση. Χρειάζεται, όπως είπε, ένα gov.gr για τις πολεοδομίες ώστε να είναι όλα σε ένα ψηφιακό αρχείο και να μην παρεμβαίνει πού ο ανθρώπινος παράγοντας. Ετσι θα αποφευχθούν οι ασάφειες, οι ανακρίβειες και η διαφθορά, καθώς η ασάφεια δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας.


Παπασταύρου για Μέση Ανατολή: "Το κρίσιμο στοιχείο είναι η έμπρακτη εφαρμογή της συμφωνίας"

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης, επισημαίνοντας όμως ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι η έμπρακτη εφαρμογή της συμφωνίας που έχει ανακοινωθεί.

Όπως εξήγησε, εφόσον οι δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών τηρηθούν και η αποκλιμάκωση συνεχιστεί, οι αγορές και η ενεργειακή κατάσταση θα επιστρέψουν σταδιακά σε πιο ομαλές συνθήκες τους επόμενους μήνες. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις της πρόσφατης αναταραχής δεν μπορούν να αναστραφούν άμεσα και ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να απορροφηθούν πλήρως οι συνέπειες της κρίσης. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η χώρα διαθέτει τα αναγκαία δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν οι εξελίξεις δεν ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία.


"Καθοριστικός ο ρόλος των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας"

Ο υπουργός τόνισε ότι η ισχυρή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, που πλέον ξεπερνά το 50%, λειτούργησε ως σημαντική ασπίδα απέναντι στις ενεργειακές αναταράξεις των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τη συμβολή των αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, οι πιέσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν αισθητά μεγαλύτερες.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα καταγράφει τις τελευταίες ημέρες από τις χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπολειπόμενη μόνο χωρών της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής. Εκτίμησε δε ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα συμβάλει θετικά και στην πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα έχει μείνει πίσω στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως ανέφερε, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν υπήρχε καμία μπαταρία συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ από την 1η Απριλίου τέθηκαν σε λειτουργία οι πρώτες εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 32 MW. Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς πλησιάζει τα 200 MW, με στόχο να φτάσει τα 700-800 MW έως το τέλος του 2026 και να ξεπεράσει το 1,2 GW έως το τέλος του 2027.

Τέλος, αναφερόμενος στην επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του καλοκαιριού, ο κ. Παπασταύρου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία και συνεχής συντονισμός με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, εκφράζοντας αισιοδοξία για την ομαλή κάλυψη της ζήτησης. Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή συνέχιση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.