Της Ελένης Καλογεροπούλου

Αθήνα και Βρυξέλλες  κάνουν την τελευταία τους προσπάθειες προκειμένου να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου οι εκπρόσωπο της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να καταλήξουν στο εάν οι προτάσεις που θα καταθέσει η Ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα μπορούν να αποτελέσουν την βάση για μια βιώσιμη λύση. Να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει νέα σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. 

Χθες το βράδυ μάλιστα ο Πρόεδρος της Κομισίον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ έστειλε τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι την Κυριακή ή θα υπάρξει λύση ή Grexit  διευκρινίζοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν στα αρμόδια όργανα το αργότερο στις 8.30 το πρωί της  Παρασκευής . 

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε χθες πρόταση για πρόγραμμα –γέφυρα  διάρκειας  ενός μήνα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση  στην ελληνική οικονομία και να ανοίξουν οι Τράπεζες ενώ παράλληλα σήμερα το πρωί θα κατατεθεί  το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από τον ESM  , αίτημα το οποίο θα συνοδεύεται και από έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων  που  πρέπει να εφαρμόσει αμέσως η κυβέρνηση ως ένδειξη καλής θέλησης. Ταυτόχρονα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με την ομάδα του θα εργάζεται στις Βρυξέλλες για το συνολικό  μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  διάρκειας δυο ή τριών χρόνων.

Εάν τελικά συμφωνηθεί να υπάρξει το πρόγραμμα γέφυρα που όλα δείχνουν ότι θα κρατήσει γύρω στις 40 ημέρες τότε η χρηματοδότηση σε αυτό το διάστημα θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού η διαδικασία της χρηματοδότησης  από τον ESM είναι πιο χρονοβόρα  .

Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλη αυτή την διαδικασία είναι η Ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται . Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup οι ομόλογοι του επέμειναν ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα και στο τέλος μάλιστα εξέφρασαν  την ικανοποίηση τους για όσα τους είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης του με την Αγκελα Μέρκελ , τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ αναφέρθηκε στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  καθώς και στο κοινό ανακοινωθέν ενώ αναζητήθηκε και ο οδικός χάρτης προκειμένου να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση.

 Παρά τον εκνευρισμό των Ευρωπαίων εταίρων για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών   κρίθηκε από τους συνομιλητές του ως ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως σημείωνε μάλιστα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τ δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο   ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». « Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί πρόσθετε ο ίδιος άνθρωπος.

Ακόμα ανέφερε ότι «η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτούμενων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος έλεγαν κυβερνητικές πηγές .

 Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

 Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.»

Ο ίδιος άνθρωπος σημείωνε  ακόμα με  έμφαση την  δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ  ο οποίος έκανε  σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει επισημαίνοντας ότι  το κλίμα  που επικράτησε στις συζητήσεις   δεν αφορούσε  μόνο  την Ελλάδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταινσεμπλουμ αναφέρθηκε  στο θέμα του χρέους. Ποιό συγκεκριμένα  ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών είπε ότι « θα εξετάσουμε το ελληνικό αίτημα (σ.σ. για την συνολική συμφωνία ) και θα ζητήσουμε πρώτα από τους θεσμούς να κοιτάξουν την χρηματοοικονομική  κατάσταση στην Ελλάδα , τα οικονομικά της  και την βιωσιμότητα του χρέους  και τότε οι θεσμοί θα έρθουν πίσω  σε εμάς και θα δούμε εάν μπορούμε επισήμως να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.»