Την ανάγκη να υπάρξει νέα κινητοποίηση για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνάντησή του στη Βουλή με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου. Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συνέχιση της κατοχής και του διχασμού, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ζήτημα ασφάλειας και ειρήνης που αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στη σημερινή κατάσταση. «Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί 50 χρόνια κατοχής, 50 χρόνια "Αττίλα", 50 χρόνια κατοχικών στρατευμάτων, 50 χρόνια διχασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε: ΠΑΣΟΚ: "Αληθεύουν ή όχι οι πληροφορίες ότι μεθοδεύεται να πέσει στα μαλακά ο Ισραηλινός απόστρατος που εκβιάζει δημόσια τον Πρωθυπουργό;"

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. «Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια. Το Κυπριακό είναι ένα μείζον θέμα ασφάλειας και Ειρήνης στην περιοχή. Δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα, είναι ένα μεγάλο θέμα συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Φάμελλος για Κυπριακό: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική προς την κυβέρνηση

Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει ως μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.  «Η στήριξη στον ΟΗΕ στις αποφάσεις του και η υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου δεν αφορά μόνο στη Γάζα ή στον Λίβανο, αφορά και στην Κύπρο, αφορά και στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε σήμερα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε. Παράλληλα, υπενθύμισε την πάγια θέση του κόμματός του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί τη βάση για την επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε επίσης κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μια παθητική στάση δεδομένου συμμάχου» και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο τη διεθνή της θέση. Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, αξιοποιώντας και τη θέση της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου, επισήμανε ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

«Το Κυπριακό δεν είναι απλά ένα τοπικό ζήτημα που αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, είναι ένα διεθνές ζήτημα, ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής», υπογράμμισε. Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε ακόμη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη κοινής πορείας και προσεκτικών διπλωματικών κινήσεων για την προώθηση λύσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η τομεάρχισσα Εξωτερικών Ρένα Δούρου και η υπεύθυνη της Πολιτικής Γραμματείας για τον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ράνια Σβίγκου.