"Μετά από τόσους πολλούς μήνες αβεβαιότητας, ακροβατισμών και μάλιστα το τελευταίο διάστημα που βρεθήκαμε τόσο κοντά στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Σίγουρα μια συμφωνία ικανοποίησε τουλάχιστον όλους εμάς που θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η στρατηγική επιλογή της χώρας να είναι προσανατολισμένη προς την Ευρώπης, έπρεπε με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί", δήλωσε η  βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, στα "Παραπολιτικά 90.1" και στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, η κα Κεφαλλογιάννη πρόσθεσε: "Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι όταν η Κυβέρνηση άφησε την διαπραγματευτική της θέση να διολισθαίνει μήνα με το μήνα και με όλους τους θεατρινισμούς και την πολύ ερασιτεχνική στάση που κράτησε όλους αυτούς τους μήνες απέναντι στους εταίρους και δανειστές μας. Φαινόταν ότι θα καταλήγαμε σε μια συμφωνία, η οποία σίγουρα θα ήταν πάρα πολύ χειρότερη από αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε, εάν αυτή είχε επιτευχθεί σε χρόνο αμέσως μετά τις εκλογές. 

Η συμφωνία αυτή είναι αναγκαίο κακό, είναι μια πολύ επώδυνη συμφωνία. Ουσιαστικά αυτό που εισάγει είναι μια θεραπεία σοκ, έχει συμπυκνώσει όλα όσα έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Ελλάδα ως μέτρα και ως μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι ότι είναι επώδυνη συμφωνία, η οποία όμως ως εναλλακτική έχει κάτι που είναι καταστροφικό".

Στη συνέχεια, η Όλγα Κεφαλογιάννη, παραλλήλισε όλη αυτή τη κατάσταση με τη τροπή που πήραν τα γεγονότα μετά το δημοψήφισμα: "Η συμφωνία αυτή έγινε πολύ χειρότερη. Οφείλεται στην τυχοδιωκτική επιλογή του Πρωθυπουργού να πάει σε ένα δημοψήφισμα, το οποίο ήταν και άτοπο και άστοχο, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, και όλοι εμείς που υποστηρίζαμε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, λέγαμε, εκτός όλων των άλλων, ότι με ένα ΝΑΙ η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη. Διότι είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήθελαν και μια επιβεβαίωση από τους Έλληνες πολίτες ότι επιθυμούν την παραμονή τους στην Ευρώπη και έχω την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να έχουν και μια πιο διαλλακτική στάση μετά.

Όμως με μια Κυβέρνηση η οποία είχε υποστηρίξει ΟΧΙ και την μεθεπόμενη μέρα πήγε να διαπραγματευτεί, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα στην εμπιστοσύνη που μπορούσαν να έχουν οι εταίροι στη Κυβέρνηση. Όλο αυτό το βαρύ πακέτο, μια πολύ επώδυνη συμφωνία που έχει έρθει, ουσιαστικά έχει να κάνει με την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Μια εταιρική σχέση για να υπάρχει, χρειάζεται οπωσδήποτε να οικοδομείται πάνω στην εμπιστοσύνη"

Ερωτηθείσα για το αν η ΝΔ θα υπερψηφίσει και την συμφωνία και τους εφαρμοστικούς νόμους, η Όλγα Κεφαλογιάννη ξεκαθάρισε πως "η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Εμείς δεν κάνουμε τυχοδιωκτική πολιτική και δεν κοιτάμε το μικροπολιτικό και μικροκομματικό συμφέρον. Έχουμε μια υπεύθυνη εθνική στάση και από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι η εθνική στάση είναι να στηρίξουμε μια συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης, αυτό όσο δύσκολο και να είναι θα το κάνουμε και στη Βουλή και όπου απαιτηθεί, προκειμένου να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους μας"

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει θέμα με τη δεδηλωμένη, τονίζει την ανάγκη για εξασφάλιση μιας πολιτικής σταθερότητας. "Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο", αναφέρει και συνεχίζει, "δεν έχει λυθεί κανένα από τα προβλήματά μας μόνο με την επίτευξη μιας συμφωνίας, διότι τόσο στο εσωτερικό πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα. Από την άλλη όμως, θα πρέπει η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Για αυτό και είναι αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Μη ξεχνάμε ότι η νομιμοποίηση από τον κόσμο, το κοινωνικό συμβόλαιο υπάρχει στο πρόσωπο του κ.Τσίπρα"

Σύμφωνα με την ίδια, ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει την ευθύνη να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. "Θα περίμενα μετά τη συμφωνία ο Πρωθυπουργός να έκανε διάγγελμα, έτσι ώστε να εξηγήσει επιτέλους με ειλικρίνεια ότι φέρνει μεν μια επώδυνη συμφωνία αλλά να εξηγήσει ο ίδιος και το τι γλυτώνουμε. Τί καταστροφή, δηλαδή, θα ήταν για την  Ελλάδα εάν δεν υπήρχε συμφωνία. Με πάρα πολύ ειλικρίνεια θα πρέπει, επιτέλους, να απευθυνθεί στους Έλληνες και όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Έτσι θα καταλάβουν πόσο οριακά ήταν τα πράγματα, σε πόσο δύσκολη θέση βρέθηκε η Ελλάδα και γιατί μια επώδυνη συμφωνία ήταν πολύ καλύτερη από την επιλογή που είχαμε, να ακολουθήσουμε έναν μοναχικό δρόμο εκτός Ευρώπης με ό,τι καταστροφική συνέπεια θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό".  

Στα σενάρια των τελευταίων ημερών για τη δημιουργία μιας κυβέρνηση εθνικού σκοπού, η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες των κινήσεων ανήκουν στον κ. Τσίπρα. "Επειδή ακούγονται πολλά και επειδή στην Ελλάδα ξέρουμε τι σημαίνει πραξικόπημα, θα ήταν πάρα πολύ καλό να είμαστε φειδωλοί όταν χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους εκφράσεις. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τι εκφράσεις χρησιμοποιούμε και για αυτό επειδή είμαστε σε μια περίοδο, όπου όλοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν δηλώσεις ή πράξεις με έναν υπερβολικό τόνο".

Τέλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη απάντησε στο ερώτημα αν η ΝΔ σχεδιάζει να κάνει πρόταση μομφής στην κα Κωνσταντοπούλου. "Για μας προέχει η πολιτική σταθερότητα, δεν έχουμε πρόθεση σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να καταθέσουμε κάποια πρόταση δυσπιστίας ή κάποια πρόταση μομφής". Συνεχίζοντας, διευκρίνησε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει σε αυτούς που κυβερνάνε. "Εμείς είμαστε εδώ και για να επιτελέσουμε το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να στηρίξουμε ότι χρειάζεται για να παραμείνει η χώρα μέσα στον πυρήνα της Ευρώπης".