Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις επιτροπές το νομοσχέδιο με τα μέτρα. Υπερψήφισαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί απόψε το βράδυ στην Ολομέλεια 

Δείτε τί δήλωσαν οι βουλευτές προσερχόμενοι στη Βουλη

"Ο λαός είπε “όχι” στη λιτότητα, “όχι” σε νέα μνημόνια. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραβιάσουμε τη λαϊκή βούληση, όποιος λέει όχι πραγματικά στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος προσερχόμενος στη Βουλή και πρόσθεσε "εκλέχτηκα για να υπερασπίσω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ"

"Ζητάμε την υπερψήφιση της συμφωνίας" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, προσερχόμενος στη Βουλή.

"Σήμερα είναι ίσως η κρισιμότερη μέρα μετά τη Μεταπολίτευση. Οι 300 βουλευτές της Βουλής έχουν προσωπική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στις γενιές που έρχονται, πρωτίστως απέναντι στον όρκο τον οποίον έδωσαν, να τιμήσουν το Σύνταγμα, τους νόμους και να ενεργήσουν προς όφελος των Ελλήνων" είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, δήλωσε ότι η συμφωνία ήρθε με εκβιαστικό τρόπο από τους εταίρους και ζήτησε από την κυβέρνηση να αρνηθεί "τους χυδαίους εκβιασμούς". "Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος", ενώ σε ερώτηση αν μετά το Όχι του στο νομοσχέδιο θα αφήσει την έδρα του απάντησε: "Η έδρα ανήκει στο κόμμα. Το κόμμα είμαστε εμείς και θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας".

Δείτε live τη συνεδρίαση στη Βουλή 

Παράθυρο Τσακαλώτου για αλλαγή μέτρων αν επιτευχθούν οι στόχοι

«Η συμφωνία είναι δύσκολη. Ο χρόνος θα δείξει αν είναι βιώσιμη» είπε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ αποκαλύπτοντας ότι τα νησιά από τα οποία θα ξεκινήσει η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο τα δύο πρώτα νησιά είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη ενώ για πιο απομακρυσμένα νησιά όπως η Ρόδος η κατάργηση θα πάει στο τέλος του 2016 όταν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και οι ολιτικές ενίσχυσης των κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν περισσότερο. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε την ανάγκη εισπραξιμότητας του ΦΠΑ λέγοντας ότι «αν αυξηθεί η εισπραξιμότητα, θα δοθεί η δυνατότητα είτε για να μειωθούν ξανά οι συντελεστές είτε για χρησιμοποιηθεί ως ισοδύναμο για την κατάργηση άλλων μέτρων. «Είναι μια δύσκολη συμφωνία. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη. Υπάρχουν υφεσιακά μέτρα αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία αν αντιμετωπιστούν αpό τους πολίτες με την αισιοδοξία ότι απομακρύνουν το GREXIT τότε μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα» είπε.

Ο Υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άρθρο 1 το οποίο είναι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής να απαλειφθεί ως άρθρο και να ενταχθεί στην αιτιολογική έκθεση ικανοποιώντας έτσι αίτημα των ΑΝ.ΕΛ ενώ ξεκαθάρισε ότι η αφαίρεση των ρυθμίσεων για τα συνταξιοδοτικά μέχρι να έρθει έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο είναι σε γνώση των εταίρων.

Διευκολύνει τους ΑΝ.ΕΛ το Μαξίμου

Ως κίνηση καλής θέλησης προς τον κυβερνητικό εταίρο ερμηνεύεται η κίνηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποσύρει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου το οποίο κυρώνει  το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν εξ αρχής εκφράσει την διαφωνία τους με το πρώτο άρθρο ζητώντας από την κυβέρνηση να το ενσωματώσει στην αιτιολογική έκθεση προκειμένου να μην αναγκαστούν να το καταψηφίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝ.ΕΛ υποστήριξαν ότι το πρώτο άρθρο περιέγραφε  τη συνολική συμφωνία και καταγράφει προτάσεις ( Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δημιουργία ταμείου ακίνητης περιουσίας αξίας 50 δις ευρώ κ.α) με τα οποία διαφωνούσαν.

Πριν από λίγο ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι το αίτημα των ΑΝ.ΕΛ ικανοποιείται και το άρθρο ένα απαλείφεται από τον κορμό του νομοσχεδίου και εντάσσεται στην αιτιολογική έκθεση, σημειώνοντας ωστόσο ότι όποιος υπερψηφίσει επί της αρχής είναι σαν να δίνει πράσινο φως και στο σύνολο της συμφωνίας.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις επιτροπές το νομοσχέδιο με τα μέτρα

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

  • Λήψη φορολογικών μέτρων
  • Ρύθμιση θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Αναδιάρθρωση του ΦΠΑ
  • Λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας
  • Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Ενταξη όλων των ταμείων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ
  • Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους (§1)
  • Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%
  • Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές (§2)
  • Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό για την Κοινωνική Ασφάλιση να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ', με υπουργικές αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ