Για μία κακή νύχτα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη μέρα θα είναι σταθμός για την Ευρώπη.
 
"Ήταν πίεση σε μία χώρα, σε ένα λαό για να "περάσει" το δίκιο του ισχυρότερου.  Στο τραπέζι είχαμε αυτή τη συμφωνία και την άτακτη έξοδο από το ευρώ" ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας επίσης ότι  θέλει να πει μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσει τα πράγματα.
 
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη συμφωνία ανέφερε: "Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα.  Η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου.  Υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους .
 
Μιλώντας για τους μισθούς και τις συντάξεις υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να μην κάνει μειώσεις με αντάλλαγμα την άνοδο στον ΦΠΑ την οποία χαρακτήρισε  ως παράλογη. Συνεχίζοντας για τις συντάξεις είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι προοδευτικό να βγαίνεις στη σύνταξη στα 45 ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στο ασφαλιστικό μετά το PSI. 
 
"Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τίποτα αλλά στο θέμα των συντάξεων καταφέρνουμε να μην έχουμε μείωση" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε "Δώσαμε μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις ". Παράλληλα χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την συμφωνία ως κακή με αφορμή τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η οποία όπως είπε θα επανεξεταστεί όταν στο τέλος του 2016 η κυβέρνηση θα καταθέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό.
 
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε όλες τις ευθύνες τόσο για τα λάθη και τις παραλείψεις όσο και για τη συμφωνία δεσμευόμενος ότι θα την υλοποιήσει. "Δεν προτίθεμαι να δραπετεύσω  από τις ευθύνες μου" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
"Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να με κατηγορήσετε για ψέματα " ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το δημοψήφισμα, το τι ζητούσε αλλά και όσα πίστευε και έλεγε για την Ευρώπη και για τις δυνατότητες αλλλαγής παραδεχόμενος ότι υπερτίμησε την ισχύ του δικαίου.  "Μας έδιναν 1 δισ. για 5 μήνες και μετά ξανά διαπραγμάτευση για νέους όρους. Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν από 10 ημέρες, αλλά έχουμε εξασφαλισμένες ανάγκες της χώρες στο πλαίσιο τριετίας" προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
 
"Είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα"
 
Μιλώντας για το δημοψήφισμα συγκεκριμένα ανέφερε ότι πίστευε ότι θα του έδιναν παράταση κάτι που δεν έκαναν μιλώντας για εκδικητική στάση. Μιλώντας για τους εταίρους ανέφερε ότι όταν είδαν πως κερδίζει το ΝΑΙ σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση και όταν τελικά κέρδισε το ΟΧΙ επανήλθαν στις διαπραγματεύσεις. 
 
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για ρίσκα τα οποία πήρε με τη φράση "Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα". Ανάμεσα σε αυτά τα ρίσκα σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι η Ελλάδα βγήκε ακόμα και από το πλαίσιο προγράμματος προστασίας.
 
"Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι  μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας" είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την κατάσταση στην Ευρώπη κάνοντας λόγο για μία ρωγμή στην Ευρώπη η οποία έχει ξεκινήσει τονίζοντας ότι "Η σκληρή λιτότητα σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος". Παράλληλα περιέγραψε και την κατάσταση με τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης οι οποίοι όπως είπε "δεν αισθάνονται καλά με την ύπαρξη μιας κυβέρνησης διαφορετικής από το πλαίσιο που έχουν συνηθίσει".
 
Αριστερή Πλατφόρμα
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την Αριστερή Πλατφόρμα πετώντας το μπαλάκι στους βουλευτές που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Όπως είπε ο καθένας επιλέγει ποιο σχέδιο θα ακολουθήσει, την παραμονή της Αριστεράς στην κυβέρνηση ή όχι, ενώ σε ο,τι αφορά τον ίδιο δήλωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει το κόμμα του ενιαίο.
 
Τρεις επιλογές
 
Οι τρεις επιλογές που είχε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η συμφωνία που πέτυχε, η άτακτη χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ και έκδοση νομίσματος και η συναινετική χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ.
 
Η τελευταία επιλογή ήταν και η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία επιλογή την οποία όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, την είχε γνωστοποιήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
 
"Όταν το κατάλαβα αυτό επικοινώνησα με τη Μέρκελ και της είπε ότι εγώ αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Μου είπε δεν είναι δικό μου σχέδιο και έκλεισε εκεί η ιστορία" είπε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την αντίδρασή του.
 
Εσωκομματικά
 
"Βρισκόμαστε σε συνθήκες μη φυσιολογικές και σε τέτοιες συνθήκες ο καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και την ιστορία" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το ενδεχόμενο η συμφωνία να ψηφιστεί στη Βουλή από την αντιπολίτευση και όχι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνοντας μήνυμα προς τους βουλευτές είπε ότι ο καθένας θα κριθεί ενώ αρνήθηκε διαγραφές, λέγοντας ότι δεν είναι στην κουλτούρα του κόμματος κάτι τέτοιο.
 
Προτεραιότητες
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η προτεραιότητά του είναι η εξασφάλιση του προγράμματος γέφυρα το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αφού όπως είπε κάποιοι το εμποδίζουν και στη συνέχεια θα υπάρξει χρόνος για σύγκρουση και συζήτηση.
 
Βαρουφάκης
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τον Γιάννη Βαρουφάκη παίρνοντας πάνω του όσα λάθη έγιναν από τον πρώην υπουργό "τα λάθη αυτά τα χρεώνομαι εγώ" τόνισε. "Το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός. Ένας πολιτικός πρέπει να μπορεί να συγκρατείται. Αλλά εγώ εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Ήθελε να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας" είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν εξαιρετικό οικονομολόγο ενώ προσέθεσε ότι δεν έχει χαλάσει τη σχέση του μαζί του και παραμένει φίλος του. 
 
Ταμείο Ιδιωτικοποίησεων
 
"Η πρόταση Σόιμπλε ήταν το Ταμείο να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι "στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας". "Καταλήξαμε με σκληρή κόντρα ως τις 9 το πρωί ήταν να φτιαχτεί ένα ταμείο στην Ελλάδα, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, με διοίκηση ελληνική και σε αυτό. Έδωσα μάχη μέχρι το πρωί. Ανάγκασα δύο φορές να διακοπές το Συμβούλιο και στο τέλος να δεχθούν την πρόταση που εμείς καταθέσαμε στο τραπέζι" είπε ο πρωθυπουργός για τη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Τράπεζες
 
Για το άνοιγμα των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι εξαρτάται από το πότε θα υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Απαντώντας για ενδεχόμενο κούρεμα είπε χαρακτηριστικά "Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε «κούρεμα» καταθέσεων. Γι' αυτό θα πάρουμε τα 25 δισ. Ευρώ. Πιστεύω ότι είναι υπερ-αρκετά " σχολιάζοντας παράλληλα και όσα λέγονται για τις συστημικές τράπεζες και το αν θα συγχωνευθούν. "Δεν μπορούν να ανοίξουν αυτομάτως, θα γίνει μια σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα, σε ένα βάθος χρόνου που δεν μπορώ να προσδιορίσω " τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει και σχετική απόφαση από την ΕΚΤ.
 
Κωνσταντοπούλου
 
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το αν θα είναι την Τετάρτη στην έδρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας "φαντάζομαι ότι θα είναι, αφού είναι Πρόεδρος της Βουλής, εκτός αν δεν θέλει να προεδρεύσει αύριο".
 
Σύνοδος Κορυφής
 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε για πολλοστή φορά τη Σύνοδο Κορυφής ως δύσκολη λέγοντας ότι υπήρχαν πρωθυπουργοί που κούνησαν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό αλλά και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κάνοντας λόγο για ακόμα μία φορά στην πρόταση του Eurogroup τόνισε ότι ήταν ένα πολύ κακό κείμενο το οποίο δεν μπορούσε να το αλλάξει όλο. 
 
Ανασχηματισμός
 
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για ανασχηματισμό είπε με νόημα "άλλο"
 
Οικουμενική

"Δεν πιστεύω ότι θα λειτουργούσε καλύτερα" είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης προσθέτοντας ότι "Αυτό το διάστημα μέχρι υλοποίηση συμφωνίας δεν πρέπει να δημιουργήσουμε αναταράξεις. Δεν υπάρχει το τραπέζι σε καμία περίπτωση με την δική μου παρουσία". Παράλληλα τόνισε "Ενας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες και να παίρνει αποφάσεις. Ενας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα το χειρότερο είναι να εγκαταλείπει το τιμόνι"