Με το βλέμμα στην Ελλάδα του 2030, τα μέτρα ελάφρυνσης και τις παρεμβάσεις-κλειδιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ. Μίλησε για την ανάγκη της αυτοδυναμίας, θέτοντας παράλληλα το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές, με τη δήλωση του Σαββάτου περί «ελπίδας ή περιπέτειας» να επανέρχεται, με διαφορετικό τρόπο, στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, συνδέοντάς την με την οικονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη αμυντικής θωράκισης της χώρας, υπερασπιζόμενος την «Ασπίδα του Αχιλλέα».

Χωρίς να αφήνει περιθώρια για συνεργασίες με άλλα κόμματα, μιλώντας για μία κεντροδεξιά παράταξη της ΝΔ, χωρίς να αντιλαμβάνεται την ακροδεξιά ως απειλή, άσκησε κριτική τόσο στον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, κάνοντας λόγο για «τζάμπα rebranding». Κριτική άσκησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, εστιάζοντας στη στάση του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Την ίδια ώρα, απαντώντας στην κριτική για τα σχολικά βιβλία, επέλεξε να παράσχει τη στήριξή του στην υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, και να επισημάνει εμφατικά πως woke ατζέντα «δεν υπάρχει στην Ελλάδα». Αξίζει να σημειωθεί πως, σε ερώτηση των «Παραπολιτικών» και του Κώστα Παπαχλιμίντζου για την αυτοκριτική και τα λάθη της κυβέρνησης, παραδέχθηκε πως έχουν γίνει λάθη, με το βλέμμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης και εξυγίανσής του. Ειδική έμφαση έδωσε στον τομέα της Υγείας ο κ. Μητσοτάκης και, απαντώντας σε ερώτηση της Πένυς Αβραμίδη και της «Απογευματινής», παραδέχθηκε πως «υπάρχουν προβλήματα στην Υγεία, αλλά η παρέμβαση στο ΕΣΥ είναι τεράστια».

Οι ερωτήσεις για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν αρκετές και διατυπώθηκαν με διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υστεροφημία του κ. Σαμαρά, όταν έρθει η ώρα να σκεφτεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, ενώ μίλησε και για κινήσεις του παρελθόντος σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Αναφορικά με τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός απάντησε πως όσα ειπώθηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό ήταν σοβαρά, ενώ δεν άφησε περιθώριο για συνεργασία. Στην ερώτηση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μίλησε για καλές σχέσεις και εξέφρασε την εκτίμησή του προς το πρόσωπό του.

Στο καίριο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεσμεύτηκε για απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Αναφορικά με τις σχέσεις με την Αλβανία, δεσμεύτηκε για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Απαντώντας σε ερώτηση για τα Τέμπη, μίλησε για προοδευτική συνέχιση της εγκατάστασης της τηλεδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του έργου της Πολιτικής Προστασίας, με την προμήθεια θερμικών καμερών και drones.

Μητσοτάκης σε Παραπολιτικά και Κώστα Παπαχλιμίντζο: "Έκανα λάθος που δεν έκανα νωρίτερα κάτι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Κοιτάξτε πού ήμασταν το 2019 και πού είμαστε τώρα" 

«Έχω κατηγορηθεί πως είμαι πρωθυπουργός που έχω ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη. Όταν κυβερνάς θα κάνεις και λάθη. Και είναι πολύ καλύτερα τα λάθη αυτά να τα αναγνωρίζεις με θάρρος και να φροντίζεις να τα διορθώνεις. Το χειρότερο λάθος είναι το επαναλαμβανόμενο. Πιστεύω πως ως προς τον δημόσιο λόγο μου έχω προσπαθήσει να είμαι αυτοκριτικός και ειλικρινής. Βεβαίως, έκανα λάθος που δεν τόλμησα πιο νωρίς να κάνω τη μετάπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και χάσαμε χρόνο και χρήματα για τον εξορθολογισμό του. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ήταν αχρείαστη, αναλώσαμε πολύ κεφάλαιο που δεν ήταν ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Έχουμε θέματα στην ταχύτητα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες, να πάρουμε μαθήματα από το τι κάναμε καλά στο επιτελικό κράτος. Μίλησα για την ανάγκη η επόμενη τετραετία να είναι η τετραετία του επενδυτικού άλματος. Θέλουμε χρόνο για να σαρώσουμε τα εμπόδια. Τώρα έχουμε Κτηματολόγιο, πήγε στο 99% από το 38%», σημείωσε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει:

«Άλλο η αυτοκριτική, άλλο το αυτομαστίγωμα, δεν θα δεχθώ να ισοπεδωθεί ένα πολύ σημαντικό κυβερνητικό έργο που έχει γίνει την τελευταία επταετία. Κοιτάξτε που ήμαστε το 2019 και πού είμαστε το 2026», είπε, εξαπολύοντας αιχμές για την κατάσταση που παρέλαβε, αναφερόμενος ειδικότερα στην ανεργία, το μεταναστευτικό, τις επενδύσεις, μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης σε Πένυ Αβραμίδη και "Απογευματινή": "Υπάρχουν προβλήματα στην Υγεία, αλλά η παρέμβαση στο ΕΣΥ είναι τεράστια"

Ο πρωθυπουργός ναφέρθηκε ειδικότερα στην ανακαίνιση των υποδομών, κάνοντας λόγο πως αφορά «πάνω από 80 νοσοκομεία, ΤΕΠ, πάνω από 160 Κέντρα Υγείας στη χώρα μας». «Ποτέ δεν έχει γίνει τέτοια κτηριακή παρέμβαση, αφορά τους ασθενείς, αλλά και τους εργαζόμενους, που είναι συνέχεια εκεί. Η μείωση των λιστών αναμονής με το βραχιολάκι είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «οριν 2 μέρες, βρέθηκα στα εγκαίνια του αιματολογικού Κέντρου στο νοσοκομείο Παπανικολάου και η Γεωργία περιέγραψε τη δικιά της ιστορία, λέγοντας πως «δεν είχα πού να κάτσω» και τώρα έχει το πιο σύγχρονο αιματολογικό εργαστήριο. Ας αναγνωρίσουμε και να χαιρετήσουμε με θάρρος την αναβάθμιση στις υποδομές, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που απορροφήσαμε πλήρως. Θέλουμε περισσότερους υγειονομικούς, έχουμε προβλήματα να προσελκύσουμε γιατρούς, μας λείπουν νοσηλευτές, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε νέα παιδιά. Έχουμε στηρίξει με μια σειρά μέτρων τα εισοδήματα των γιατρών, πουθενά δεν παίρνουν τα ίδια χρήματα με τον ιδιωτικό τομέα. Μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο, όμως, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους».

Παράλληλα, τόνισε: «Η Ελλαδα είναι πρωταγωνίστρια στην πρόληψη. Είναι υπ. Υγείας, πρέπει να επενδύουμε στην πρόληψη. Οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφία, οι άντρες τις εξετάσεις για τον προστάτη. Κάθε γυναίκα που μας λέει ότι έκανε εξέταση και βρήκε καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, αυτό είναι πρόληψη. Έχουμε πρόβλημα στοματικής υγιεινής, για αυτό και εξαγγείλαμε Dental Pass. Το ΕΣΥ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που το παραλάβαμε. Όταν λέμε στους ασθενείς να μας βαθμολογήσουν και μας δίνουν πάνω από 4 στα 5, είναι πρόοδος. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει η αντιπολίτευση. Ας κάνει την αντιπολίτευση της κατσαρίδας. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά ας αναγνωρίσουμε την πρόοδο. Η υγεία έχει προβλήματα, αλλά η εικόνα των ασθενών είναι καλύτερη. Τιμούμε και ευχαριστούμε τους εργαζομένους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για την άμυνα: ''Η Ελλάδα είναι μία ειρηνική χώρα με πρώτη προτεραιότητα την άμυνά της''

«Η Ελλάδα ανήκει στις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που ήδη έχουμε πετύχει το στόχο να δαπανούμε 3,5% του ΑΕΠ για την άμυνά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι δεν το κάνουμε μόνο από συνέπεια αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μία συγκυρία, η οποία μας υποχρεώνει να είμαστε θωρακισμένοι και να μπορούμε πάντα να προβάλλουμε μία ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Τόνισε πως θεωρεί ότι μέρος της συμφωνίας που έχουμε κάνει με την ελληνική κοινωνία είναι και η ανάγκη να προτεραιοποιούμε πάντα την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Υπογράμμισε ότι είναι υπερήφανος που σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί το κενό στον τομέα της άμυνας που είχε δημιουργηθεί την περίοδο της κρίσης. Ειδική μνεία έκανε στην περίπτωση του Ναυτικού που είχε να αποκτήσει καινούργια πλοία 30 χρόνια.

«Η αλλαγή φιλοσοφίας προς τα μικρά συστήματα, τα φθηνά συστήματα, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς είναι μία πραγματικότητα και η Ελλάδα προσαρμόζεται σε αυτή την πραγματικότητα», τόνισε.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία ειρηνική χώρα με πρώτη προτεραιότητα την άμυνά της και δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω για τα F35.

''Χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία στη Συνταγματική Αναθεώρηση''

Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης στην συνταγματική αναθεώρηση είπε: «Καταρχάς μέσα από τη στάση του το ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα, ίσως αυτοδύναμοι».

«Αλλά ξέρετε, η ιστορία των συνταγματικών αναθεωρήσεων στη χώρα μας καταδεικνύει ότι η επιτυχία μιας αναθεώρησης κρίνεται πρωτίστως από τη στάση της αντιπολίτευσης και λιγότερο από τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό τουλάχιστον έγινε στην αναθεώρηση του 2001» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ανεξήγητη. «Έφτασε στο σημείο το ΠΑΣΟΚ να πει ότι αν εμείς υπερψηφίζαμε πρόταση την οποία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο θα καταψήφιζε τη δικιά του πρόταση. Να το καταλάβουν αυτό οι πολίτες, μόνο και μόνο επειδή δεν ήθελε να συμφωνήσει μαζί μας» ανέφερε και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είπε όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 86, τον δημοσιονομικό κανόνα και τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Χάνουμε μια ευκαιρία μεγάλη. Θεωρώ ότι κάναμε μια ειλικρινή προσπάθεια να βρούμε διαύλους επικοινωνίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά νομίζω ότι εδώ και πολύ καιρό, έχει καλλιεργηθεί αυτή η λογική ότι ό,τι λέει η κυβέρνηση είναι κακό, και αν η κυβέρνηση λέει άσπρο, εμείς θα λέμε μαύρο».

Έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την παταξη του οργανωμένου εγκλήματος

«Το έγκλημα εξελίσσεται, αλλά πιστεύω ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνσης. Στη δολοφονία της μητέρας της Αφροδίτης Νέστορα έχουν ταυτοποιηθεί οι φερόμενοι ως δράστες. Πρέπει να προχωρήσουμε σε καταδίκη για να μη μεγαλώσει το αυγό της τρομοκρατίας.

Πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα από το ελληνικό FBI. Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο νόμος παίζει και εκπαιδευτικό ρόλο. Οι απάτες αντιμετωπίζονται σωστά, αλλά χρειάζεται και ενημέρωση στους πολίτες. Είναι μία συνεχής μάχη με το "βαθύ κράτος". Και στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν παραπεμφθεί πάρα πολλοί στη Δικαιοσύνη».

''Προσωπικό στοίχημα η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα''

Την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα χαρακτήρισε «κεντρική προτεραιότητα» και «προσωπικό στοίχημα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και για τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στον πρωτογενή τομέα «έχουμε μείνει πίσω», αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν προχώρησε η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Όπως σημείωσε, η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης. Παράλληλα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, υπογράμμισε ότι η εξαγγελθείσα φορολογική ελάφρυνση απευθύνεται στους πραγματικούς παραγωγούς, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του για τη χρησιμότητα των προγραμμάτων νέων αγροτών, με στόχο, όπως είπε, «να μένουν στο χωράφι». Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ο πρωτογενής τομέας να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικός, με την ανάπτυξη εμβληματικών ελληνικών προϊόντων, αλλά και με επενδύσεις στην παραγωγικότητα και την τεχνολογία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κτηνοτροφία λόγω του αφθώδους πυρετού, ο πρωθυπουργός σημείωσε, «καταλαβαίνω τον κτηνοτρόφο που αναγκάζεται να σφάξει το κοπάδι του, αλλά δυστυχώς για τον αφθώδη πυρετό δεν υπάρχει άλλη λύση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για τη στήριξη του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εμπειρίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελούσε προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει προτού λύσουμε το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήδη υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από την εφαρμογή των σχεδίων της. «Θα κριθούμε το 2030», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια για τον πρωτογενή τομέα. «Δεν αρκεί να είμαστε μόνο ένα κράτος και υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.


Μετά τις αντιδράσεις για τα σχολικά βιβλία και την κριτική του κ.Σαμαρά, ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει woke ατζέντα στην Ελλάδα

Σε ερώτηση για την κριτική από τον Αντώνη Σαμαρά για τη woke ατζέντα κι αν έχει μετανιώσει για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι με αφορμή αυτή τη συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση και η κριτική για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.

«Έχουμε αρκετούς λόγους να είμαστε διχασμένοι ας μην προσπαθούμε να εφεύρουμε κι άλλες αιτίες διχασμού», είπε. «Τα νέα σχολικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν του χρόνου. Είναι κατάκτηση για τη χώρα ότι έχουμε ένα πολλαπλό σύστημα βιβλίων. Τα βιβλία δεν τα γράφει ούτε η υπουργός, ούτε το υπουργείο. Τα βιβλία αξιολογούνται από ανεξάρτητες επιτροπές κι αν σε κάποιο βιβλίο υπάρχει κάποιο σφάλμα ή κάτι που θεωρούμε ότι δημιουργεί αδικαιολόγητη αντίδραση, θα το διορθώσουμε. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι αυτό. Αλλά τώρα να προσπαθούμε να εφεύρουμε ατζέντες που πραγματικά δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία… διότι δεν υπάρχει woke ατζέντα στην Ελλάδα».

Είπε ότι δεν πρέπει να συγχέουμε μια νομική πρωτοβουλία που αφορούσε την πολιτική ισότητα στον γάμο με υπερβολές, οι οποίες όντως έγιναν στις ΗΠΑ όπου και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ο όρος woke ατζέντα. «Δεν υπάρχει woke ατζέντα στην Ελλάδα. Σας το λέω κατηγορηματικά και πάντως αν κάποιοι την υπερασπίζονται, δεν είναι αυτή η κυβέρνηση».

''Κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του''

«Κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια συνεργασιών που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, σχολίασε σκωπτικά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα που θα έχουν ηττηθεί στις εκλογές, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κυριάκο Βελόπουλο και ενδεχομένως, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Έκανε λόγο για «σενάριο κυβέρνησης των ηττημένων» και τόνισε χαρακτηριστικά «καλή τύχη, αν αυτό χρειάζεται σήμερα η χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι αντίστοιχα σενάρια είχαν διατυπωθεί και μετά τις εκλογές του 2023, σημειώνοντας ότι τελικά δεν ευοδώθηκαν, καθώς η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 41%.

«Τα έχουμε ξανακούσει το 2023, είδαμε πού κατέληξαν, με τη ΝΔ στο 41% και τον κ. Τσίπρα στο 17%», ανέφερε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε τη θέση του για το ποιος πρέπει να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτή ανήκει στο πρώτο κόμμα και ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του.

«Κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αυτοδυναμία «την καλύτερη λύση», σημειώνοντας ότι το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών θα εξεταστεί αφού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. «Η αυτοδυναμία είναι η καλύτερη λύση. Ταμείο θα κάνουμε μετά τις εκλογές», ανέφερε.


''Το δημογραφικό πρόβλημα αφορά μια κοινωνία που γερνάει''

Σε ερώτηση για το δημογραφικό ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα, και είναι και οικονομικό ζήτημα.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση σε αυτό το κανόνα. 'Αρα το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Έχει να κάνει και με πολύ προσωπικές αποφάσεις που λαμβάνει τόσο κάθε οικογένεια όσο και κάθε γυναίκα για το πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσει. Αλλά είναι και οικονομικό. Δεν κλείνουμε τα μάτια» είπε, και αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

«Και αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη οι συμπολίτες μας το είδαν. Μισθωτοί, δημόσιοι λειτουργοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι το είδαν στα εκκαθαριστικά τους από τις αρχές του χρόνου και, όπως είπα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα το δουν στις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να κάνουν από τον Μάρτιο του 2027» ανέφερε.

«Αλλά η στήριξη της νέας οικογένειας, περισσότερα voucher, περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι νταντάδες της γειτονιάς, ολοήμερα σχολεία, η απάντηση στο πρόβλημα της στέγης, συνδέεται σε έναν βαθμό με το δημογραφικό» είπε.

«Το δημογραφικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά που θα γεννηθούν. Γιατί αυτά θα μπουν στην παραγωγή σε 25 χρόνια, το δημογραφικό αφορά μια κοινωνία που γερνάει» πρόσθεσε.


Για την ακροδεξιά 

Τη θέση ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά ένα κεντροδεξιό κόμμα, χωρίς να μετακινείται προς τα δεξιά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την εμφάνιση στην Ελλάδα περισσότερων κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στις αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης, περιγράφοντάς την ως ένα κόμμα οικονομικά φιλελεύθερο, που τάσσεται υπέρ των λιγότερων φόρων, αλλά ταυτόχρονα «πατριωτικά υπεύθυνο», με υπέρτατο αγαθό την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΝΔ είναι κοινωνικά ευαίσθητη και οφείλει να στηρίζει όλους τους πολίτες και να συμβάλλει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην ενίσχυση κομμάτων της δεξιάς και της ακροδεξιάς, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αδιανόητες» ορισμένες από τις εξελίξεις, όπως αυτές που καταγράφονται στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας - Άνχαλτ, όπου η AfD επιδιώκει ιστορική νίκη, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων δεν αποτελεί απειλή για τη Νέα Δημοκρατία.

Για την Πολιτική Προστασία 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχουν γίνει «άλματα στην Πολιτική Προστασία», τα οποία, όπως είπε, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ανέφερε μάλιστα ότι, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν υπήρξε φωτιά που να μην εντοπίστηκε έγκαιρα, εκτιμώντας ότι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου η Ελλάδα θα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Πολιτική Προστασία, επισημαίνοντας ότι έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για την ενίσχυση του μηχανισμού.

Όπως είπε, περισσότεροι από 1.600 δασοκομάντος έχουν ενταχθεί στο δυναμικό, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί πόροι για ελικόπτερα, νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ηλεκτρονικά συστήματα και γενικότερα για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει τραγωδίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, οι πολίτες μπορούν να δουν τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

«Πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά η κλιματική κρίση είναι εδώ», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θλιβερό» να απαξιώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φωτιά στη Χαλκιδική, η οποία, όπως είπε, είχε χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν στην τραγωδία στο Μάτι.

«Η φωτιά στη Χαλκιδική είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας φωτιάς που έμοιαζε με το Μάτι. Υπήρξε υποδειγματική διαχείριση, συνεργάστηκαν όλοι», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός έκανε, τέλος, έναν ευρύτερο απολογισμό της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι βρήκε έναν μηχανισμό με σημαντικές αδυναμίες.

«Βρήκα μια Πολιτική Προστασία σε ένα κτίριο που θα έπεφτε με τον πρώτο σεισμό», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει έναν σαφώς καλύτερο μηχανισμό.

«Κάποια στιγμή θα φύγουμε και θα παραδώσουμε κάτι καλύτερο από αυτά που παραλάβαμε», κατέληξε.


Για την εξωτερική πολιτική: ''Η Ελλάδα πράγματι μπορεί να είναι μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των χωρών του Κόλπου''

«Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά πυκνό πλέγμα σχέσεων με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αλλά και χώρες του Κόλπου. Σε μεγάλο βαθμό είναι σχέσεις οι οποίες, όπως ξέρετε, σε αυτές τις περιοχές οικοδομούνται μέσα από τη δημιουργία προσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης που έχω αναπτύξει με τις ηγεσίες αυτών των χωρών και το αποτέλεσμα σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα πράγματι μπορεί να είναι μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των χωρών του κόλπου. Η συμφωνία της ΜΕΚΑΣ, για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες, σίγουρα είναι μια εξέλιξη, την οποία αξίζει να την παρακολουθήσουμε, δεν αλλάζει όμως την κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να έχει ισχυρές σχέσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας, την οποία αναμένεται να επισκεφθώ πολύ σύντομα, για να επαναβεβαιώσουμε τον στρατηγικό χώρο και αυτής της σχέσης. Δεν σημαίνει ότι επειδή η συμφωνία της ΜΕΚΑ μπορεί να έφερε πιο κοντά ενδεχομένως την Τουρκία, ότι αυτό σημαίνει ότι αυτόματα εμείς παίρνουμε αποστάσεις. Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτό» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Προφανώς, η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι επειδή έχει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, παραμελεί τον ρόλο της ως μια χώρα γέφυρα και μια χώρα η οποία επιδιώκει πάντα να βρίσκει συναινετικές λύσεις συνολικά στη Μέση Ανατολή. Και αυτή η θέση της Ελλάδος σε ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο μετατοπίζεται περισσότερο προς Ανατολάς, το οποίο αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτών των χωρών, πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Είναι σχέσεις, επαναλαμβάνω, με στρατηγικό βάθος, οι οποίες ωφελούν συνολικά την ελληνική εξωτερική πολιτική, μας ενισχύουν γεωπολιτικά, μας ενισχύουν αμυντικά, φέρνουν σημαντικότατες επενδύσεις από τις χώρες αυτές και είναι σχέσεις τις οποίες προφανώς έχω την βούληση και πιστεύω και τη δυνατότητα να καλλιεργήσω ακόμα περισσότερο προς όφελος της πατρίδας μας» πρόσθεσε.

''Δεν αντέχει σήμερα ο προϋπολογισμός 13η σύνταξη και 13ο μισθό στο δημόσιο''

«Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός σήμερα 13η σύνταξη και 13ο μισθό στο δημόσιο. Είναι τόσο απλό. Εάν προσθέσετε στην εξίσωση τη μείωση του ΦΠΑ καταλαβαίνετε ότι θα τινάζαμε τη μπάνκα στον αέρα και το ΠΑΣΟΚ το ξέρει πολύ καλά αυτό» σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την οικονομία και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, η κυβέρνηση δεν είναι «αντίθετη να υιοθετήσει κάποια σωστή πρόταση της αντιπολίτευσης», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν θα συμφωνήσει «σε προτάσεις που είναι ανεφάρμοστές. Έως τις εκλογές θα δείτε ένα κρεσέντο παροχολογίας».

Στάθηκε στην πρόταση της κυβέρνησης να δοθούν 500 ευρώ έως το τέλος του 2027 σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως είπε, ως μια «προσπάθεια στήριξης του εισοδήματος των δημοσίων λειτουργών».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε συνολικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας τη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων των προηγούμενων ετών.

«Συνολικά η πολιτική μας ήταν μία θετική πολιτική απέναντι στις επιχειρήσεις. Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης και τώρα καταργούμε και το τέλος επιτηδεύματος», σημείωσε.

Έθεσε, ωστόσο, σαφή γραμμή στο ζήτημα των πολύ χαμηλών εισοδημάτων που δηλώνονται επί σειρά ετών από ελεύθερους επαγγελματίες.

«Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί συστηματικά να δηλώνει εισόδημα πολύ χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Το λέω ευθέως, μπορεί να ενοχλεί κάποιους. Αν μονίμως δηλώνεις 300 ευρώ τον μήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας, δικαιούμαι κι εγώ να αμφιβάλλω», είπε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι το τεκμήριο μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο και επικαλέστηκε τον μικρό αριθμό όσων επέλεξαν αυτή τη διαδικασία.

«Στο κάτω κάτω το τεκμήριο είναι μαχητό. Και ξέρετε πόσοι το αμφισβήτησαν; Λιγότεροι από 400», ανέφερε.

Μητσοτάκης για την κριτική της αντιπολίτευσης για τα πλεονάσματα: ''Αν δεν πατάμε σε σταθερά δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να έχουμε ευημερία''

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την κριτική της αντιπολίτευσης που μιλάει για «ματωμένα πλεονάσματα» και μήπως τον απασχολούν περισσότεροι οι δείκτες παρά οι πολίτες, απάντησε ως εξής: «Για πολλές δεκαετίες όταν το δημόσιο χρέος εκτοξευόταν υπήρχε η λογική ότι πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Ακούγεται ωραίο και η χώρα μετά χρεοκόπησε. Αν δεν πατάμε σε σταθερά δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να έχουμε ευημερία. Όποιος δεν το παραδέχεται κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες. Τα πλεονάσματα προέρχονται από την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτή η πολιτική μάς επιτρέπει να στηρίζουμε την κοινωνία στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε. Και η χώρα πρέπει να μειώσει το χρέος της. Η μεγαλύτερη κατάκτηση της πολιτικής μας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '80, το χρέος μειώνεται σημαντικά. Τότε το χρέος πήγαινε μόνο προς μία κατεύθυνση. Θυμόμαστε τη δεκαετία του '80. Είδα ωραίες γιορτές στην Κρήτη, ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια. Τη δεκαετία του '80 το χρέος πήγε από το 25% του ΑΕΠ στο 100% του ΑΕΠ. Αυτοί που κάνουν πολιτική ουσιαστικά ως μνημόσυνο του παρελθόντος ας τα αναλογιστούν και αυτά».

''Αν έδινα περισσότερα για προεκλογικούς λόγους, θα υποθήκευα αυτό για το οποίο έχω εργαστεί σκληρά''

«Θα προσπαθώ να επικαλούμαι πάντα στοιχεία από το εξωτερικό, θεωρώ ότι μια αξιολόγηση από το εξωτερικό έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από την άποψη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, συμπεριλαμβάνω σε αυτό και την ΝΔ, ότι η ελληνική οικονομία έχει προοδεύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεν αμφισβητείται από κανέναν στο εξωτερικό αυτό, από κανέναν» τόνισε ο πρωθυπουργός για το πώς θα πεισθούν οι πολίτες για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτή είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα. Ότι ένα μέρος αυτής της ανάπτυξης δεν έχει φτάσει ακόμα στους πολίτες και αυτό είναι αλήθεια. Το αναγνωρίζω και προσπαθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το θεραπεύσω. Όμως, θα απαντώ πάντα με πραγματικά στοιχεία, αναγνωρίζοντας και τα σημεία εκείνα που έχουμε περιθώριο μεγαλύτερης βελτίωσης, αλλά και σε μία προσπάθεια να πιστωθεί η χώρα, όχι απλά η κυβέρνηση, αυτά τα οποία έχουμε πετύχει» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης, στο ότι η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από 4 από τις 7 οικονομίες που ανήκουν στους G7, τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Μίλησε για την οικονομική κρίση του 2008 και είπε «όσο είμαι πρωθυπουργός δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψω αυτό να ξαναγίνει».

«'Ακουσα από κάποιους "περίμενα να δώσει περισσότερα χθες", λυπάμαι δεν μπορώ» είπε, προσθέτοντας ότι αν το έκανε για προεκλογικούς λόγους, θα υποθήκευε αυτό για το οποίο έχει εργαστεί σκληρά.

Για τις υποκλοπές

«Δεν έχω πρόθεση να μπω σε δημόσια συζήτηση με κάποιον που είναι πρωτόδικα καταδικασμένος. Δεν έχω πρόταση να απαντήσω περαιτέρω. Είναι μία υπόθεση που ήρθε στην επιφάνεια πριν τέσσερα χρόνια. Έχω απαντήσει επανειλημμένα ότι έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη για τη σύνδεση με κρατικές υπηρεσίες. Έχω εξαντλήσει αυτά που έχω να πω για το ζήτημα των υποκλοπών».

«Η χώρα θα εξακολουθεί να εξοπλίζεται γιατί πρέπει να είναι ασφαλής έναντι οποιασδήποτε απειλής»

«Προφανώς σε μια εποχή που ένα μεγάλο κομμάτι της απειλής έναντι μιας χώρας έρχεται από βαλλιστικούς πυραύλους και drones η Ελλάδα χρειάζεται ένα προχωρημένο σύστημα αεράμυνας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκρινε ότι το σύστημα που παρέχει το Ισραήλ είναι το καλύτερο διαθέσιμο σύστημα για τους πόρους που είχαμε να δαπανήσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» για την 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Προφανώς ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιλέγουμε τα αμυντικά συστήματα. Εάν έγινε σουρωτήρι ο θόλος θα μου επιτρέψετε να έχω τελείως διαφορετική ερμηνεία για την τεχνολογική υπεροχή, την οποία έχει το Ισραήλ στα ζητήματα. Επαναλαμβάνω δεν είναι δικιά μας απόφαση, αυτό μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αυτό κάναμε», συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε, δε, ο πρωθυπουργός πως «η χώρα θα εξακολουθεί να εξοπλίζεται γιατί πρέπει να είναι ασφαλής έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Για τη λειτουργία του σιδηρόδρομου: Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας

Σε ερώτηση για τη λειτουργία των τρένων μετά το δυστύχημα των Τεμπών ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, είπε: «Έγινε το πρώτο δρομολόγιο με πλήρη τηλεδιοίκηση και ηλεκτρονική σήμανση στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε. Και αν μας πήρε παραπάνω χρόνο, και το ξέρετε φαντάζομαι, είναι γιατί την γραμμή την πήρε Ντάνιελ. Την πήγαμε 18 μήνες πίσω, διότι έπρεπε να την ξαναφτιάξουμε τη γραμμή όλη από την αρχή. To ETCS έχει εγκατασταθεί από απομένει να πιστοποιηθεί και από τη ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμου. Είναι ένα συμπληρωματικό σύστημα ασφάλειας και θέλω να θυμίσω ότι λίγα τρένα στην Ευρώπη το έχουν».

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας και να έχουμε ένα σιδηρόδρομο, ο οποίος θα είναι σύγχρονος και πραγματικά ασφαλής, τουλάχιστον στο δίκτυο κορμού. Και ως προς την τηλεδιοίκηση τουλάχιστον πετύχαμε πλήρως το χρονοδιάγραμμα, το οποίο είχαμε θέσει και νομίζω ότι όταν μπουν και οι καινούργιοι συρμοί πια στην γραμμή, γιατί αυτό βλέπει τελικά ο επιβάτης, νομίζω ότι θα εμπιστευτεί και πάλι τον ελληνικό σιδηρόδρομο για τις μεταφορές του» πρόσθεσε.

''Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων''

Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη διαχείριση των σχέσεων με τα Τίρανα και τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε περίπτωση δεν είναι ξεχωριστή και η πρόοδος κάθε χώρας προς την Ευρώπη αξιολογείται μεμονωμένα και προφανώς, εναπόκειται και στην κρίση όλων των ευρωπαϊκών χωρών πότε θα ανοίξει και πότε θα κλείσει κάθε κεφάλαιο ως προς τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ».

Αναγνώρισε ότι ορθώς επισημάνθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα ακόμη με την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και διαβεβαίωσε ότι «την κατάλληλη στιγμή θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα δικαιώματα της μειονότητας προστατεύονται γιατί ούτως ή άλλως αυτό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά άπτεται του ευρωπαϊκού δικαίου. Το ίδιο προφανώς ισχύει και με τη Βόρεια Μακεδονία όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία πρόοδος ως προς τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις».

''Κανείς φοιτητής δεν πρόκειται να μείνει ξεκρέμαστος''

«Ο νόμος Πιερρακάκη έχει κριθεί συνταγματικός. Το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επισήμανε κάποιες διοικητικές αστοχίες, οι οποίες διορθώνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Κανείς φοιτητής δεν πρόκειται να μείνει ξεκρέμαστος και η Ελλάδα θα γίνει κέντρο σημαντικών επενδύσεων ως προς τη τριτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που αποτελεί μια μεγάλη τομή και μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τη χώρα μας και μια δυνατότητα σε Έλληνες φοιτητές από το να φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν στην πατρίδα μας, δεν σημαίνει ότι αμελούμε τη φροντίδα την οποία δίνουμε στα δημόσια πανεπιστήμια. Και εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, πια δείχνουν μια εντυπωσιακή εξωστρέφεια» πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι έρχονται μεγάλα πανεπιστήμια και επενδύουν στη χώρα μας, μόνο θετικό είναι και βέβαια, είναι ενδιαφέρον ότι και τα πανεπιστήμιά μας, τα δημόσια πανεπιστήμια, επεκτείνονται στο εξωτερικό» υπογράμμισε.


Για έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη

«Είναι σημαντικό για την πόλη ότι απέκτησε τη βασική γραμμή του Μετρό και η επέκταση στην Καλαμαριά έχει βοηθήσει πολύ. Θα χρειαστούμε 18-24 μήνες για να ολοκληρώσουμε όλες τις μελέτες. Σήμερα, δεν έχω εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση αλλά θα βρούμε τα χρήματα. Είναι σχέδιο που δεν θα υλοποιηθεί την επόμενη ημέρα.

Αθλητικές υποδομές. Αυτό που είπα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ δεν είναι καινούργιο. Πρέπει αν υπάρχει συγχρηματοδότηση με τον ιδιώτη επενδυτή. Θα είναι μεικτό μοντέλο χρηματοδότησης. Να θυμίσω για τους φίλους που αγαπούν τον 'Αρη την παρέμβαση στο Μέλαθρο, το προπονητήριο πέριξ της ΔΕΘ. Και για τον Ηρακλή, την πλήρη ανακατασκευή του Καυτατζογλείου. Μακάρι να μπορέσουμε και για τον ποδοσφαιρικό 'Αρη να καταλήξουμε σε σχέδιο μετεγκατάστασης σε άλλο χώρο όπως το κάναμε με τον Παναθηναϊκό».

''Σε ολόκληρη τη χώρα θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια''

Σε ερώτηση σχετικά με τα έργα της Θεσσαλονίκης και τα ποσοστά της ΝΔ στη συμπρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτά τα οποία έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη δικαιώνουν τις προσδοκίες του και μένει να φανεί αν θα επιτευχθεί ο προσωπικός στόχος που έχει θέσει για τα ποσοστά στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

«Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη κάλυψε και σε έναν βαθμό ξεπέρασε το έλλειμμα υποδομών, το οποίο είχε σε πολλά διαφορετικά επίπεδα», είπε.

Για τα ψηφοδέλτια δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες αλλά είπε ότι σε ολόκληρη τη χώρα «θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια». Κάτι που σημαίνει ότι «θέλουμε να εμπλουτίσουμε τα ψηφοδέλτιά μας παντού και ευτυχώς, έχουμε σημαντικότατο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους που δεν έχουν ξαναπολιτευτεί κάτι που το θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό».

Για το ζήτημα των αντιπεριφερειαρχών, είπε ότι αν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, δεν είναι λογικό να παραμένει αντιπεριφερειάρχης και να παραιτηθεί έναν μήνα πριν από τις εκλογές.

Εικόνες και βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού 


7077082
7077016
7077003
7076994
7076991
7077052
7077068
7077081
7077089