Ρένα Δούρου: "Επίμονα, σταθερά, Αριστερά" - Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για στέγη και ΕΦΚΑ
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη ΔΕΘ
Η Ρένα Δούρου παρουσίασε βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για στέγαση, τοπική αυτοδιοίκηση και αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση
Η Ρένα Δούρου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έδωσε το στίγμα των προτάσεων που αναμένεται να παρουσιάσει το κόμμα στη ΔΕΘ, εστιάζοντας στην ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, την προστασία της κατοικίας και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες που, όπως υποστήριξε, δεν προστατεύονται επαρκώς από την κυβερνητική πολιτική. «Επίμονα, σταθερά, Αριστερά: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στο πλευρό των νοικοκυριών, των ευάλωτων συμπολιτών μας, εκείνων που η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους απέναντι στην ακρίβεια, απέναντι στα funds» είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε: Σε αναμμένα κάρβουνα οι "πρώην" του ΣΥΡΙΖΑ - Το παιχνίδι του Τσίπρα με τα ψηφοδέλτια
Ρένα Δούρου: Η πρόταση για ΕΦΚΑ και κατοικία
Αναφερόμενη στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου σημείωσε ότι το κόμμα έχει ήδη παρουσιάσει ένα πρώτο δείγμα των προτάσεων που θα αναπτύξει στη Θεσσαλονίκη. «Δώσαμε ήδη ένα πρώτο δείγμα γραφής του τι θα παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ. Θα παρουσιάσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Προτείνουμε μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή: τη μετατροπή του ΕΦΚΑ σε Κοινωνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα προστατεύει την κατοικία». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συνεργασία με τους δήμους για την ανακαίνιση κατοικιών, οι οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να διατίθενται σε νέους εργαζόμενους και οικογένειες με χαμηλό κοινωνικό ενοίκιο.
Όπως τόνισε, «Με τη συνεργασία με τους δήμους προχωρά η ανακαίνιση των σπιτιών, για να δοθούν σε νέους εργαζόμενους, οικογένειες με πολύ χαμηλό κοινωνικό ενοίκιο», προσθέτοντας ότι «αυτή η πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της δεξιάς κυβέρνησης που επιδοτεί τις υψηλές τιμές, ανεβάζοντας τις τιμές στην αγορά και αφήνοντας την περιουσία να συγκεντρώνεται στα funds, τα οποία κρατάνε κλειστά εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο».
Ρένα Δούρου: Έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επικαλούμενη και την εμπειρία της από την Περιφέρεια Αττικής. «Να τονίσω, στη βάση και της εμπειρίας μου ως περιφερειάρχης Αττικής, ότι στην Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ όπου έχει σοβαρές αρμοδιότητες ακόμη και για κεντρικές πολιτικές, συνθλίβεται από την κεντρική πολιτική και από τους φορείς όπως είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση. Εμείς λοιπόν, επειδή τιμάμε την τοπική αυτοδιοίκηση, παίρνουμε τις καλύτερες πρακτικές από άλλες χώρες που η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει έναν καθοριστικό ρόλο», ανέφερε.
Κριτική για την "Ασπίδα του Αχιλλέα"
Η πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα», θέτοντας ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του. «πανηγυρίσαμε τη Δευτέρα και ερχόμαστε σήμερα να αναρωτιόμαστε τελικά… ποιος θα πατάει το κουμπί», σχολίασε.
Παράλληλα, διατύπωσε έντονη κριτική για τη συνεργασία με το Ισραήλ, λέγοντας: «Αμφιβάλλουμε αν πρέπει να έχουμε συμμαχία με ένα γενοκτόνο κράτος με πρωθυπουργό που σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του. Δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να είναι αλά καρτ. Εμείς στηρίζουμε την Κύπρο που υφίσταται κατοχή και την ίδια στιγμή συνεργαζόμαστε με ένα κράτος το οποίο κατέχει παλαιστινιακά εδάφη και έχει προχωρήσει σε γενοκτονία», πρόσθεσε.
En