Σπύρος Χαλβατζής: Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου η πολιτική τελετή αποχαιρετισμού
Πέθανε σε ηλικία 79 ετών
Η διαδρομή του εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες πολιτικής δράσης: από τη Νεολαία ΕΔΑ και τις διώξεις της δικτατορίας, στην ηγεσία της ΚΝΕ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τελικά τη Βουλή
«Η τελετή αποχαιρετισμού του σ. Σπύρου Χαλβατζή θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στις 5.30 το απόγευμα στο προαύλιο του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974), πίσω από το πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ.
Η πολιτική του δράση άρχισε σε πολύ νεαρή ηλικία. Το 1962 οργανώθηκε στη Νεολαία ΕΔΑ στην Καστοριά, ενώ πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 ήταν γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Καστοριάς.
Με την επιβολή της δικτατορίας συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο, στη Λέρο και στον Ωρωπό, όπου παρέμεινε έως το 1970. Μετά την επιστροφή του και τη στρατιωτική του θητεία, συνέχισε τη δράση του μέσα από τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ.
Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973, συνελήφθη ξανά και οδηγήθηκε και πάλι στην εξορία στη Γυάρο, από όπου απελευθερώθηκε με την πτώση της δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974.
Από το 1986 έως το 2009 διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποτελώντας για περισσότερες από δύο δεκαετίες ένα από τα αναγνωρίσιμα στελέχη του κόμματος.
Σημαντική ήταν και η παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από το 1994 έως το 2002 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος στην Αθήνα και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».
Το 2002 ανέλαβε επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και έδωσε τη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ ήταν εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας στις εκλογές του 2006.
Το 2012 συνέχισε να συμμετέχει στην πολιτική και προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ ως υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών.
Ο Σπύρος Χαλβατζής ήταν παντρεμένος με τη Μαριάνθη Αλειφεροπούλου και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.
Η διαδρομή του εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες πολιτικής δράσης: από τη Νεολαία ΕΔΑ και τις διώξεις της δικτατορίας, στην ηγεσία της ΚΝΕ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τελικά τη Βουλή.
Ποιος ήταν o Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής γεννήθηκε το 1947 στην Κοζάνη. Τα μαθητικά του χρόνια συνδυάστηκαν με την εργασία, καθώς ολοκλήρωσε το επτατάξιο νυχτερινό Γυμνάσιο, ενώ εργαζόταν στην Κοζάνη και ως γουνεργάτης στην Καστοριά.Η πολιτική του δράση άρχισε σε πολύ νεαρή ηλικία. Το 1962 οργανώθηκε στη Νεολαία ΕΔΑ στην Καστοριά, ενώ πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 ήταν γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Καστοριάς.
Οι συλλήψεις και οι εξορίες στη δικτατορία
Με την επιβολή της δικτατορίας συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο, στη Λέρο και στον Ωρωπό, όπου παρέμεινε έως το 1970. Μετά την επιστροφή του και τη στρατιωτική του θητεία, συνέχισε τη δράση του μέσα από τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ.Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973, συνελήφθη ξανά και οδηγήθηκε και πάλι στην εξορία στη Γυάρο, από όπου απελευθερώθηκε με την πτώση της δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974.
Από την ΚΝΕ στην ηγεσία του ΚΚΕ
Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Μάιο του 1978, εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Έναν χρόνο αργότερα, στο 2ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ανέλαβε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1986.Από το 1986 έως το 2009 διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποτελώντας για περισσότερες από δύο δεκαετίες ένα από τα αναγνωρίσιμα στελέχη του κόμματος.
Η παρουσία του στην Αθήνα και την Αυτοδιοίκηση
Σημαντική ήταν και η παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από το 1994 έως το 2002 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος στην Αθήνα και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».Το 2002 ανέλαβε επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και έδωσε τη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ ήταν εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας στις εκλογές του 2006.
Η κοινοβουλευτική του πορεία
Το 2007 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΚΚΕ, περνώντας από την Αυτοδιοίκηση στα έδρανα της Βουλής. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2009, παραμένοντας ενεργός στην κοινοβουλευτική δράση του κόμματος.Το 2012 συνέχισε να συμμετέχει στην πολιτική και προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ ως υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών.
Ο Σπύρος Χαλβατζής ήταν παντρεμένος με τη Μαριάνθη Αλειφεροπούλου και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.
Η διαδρομή του εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες πολιτικής δράσης: από τη Νεολαία ΕΔΑ και τις διώξεις της δικτατορίας, στην ηγεσία της ΚΝΕ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τελικά τη Βουλή.
En