Κυρανάκης για πρόταση Τσίπρα για μείωση ΕΦΚ: "Κι εγώ συμφωνώ, το έχω πει ως κυβερνητικός βουλευτής, αλλά αυτός αύξησε τον φόρο"
Τι είπε στον ΣΚΑΪ
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης μίλησε για το πετρέλαιο θέρμανσης και επανέλαβε ότι τάσσεται διαχρονικά υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ
Συμφωνεί ο γραμματέας της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην βενζίνη. Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε τη διαχρονική θέση του υπέρ της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και αναγνώρισε ότι οι σημερινές τιμές δημιουργούν σοβαρή πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αυτός που αύξησε τον ΕΦΚ στην βενζίνη.
Διαβάστε: Δημοσκόπηση ALCO: Στην κορυφή της αξιολόγησης Δένδιας και Πιερρακάκης - Ένας στους δύο πολίτες εκφράζει φόβο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία (Πίνακες & Βίντεο)
Κυρανάκης: "Κι εγώ συμφωνώ το έχω πει το 2018"
Ερωτηθείς αν μπορεί να υλοποιηθεί η παρέμβαση που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κυρανάκης ξεκαθάρισε ότι η θέση του υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ δεν είναι καινούργια: "Κι εγώ συμφωνώ το έχω πει το 2018 ως αντιπολίτευση, το έχω πει ως κυβερνητικός βουλευτής, το έχω επαναλάβει και όταν μπήκα στην κυβέρνηση. Δεν έχω αλλάξει άποψη, αυτή είναι η άποψή μου". Την ίδια στιγμή, άσκησε κριτική στον πρώην πρωθυπουργό για τη φορολογική πολιτική της δικής του κυβέρνησης, σημειώνοντας: "Έχουμε όμως έναν πολιτικό αρχηγό που αύξησε τον ΕΦΚ στην βενζίνη". Παρά την πολιτική αντιπαράθεση, ο Κώστας Κυρανάκης αναγνώρισε το βάρος που δημιουργεί σήμερα το ενεργειακό κόστος, λέγοντας ότι "από εκεί και πέρα προφανώς οι τιμές αυτές δε βγαίνουν για το ελληνικό νοικοκυριό, εγώ θέλω να το αναγνωρίσω", επισημαίνοντας ότι οι αύξηση των τιμών συνδέονται με διεθνή γεγονότα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στο Ιράν. «Είχαμε αποκλιμάκωση και ξαναείχαμε αύξηση», εξήγησε.
Η πρόταση Τσίπρα για θέρμανση και κίνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερα εργαλεία παρέμβασης στις τιμές των καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,40 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης το 1,80 ευρώ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τιμή 1,75 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά 50% υψηλότερη από την περυσινή και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε την αλήθεια σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Η απάντηση Μαρινάκη και το δημοσιονομικό κόστος
Ο Παύλος Μαρινάκης είχε νωρίτερα ασκήσει κριτική στην παρέμβαση Τσίπρα, δηλώνοντας: "όλη η Ευρώπη αυτό περίμενε: να κάνει ένα βίντεο ο κύριος Τσίπρας, να τα βάλει σε μια σειρά, να λύσει όλα τα προβλήματα". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: "είναι παλιό κόλπο αυτό, δεν το εφηύρε πρώτος ο κύριος Τσίπρας, το να λες εκ του ασφαλούς ό,τι θέλει να ακούσει ο κόσμος για να είσαι ευχάριστος και να σε ψηφίσουν". Έθεσε παράλληλα το ζήτημα του δημοσιονομικού κόστους μιας μείωσης του ΕΦΚ, επισημαίνοντας: "Το κράτος εισπράττει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα 4 δισεκατομμύρια ευρώ". Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές» ως προς τη μείωση του ΕΦΚ, αλλά οφείλει να λειτουργεί εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. «Πολιτικές που θα διακινδυνεύουν τη θέση της χώρας, μην τις περιμένετε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε δήλωση πως δεν επιτρέπεται η μείωση του ΕΦΚ και πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξαίρεσης από τη ρήτρα διαφυγής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει κυβέρνηση που δεν θέλει να μειώσει φόρους, εφόσον έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα». Επίσης, υπογράμμισε ότι το τελικό όφελος για τον πολίτη είναι το σημαντικότερο, ανεξαρτήτως του τρόπου παρέμβασης του κράτους.
En