Πώς κατέληξε ο Τσίπρας στην απόφαση για πρόωρες εκλογές
<p>Οι σχεδιασμοί του Πρωθυπουργού και το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου για να περάσει αβλαβώς ο ΣΥΡΙΖΑ το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται.Η υπογραφή της συμφωνίας, τα μέτρα και η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας </p>
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πολιτικά και κοινωνικά οφέλη θα έχει η κυβέρνηση από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα καταγράφουν περισσότερους από πέντε λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο, αναθεωρώντας προς το παρόν τον προηγούμενο σχεδιασμό για κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί, όπως λένε, με το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς τα πράγματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και το πολιτικό τοπίο διαμορφωμένο. Με δεδομένο ακόμα ότι μετά την ψήφιση της νέας συμφωνίας θα δοθούν χρήματα στις τράπεζες και άρα θα υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά, τα στελέχη της κυβέρνησης πιστεύουν ότι ο χρόνος που υπολείπεται μέχρι να στηθούν οι κάλπες θα κυλήσει υπέρ τους.
Το βασικό ζητούμενο της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η κυβέρνησή του να αποκτήσει την κυβερνητική πλειοψηφία, την οποία έχασε μετά την καταψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων από μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματός του. Οπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, αφού θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά, υπό φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες, με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας, στις 18 με 20 του μηνός, θα αρχίσουν να έρχονται οι εφαρμοστικοί νόμοι. Για παράδειγμα, στο αγροτικό θέμα, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν βουλευτές άλλων κομμάτων από την επαρχία οι οποίοι θα θελήσουν να διαφοροποιηθούν. Αρα, το σημαντικό για τον πρωθυπουργό είναι να έχει μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα πάρει τα ρίσκα της και έτσι δεν θα πρέπει ο ίδιος να ευελπιστεί στη στήριξη των κοινοβουλευτικών αντιπάλων του. Στην περίπτωση μάλιστα που καταφέρει να πάρει και αυτοδυναμία, θα έχει δώσει και μια έμμεση απάντηση στους ισχυρούς Ευρωπαίους, οι οποίοι τον πιέζουν να συναινέσει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αλλά ακόμα και αν δεν καταφέρει να δημιουργήσει αποκλειστικά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι αυτός θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων, αφού θα επιλέξει με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί στην επόμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα με τη φθινοπωρινή προσφυγή στις κάλπες, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να περιορίσει τις κινήσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του και άρα τις όποιες διαρροές προς το «κόμμα της δραχμής». Εχοντας μάλιστα αποφασίσει το Εκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μέσα στο φθινόπωρο -άρα η ρήξη θα επισφραγιστεί λίγο πριν από τις εκλογές-, οι κινήσεις που θα μπορεί να κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθυνόμενος προς την κοινωνία θα είναι λίγες και συγκεκριμένες.
Αλλά ακόμα και αν το «Αριστερό Ρεύμα» επιλέξει να καταγγείλει την κυβέρνηση και να διαφοροποιηθεί αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, και πάλι τα χρονικά όρια για τη δημιουργία του νέου κομματικού φορέα θα είναι περιορισμένα.
Οι ίδιοι άνθρωποι δεν έκρυβαν πάντως την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τη διείσδυση που μπορεί να έχουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο αριστερό ακροατήριο, δεδομένου ότι τα νέα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα σκληρά και οι επιπτώσεις τους επίπονες.
Φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προλάβει και τις επιπτώσεις από τα μνημονιακά μέτρα. Θέλει να πάει σε εκλογές πριν αρχίσουν να φτάνουν τα «ραβασάκια» της Εφορίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους επιχειρηματίες. Ακόμα, τον δικό τους καθοριστικό ρόλο σε μια εκλογική διαδικασία θα παίξουν και οι ομάδες που θα πληγούν άμεσα από τα μέτρα, όπως, για παράδειγμα, όσοι επιβαρύνονται από την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, οι αγρότες και οι κοινωνικές ομάδες που τους κόβονται τα επιδόματα. Με λίγα λόγια, το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι με τον χρόνο. Αυτόν καλείται να προλάβει, πριν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή…
Να προλάβει τη συσπείρωση της Ν.Δ.
Αλλος ένας λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ότι θέλει να προλάβει την αναδιοργάνωση του αστικού μπλοκ, με την παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ να δείχνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια δυναμική συσπείρωσης των δεξιών ψηφοφόρων. Παράλληλα το γεγονός ότι απομυθοποιείται η επιχειρηματολογία της Αριστεράς, ότι αυτή «θα το κάνει αλλιώς, χωρίς μνημόνια και σκληρά μέτρα», επαναφέρει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Δεξιάς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έχει καμία ιδιαίτερη δυναμική, αφού όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ακόμα νωπή, η εμφάνιση όμως της Φώφης Γεννηματά και οι μνήμες που δημιουργεί σε προοδευτικούς ψηφοφόρους το όνομά της προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου.