Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η Βουλή το θέμα Χαϊκάλη
<p>Μετά τις εκλογές θα ασχοληθεί η αρμόδια επιτροπή με το θέμα της οφσόρ και με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του βουλευτή των ΑΝΕΛ</p>
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Την απόφαση να ασχοληθεί με το θέμα Χαϊκάλη και να λάβει την όποια απόφαση όχι τώρα αλλά μετά από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου έλαβε πριν από λίγο ομοφώνως η αρμόδια επιτροπή ελέγχου οικονομικών της Βουλής εντείνοντας έτσι το θολό τοπίο γύρω από την υπόθεση με την καταγγελία για οφσόρ εταιρεία του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Ενδεικτικό μάλιστα της αργοπορίας με την οποία κινούνται οι διαδικασίες στη Βουλή είναι ότι όσον αφορά στον κ. Χαϊκάλη το θέμα που ήταν στην ημερήσια διάταξη δεν ήταν η υπόθεση της οφσόρ αλλά η από τον περασμένο Δεκέμβριο υπόθεση της χρηματιστηριακής συναλλαγής του κ. Χαϊκάλη η οποία συνδυάζεται με την καταγγελία του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ για απόπειρα χρηματισμού του από τον . Γιώργο Αποστολόπουλο προκειμένου να ψήφιζε θετικά ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Ο κ. Χαϊκάλης ωστόσο επικοινώνησε χθες με την Πρόεδρο της Επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου εκφράζοντας την επιθυμία να δώσει εξηγήσεις και για την υπόθεση της οφσόρ σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής και μετά τις σχετικές εξηγήσεις κατέθεσε στην Επιτροπή έγγραφα τα οποία όπως υποστήριξε αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Τα έγγραφα πρωτοκολλήθηκαν ωστόσο δεν έγιναν αντικείμενο μελέτης από την Επιτροπή η οποία αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση για μετά τις εκλογές. Σε ό,τι δε, αφορά την υπόθεση της χρηματιστηριακής συναλλαγής η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της και πάλι μετά από τις εκλογές να καλέσει για περαιτέρω εξηγήσεις τόσο τον κ. Χαϊκάλη όσο και τον κ. Αποστολόπουλο με την κα Χαραλαμπίδου να επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα και της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης.
Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το ζήτημα ων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, για τη χρήση του 2012, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι από τους 704 υπόχρεους δέκα δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση. Η επιτροπή πάντως έχει ανακαλύψει και αρκετά κενά σε δηλώσεις τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρύβουν και «λαβράκια» καθώς 49 από τις ελεγχθείσες δηλώσεις εμφανίζουν ελλείψεις σε παραστατικά ενώ 31 υπόχρεοι έχουν αρνητικό πόθεν έσχες, δηλαδή έχουν δηλώσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία με βάση τα προσκομισθέντα παραστατικά και τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Τέλος ακόμα 20 υπόχρεοι εμφάνισαν μηδενικές καταθέσεις κάτι το οποίο σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής δεν είναι απαραιτήτως κακό.