Την ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αδυναμία της χώρας μας να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Α΄Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
   

Ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι "η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Τίμερμανς για την παρουσία του στην Ελλάδα, καθώς και για το γεγονός ότι μετέβη στην Κω, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει, σε ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα ήταν δίκαιο να το αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό, που δεν αφορά μόνο τον Νότο της Ευρώπης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η εικόνα του νεκρού παιδιού στις ακτές της Αλικαρνασσού λειτούργησε σαν ένα είδος αφύπνισης συνειδήσεων γενικότερα, αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο γεγονός το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, που αποτελεί , άλλωστε, βασική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι χάρις στους ανθρώπους και στην δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων με την ενίσχυση της FRONTEX και κυρίως σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ζήτημα του ασύλου.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, κρίνεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκής, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ξέρει να εκτιμά όλους εκείνους που του συμπαρίστανται αυτές τις κρίσιμες ώρες. Απευθυνόμενος στον κ. Τίμερμανς, ο κ.Παυλόπουλος, ανέφερε ότι είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός, ότι σε θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "βρίσκεται ο κ. Γιούνκερ, εσείς, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα θέματα της Μετανάστευσης" και παρατήρησε ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκφράζουν την ευαισθησία, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη, που ταιριάζει στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ.Τίμερμανς έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής άμεσων δομικών και διαρθρωτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε ότι "θα πετύχουμε εάν δράσουμε από κοινού, διότι εάν δράσουμε μεμονωμένα θα αποτύχουμε". Όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την Ελλάδα, ή τους κατοίκους των νησιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική την συνεργασία που είχε τις τελευταίες δυο ημέρες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά.

"Με το που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργούν αυτές οι νέες διοικητικές δομές θα μπορέσουμε και εμείς να ξεπαγώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται ακριβώς γα να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών", δήλωσε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε: "Συμφωνήσαμε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες".

Καταλήγοντας, ο κ. Τίμερμανς, σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον κ. Αβραμόπουλο, "να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση στην Κω αλλά και στα άλλα ελληνικά νησιά". Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κω διαπίστωσε ότι εκδηλώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα αλληλεγγύης από τον λαό του νησιού προς τους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνει τον Ελληνικό λαό υπερήφανο, ωστόσο, ομολόγησε ότι η κατάσταση στην Κω και στην Λέσβο παραμένει δύσκολη.