Bαρουφάκης: O Tσίπρας εθλίβη από το ''όχι'' και αποφάσισε να παραδοθεί
<p>Επίθεση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών στον Αλέξη Τσίπρα μέσα από την Deutsche Welle</p>
Aιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Οικονομικών μιλώντας για τη νύχτα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, στην εκπομπή του αγγλόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος της DW.
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε: «ανακάλυψα ότι η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός, εθλίβη από το ‘όχι', το οποίο είχαμε καλέσει τους Έλληνες να μας δώσουν. Και το μετέτρεψε σε ‘ναι', ως εκ τούτου παραιτήθηκα».
Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμούσε να διαπραγματευθεί άλλο.
«Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος», σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι κατά κάποιον τρόπο αισθάνεται «συνένοχος» για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «η ισχύς και η ενέργεια που μας έδωσαν οι γενναίοι Έλληνες ψηφοφόροι».
Χαρακτηρίζοντας «εκπληκτικό» το γεγονός ότι 62% των ψηφοφόρων ψήφισε «όχι», είπε χαρακτηριστικά ότι «απλά το πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η παραιτηθείσα ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την υπόσχεσή της, διευκρίνισε ότι «αθετήσαμε την υπόσχεσή μας, διότι υπήρχε μόνο μία υπόσχεση. Ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να παρατείνουμε και να προσποιούμαστε. Να παρατείνουμε την κρίση (…) αποδεχόμενοι κι άλλο δάνειο, το οποίο θα προσθέταμε στο ήδη υπάρχον μη βιώσιμο χρέος και να προσποιούμαστε ότι επιλύουμε την κρίση».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πολύ συνετές, πολύ μετριοπαθείς» τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο Γιούρογκρουπ, συμπληρώνοντας ότι «δεν ήταν καν αριστερές, ήταν απλά κοινή λογική». Όπως εκτίμησε η μέθοδος που ακολουθεί η τρόικα καθιστά «απολύτως βέβαιο ότι οι πιστωτές μας δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω», χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα που «επέβαλε» τα τελευταία πέντε χρόνια η τρόικα στην Ελλάδα έκανε τη χώρα «μη μεταρρυθμίσιμη και βάθυνε το χρέος».
Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας με διαφορά πιο γενναιόδωρους συγκριτικά με τους αντίστοιχους στις άλλες χώρες που υπήχθησαν σε προγράμματα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ «υπήρξε φειδωλός με την αλήθεια», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη αποφάσισε να αποκρύψει το γεγονός ότι «το 2010 το ελληνικό κράτος ήταν χρεοκοπημένο».
«Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή συζήτηση περί οικονομικών και μακροοικονομικών στο Γιούρογκρουπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ευρώπης και κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι τα επιχειρήματά του «έγιναν πλήρως αποδεκτά» από οποιονδήποτε διαθέτει «οικονομική λογική», αναφέροντας ότι το ΔΝΤ συμφώνησε μαζί του και αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί του στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή συζήτηση περί οικονομικών και μακροοικονομικών στο Γιούρογκρουπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ευρώπης και κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν».
Κληθείς να συνοψίσει τα διδάγματα που άντλησε από τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: «Για μία μικρή, σχετικά διεφθαρμένη οικονομία όπως η Ελλάδα, το να ορθώσει κανείς ανάστημα και να απαιτήσει την ευκαιρία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, την ώρα που Παρίσι και Βερολίνο δεν έχουν ξεκαθαρίσει μεταξύ τους πως θέλουν να αναδομήσουν την ευρωζώνη, είναι πολύ σκληρή δουλειά».