Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,επανέλαβε για άλλη μια φορά τις πέντε διατάξεις του Μνημονίου, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει, όταν έρθει η ώρα της ψήφισής τους. 

Πιο συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά είπε ότι "αν και ψηφίσαμε αρκετά από τα προαπαιτούμενα μέτρα,αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδοθούμε άνευ όρων. Ακόμη πρόσθεσε πως "θα μείνουμε πιστοί στην αρχή της συνέπειας λόγου και στάσης, συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζοντας τις εξής αρνητικές, υφεσιακές διατάξεις του μνημονίου:

Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
Tις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας.
Tην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών
Την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
Την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε στο θέμα των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας"

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να βελτιώσει αυτούς τους όρους,ενώ σημείωσε πως «αντί να "τελειώσει με το παλιό" ο κ. Τσίπρας, προτίμησε να το συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σηματοδοτεί πια τον Τρίτο Εναλλακτικό Πόλο στο πολιτικό μας σύστημα, το πραγματικά νέο μέσα και έξω από την Βουλή».

Επιπλέον είπε πως "όσοι προέβλεπαν την εξαφάνιση μας από τον πολιτικό και κοινοβουλευτικό χάρτη διαψεύστηκαν πανηγυρικά και όσοι την επεδίωκαν απέτυχαν παταγωδώς". Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών υπογράμμισε ότι "δεν μας αρκεί ούτε συμβιβαζόμαστε, όσο θετικό κι αν είναι με βάση τις δύσκολες συγκυρίες». Επίσης διαμήνυσε ότι ήρθε το τέλος μιας «λεηλασίας» των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, κάνοντας λόγο για την αφετηρία ενός νέου μαραθωνίου.

Παράλληλα η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι  η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί τον τρίτο, εναλλακτικό πόλο, ενώ σημείωσε ότι ο κάθε φορέας της Συμπαράταξης διατηρεί την αυτοτέλειά του, ωστόσο όλοι διατηρούν τους κοινούς τους στόχους. Από την άλλη πλευρά από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΟ, ανακοίνωση τη δημιουργία περιφερειακών συντονιστικών συμβουλίων. Μάλιστα δε δίστασε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι παρά τις εξαγγελίες του, συμπεριέλαβε «το παλιό» στην «αναπαλαιωμένη», όπως τη χαρακτήρισε κυβέρνησή του.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανάπτυξη, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Ένα ρεαλιστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με ανάπτυξη και επενδύσεις, με απασχόληση, στηριγμένο στην ελληνική επιχειρηματικότητα και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την Δημόσια Διοίκηση, την Δικαιοσύνη, την λειτουργία της αγοράς,

Σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. 

Νέες πολιτικές για την Απασχόληση, το ΕΣΥ, την Παιδεία, την Ασφάλιση, το Κοινωνικό Κράτος

Τομές στο πολιτικό σύστημα για διαφάνεια και αποκατάσταση της αξιοπιστίας του.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε 15 μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

• Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Αξιολόγηση των Δ.Υ. συνδεδεμένη με κίνητρα για την εξέλιξη και την βελτίωση των αρμοδιοτήτων τους.
• Γενικοί Γραμματείς στα Υπουργεία με προκήρυξη και θητεία. Όχι πολιτικές τοποθετήσεις προσώπων στην Διοίκηση.
• Κατάργηση κάθε Διοικητικού εμποδίου που στρεβλώνει την αγορά και νοθεύει τον Ανταγωνισμό.
• Αξιόπιστο περιουσιολόγιο για πάταξη φοροδιαφυγής και ορθολογική κατανομή των βαρών.
• Κίνητρα για επέκταση των συναλλαγών μέσω καρτών.
• Είσοδο νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή με δωρεάν γη και κίνητρα από το κράτος.
• Σύνδεση του Τουρισμού με την Πρωτογενή Παραγωγή (ελληνικό πρωινό), περιβάλλον, Πολιτισμό. Κοινά τουριστικά πακέτα με όμορες χώρες.
• Κίνητρα για αλλαγή παραγωγικού αντικειμένου, ώστε να διασώζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις, που μείωσαν τον κύκλο εργασιών τους, αλλά διατηρούν τις θέσεις εργασίας.
• ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ Κοινωνικό Εισόδημα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
• Ρήτρα Απασχόλησης σε όλες τις πολιτικές και τα δημόσια έργα.
• Η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, με δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, διασφαλίζοντας την ποιότητα των σπουδών και την πρόσβαση σε αυτά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.
• Ένα νέο και ξανά αποτελεσματικό ΕΣΥ. Άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Βάρος στα επείγοντα περιστατικά, την πρόληψη, τις Χρόνιες παθήσεις.
• Πάγιο εκλογικό  σύστημα στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς bonus εδρών που διχάζουν και πολώνουν.
• Εκλογή ΠτΔ από την Βουλή χωρίς διάλυσή της.
• Πόθεν έσχες ουσιαστικό για όλους όσους συγκεντρώνουν εξουσία στα χέρια τους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει την τελική ευθύνη του ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρέθηκαν  οι νυν βουλευτές του κόμματος, πρώην βουλευτές που παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ, όπως οι κύριοι Πάνος Γερουλάνος, Μανώλης Όθωνας, Τόνια Αντωνίου, Πάρης Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Θάνος Μωραΐτης καθώς και  στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως οι κύριοι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θεόδωρος Μαργαρίτης, Νίκος Τσούκαλης και Γιάννης Τσαμουργκέλης.