"Αυτή η τετραετία παρά τις πραγματικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας", ήταν το πρώτο πράγμα που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλή, καθώς η κυβέρνηση έχει "φιλόδοξο πρόγραμμα", όπως ανέφερε ο ίδιος.

"Πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους", ανέφερε για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια αντιτάχθηκε στις πρακτικές τις αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας, "Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα. Οι ίδιοι άνθρωποι που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του Ναι και υποστήριζαν μια συμφωνία πολύ σκληρότερη και χωρίς καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο, δίνουν σήμερα ρεσιτάλ υποκρισίας".

Ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στο να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για έλλειψη στρατηγικού πλάνου από την αξιωματική αντιπολίτευση για έξοδο από την κρίση.

"Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δις πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάσετε αυτό το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας έχει δημοσίως παραδεχτεί, ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2015".

Το ασφαλιστικό αποτέλεσε βήμα για τον κ. Τσίπρα στο να αποκρούσει τις κριτικές από τη ΝΔ για το ασφαλιστικό, αποδίδοντας την ευθύνη στο γεγονός πως, "μετά το PSI και την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25%,εκτίναξε την ανεργία στο 27%"

Σχετικά με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τις συγχύσεις που προκάλεσαν τα capital controls, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τα 40 δις για τις ελληνικές τράπεζες δεν άγγιξαν τη μεγάλη πληγή των κόκκινων δανείων. "Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση, που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δις ευρώ για την επόμενη τριετία, κατάφερε επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους", υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλώντας τη σημερινή δήλωση Ολλάντ, "ότι πρέπει επιτέλους να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να αναπνεύσει".

Η μάχες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ήταν οι επόμενοι πυλώνες της ομιλίας Τσίπρα.

"Περίμενα λοιπόν ότι σε αυτά τα μέτωπα η αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση, ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες. Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης", ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση στοχεύει στη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, την καταπολέμηση της ανεργίας "που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μαύρη εργασία", το έργο της δικαιοσύνης να εφαρμόζεται χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις, στη διαστάυρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας, την ψήφιση των νομοσχεδίων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών, όπως και η μεταρρύθμιση στο σύστημα της εκπαίδευσης.

Στο σημείο όμως που στάθηκε ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός ήταν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

"Η συντριπτική πλειοψηφία ΜΜΕ ήταν απέναντί μας. Ειδικά την περίοδο δημοψηφίσματος. Και στις 4 κρίσιμες αναμετρήσεις δεν σήκωσα το τηλέφωνο να παραπονεθώ. Δεν πήρα τηλέφωνο έναν εκδότη να διαμαρτυρηθώ. Γι’ αυτό και έχουμε σήμερα δύναμη μεγαλύτερη. Γιατί δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμό αλλά με διάθεση να βάλουμε τάξη και να ισχύουν οι νόμοι ισότιμα για όλους. Σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες".

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά κινητοποιούμαστε για την επίλυση των εθνικών θεμάτων", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.

"Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς. Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον, είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. έχουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή".

ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Στο φλέγον ζήτημα της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος στην προοπτική της αλλαγής, κάνοντας την εξής αλληγορική εικόνα: "Θα περάσουμε γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα κλείσουμε τα μεγάλα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης και του χρέους και θα προχωρήσουμε με σταθερό βήμα ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα ριζικά. Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου απαλλαγμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος".