Από το ένθετο Secret-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυξάνεται και πληθύνεται εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν στη Φρουρά της Βουλής, προφανώς λόγω αναγκών που έχουν προκύψει μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και της παραμονής ενός ικανού αριθμού ενστόλων για την προσωπική ασφάλεια στελεχών που αποχώρησαν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «S», η δύναμη της φρουράς έχει ξεπεράσει τους 350 άνδρες και γυναίκες, ενώ πριν από τις εκλογές ήταν λίγο περισσότεροι από 300 και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ακόμα λιγότεροι.

Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν επανεξελέγησαν (π.χ. πρώην αντιπρόεδροι, που θα εξακολουθήσουν να έχουν ασφάλεια, κ.λπ.)  και θα κρατήσουν τους ανθρώπους τους (για ασφάλεια ή και για... ψώνια). Πάντως, οι υπηρετούντες στο Κοινοβούλιο -εκτός από τη μόνιμη δύναμη των ειδικών φρουρών- ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μετατεθούν σε κάποια άλλη υπηρεσία, καθώς καθημερινά καταφθάνουν νέα πρόσωπα. Ποιο θα είναι το κόστος για όσους θα αποχωρήσουν, εκτός από το ότι θα χάσουν το «πρεστίζ» του πολυτελούς πόστου; Ενα ποσό που, μεσοσταθμικά, φτάνει τα 120 ευρώ τον μήνα και που για τα δεδομένα των χαμηλών μισθών των αστυνομικών είναι αξιοσέβαστο.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο κατάλογος με τους υπηρετούντες υπαλλήλους στη Βουλή, που δημοσιευόταν στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια» ανά τρίμηνο, έχει να ανανεωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015. Η τελευταία λίστα φέρει την υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα, Θανάση Παπαϊωάννου. Εκδόθηκε επί προεδρίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής ήταν 1.324 (576 μόνιμοι υπάλληλοι, 605 προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, 72 ειδικοί φρουροί και 71 μετακλητοί).
Εκτοτε, η επόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ο επόμενος γενικός γραμματέας, Γιώργος Θαλάσσης, απέφευγαν να δημοσιοποιήσουν την ανά τρίμηνο λίστα. Είτε γιατί το ξεχνούσαν -κάτι μάλλον απίθανο- είτε γιατί ενδεχομένως ήθελαν να μη μάθουμε κάτι που ήξεραν αυτοί.
Τώρα λοιπόν ο νέος πρόεδρος, Νίκος Βούτσης, στο πλαίσιο της διαφάνειας, πρέπει να δώσει εντολή στον νέο γενικό γραμματέα να γνωστοποιήσει τη λίστα με τον αριθμό των εργαζομένων, ώστε να ξέρουμε αν στο διάστημα της προεδρίας της Ζωής αυτή μεγάλωσε ή μίκρυνε...