Ξανά στην Ελλάδα ο Σουλτς
<p>Θα επιθεωρήσει τα προσφυγικά κέντρα</p>
Την δραματική κατάσταση των προσφύγων, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τους 50.000 πρόσφυγες που καθημερινά σχεδόν καταφθάνουν στα λιμάνια των ακριτικών νησιών της χώρας, αναμένεται να επιθεωρήσει από κοντά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς σχεδιάζει να επισκεφθεί ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να κάνει μια δεύτερη αυτοψία για τους νέους χώρους που πρόκειται να στεγάσουν τους πρόσφυγες.
Το ταξίδι του Μάρτιν Σουλτς προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί έμφαση στο θέμα του προσφυγικού, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.
«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία», ανέφερε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του σε Χίο και Λέσβο.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη αρχή της χρονιάς μόνο η Λέσβος δέχθηκε περισσότερους από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε στο μεταξύ για πρώτη φορά δημόσια υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κατά τρόπο ώστε να επιτραπεί σε ορισμένες χώρες, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, να αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ρητά ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος της προσφυγικής κρίσης στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για το 2016.
Σημειώνεται πάντως ότι την ερχόμενη εβδομάδα επισημοποιείται και η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μάρτιν Σουλτς. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η οριστικοποίηση και η συγκεκριμενοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος.