Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και τον Σταύρο Λυγερό μίλησε το Σάββατο ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων.

Ακούστε την εκπομπή:

 

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς για το νέο τηλεοπτικό τοπίο και τις κριτικές που ακούγονται 
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με το νομοσχέδιο που πέρασε έχει προγραμματιστεί να γίνει ένας  ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός, ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει από το ΕΣΡ. Δεν θα γίνει καν από έναν φορέα που είναι υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης, όποιος θέλει θα συμμετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό και έχει τα κριτήρια άρα όποιοι δώσουν τα περισσότερα χρήματα θα έχουν και τις τηλεοπτικές άδειες. Για να μπορέσεις να πας σε μια λογική του να στήσεις ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο όπως είχε γίνει στο παρελθόν και να επηρεάσεις αυτούς που θα πάρουν τις τηλεοπτικές άδειες σημαίνει ότι θα τους έχεις σε κάποια ομηρία δηλαδή θα τους παίρνεις την άδεια, θα τους δίνεις την άδεια , δεν θα κάνεις διεθνή διαγωνισμό με διαφάνεια και όποιος πλειοδοτήσει να έχει την τηλεοπτική άδεια. Άρα πως θα μπορέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κριτική που ακούστηκε από ένα μέρος της αντιπολίτευσης, να στήσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο! Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Ένα ερώτημα που έχει τεθεί είναι γιατί ο υπ. Επικρατείας να κρατάει για τον εαυτό του την αρμοδιότητα να καθορίζει τον αριθμό των αδειών 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό απαντήθηκε και στη Βουλή. Ποιος να το καθορίζει; 

θα μπορούσε λένε να έχεις προσδιορίσει εξαρχής τον αριθμό των αδειών. Ένας αριθμός που να ταιριάζει και στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στις ανάγκες αλλά ακόμα και στη διαφημιστική πίτα 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στη διαβούλευση ο αρμόδιος φορέας που ήρθε μας είπε ότι η διαφημιστική πίτα είναι στο 25% από ότι ήταν πριν τέσσερα χρόνια επομένως αυτό είναι το θέμα και για αυτό σωστά ο υπουργός Επικρατείας κρατάει ως δικαίωμα να μπορεί να καθορίσει τόσο τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών όσο και το ποσό εκκίνησης του διαγωνισμού. 
Εδώ υπάρχουν δύο θεωρήσεις, η μια είναι ότι έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες για τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτοί οι σταθμοί μπορούν, κατά τη γνώμη της ΝΔ, όλοι να έχουν άδεια και να εκπέμπουν αυτό σημαίνει ότι θα πάμε και να αναπαράγουμε ένα όμοιο μοντέλο με αυτό που  έχουμε σήμερα. Και το μοντέλο που έχουμε σήμερα είναι πλήθος τηλεοπτικών σταθμών για πάρα πολλά χρόνια να μπαίνει μέσα, να έχει ελλείμματα και οι ιδιοκτήτες τους να χρηματοδοτούν για άλλους λόγους την διατήρηση αυτών των καναλιών.   

ΔΗΜ: Μπαίνουμε στο παλιό τηλεοπτικό τοπίο το οποίο είναι αμαρτωλό 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το παλιό είναι αμαρτωλό γιατί έχει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και αυτοί είναι ότι υπάρχει μια ασυδοσία και στον αριθμό των καναλιών και στο τι γίνεται .

ΔΗΜ: Δεν πλήρωναν ακόμα και τα ελάχιστα τα οποία είχαν προβλεφθεί από το νόμο

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκεί υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη και τα ποσοστά διαφήμισης, δεν πλήρωναν πολλά πράγματα …

ΔΗΜ: Προνομιακές δανειοδοτήσεις που δεν εκπληρούσαν τους τραπεζικούς όρους 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα εκεί δεν είναι προνομιακές , είναι παράνομες 

ΔΗΜ: Δεν θα διαφωνήσω με το χαρακτηρισμό πάντως σίγουρα ήταν προνομιακές και αυτό αναδεικνύει το μεγάλο ζήτημα του αμαρτωλού τριγώνου όπου στην μια κορυφή είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη είναι τα media  και στην τρίτη η ολιγαρχία του χρήματος. Νομίζω ότι αυτό το αμαρτωλό τρίγωνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να πέσει η χώρα στα βράχια. Το ερώτημα είναι αν η αλλαγή που έχετε δρομολογήσει ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας μετά και τις πικρές εμπειρίες που έχουμε    

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω και πιστεύω ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ισχύει για όλους τους τομείς, όταν θέλουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση  του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα μας ή οπουδήποτε δεν αρκεί ένα  νομοσχέδιο.  Δεν αρκεί μια κυβέρνηση να έχει μόνη της την πεποίθηση να αλλάξει πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτό όλοι οι συντελεστές και αυτοί είναι και οι δημοσιογράφοι και η κοινωνία, οι επιχειρηματίες και προφανώς και το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως ένα κρίσιμο θέμα για να μπορεί να διασφαλίζει κάποιος ότι δεν υπάρχει αυτή η «διαπλοκή» ή το αλισβερίσι μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των τηλεοπτικών καναλιών είναι να υπάρχουν καθαροί κανόνες. Άρα να υπάρχει μόνιμη αδειοδότηση, δεύτερον να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός καναλιών που να διασφαλίζει ότι αυτή η αγορά μπορεί αν είναι υγιής. 

ΔΗΜ.: Μπορεί δηλαδή τα κανάλια να συντηρούνται από την διαθέσιμη διαφημιστική πίτα 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι και από τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους αλλά όχι να συντηρούνται από δανειοδοτήσεις με γκρίζους όρους, με χρήματα που δεν γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους…

ΔΗΜ: Ξέρετε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και είναι και αναπόφευκτες καθότι θίγονται κάποια συμφέροντα και μάλιστα ισχυρά. Και να σας βάλω και ένα ερώτημα. Σου λέει ψήφισαν ένα νόμο να δούμε πως θα τον εφαρμόσουν γιατί υπάρχει αυτό που λέγεται ο σταθμός της ανασύνθεσης ή της εκλογής νέου ΕΣΡ. Συμφώνα με το σύνταγμα για να έχουμε συγκρότηση ενός νέου ΕΣΡ πρέπει να έχουμε μια πλειοψηφία 4/5 στην επιτροπή της Βουλής αυτό το ποσοστό δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να το εξασφαλίσει. Το 4/5 είναι εθνική συναίνεση εάν υπάρξει άρνηση με διάφορα προσχήματα δεν μπλοκάρεται όλη η διαδικασία; 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, αυτό θα υπήρχε αν δεν είχε περάσει την τελευταία μέρα  με μεγάλη συναίνεση η λύση που δόθηκε για την σύνθεση του ΕΣΡ. Από τη στιγμή που έχει λήξει η θητεία όσων έχουν υπηρετήσει τα χρόνια που λέει ο νόμος άρα το ΕΣΡ δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον…

ΔΗΜ: Και πρέπει να προσθέσω ότι πολλοί είχαν καταντήσει να είναι  μόνιμοι

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Σε κάθε τέτοιο χώρο υπάρχουν τα «ιερά τοτέμ» δεν είναι μόνο στο ΕΣΡ είναι σε  όλες τις ρυθμιστικές αρχές τα «τοτέμ» αυτά. Και η λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και των ρυθμιστικών αρχών όπως είναι  πρέπει να σταματήσει αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.    
Θεωρώ λοιπόν ότι εκεί κανένα κόμμα και ειδικά μετά τη στάση που κράτησαν στη Βουλή για να δοθεί αυτό η λύση δεν θα έχει το πολιτικό άλλοθι να μην συγκροτείται και να μην λειτουργεί το ΕΣΡ. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει νέα συγκρότηση του ΕΣΡ και πολύ σύντομα θα υπάρχουν και όλες οι κανονιστικές διατάξεις προκειμένου το ΕΣΡ  να κάνει το διαγωνισμό που πρέπει να κάνει για τις πανελλαδικές άδειες. 

ΔΗΜ: Ποια είναι η φιλοδοξία σας για τη σύνθεση του  ΕΣΡ ; Τι ανθρώπους θα θέλατε; 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στην ρυθμιστική αρχή Μεταφορών η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τοποθετήσει ως πρόεδρο τον  κ. Σιμόπουλο. Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στις ρυθμιστικές αρχές και στις ανεξάρτητες αρχές προφανώς θα ήμασταν σε άλλη κατεύθυνση και σαν χώρα, δηλαδή δεν υπάρχει καμία διάθεση τέτοιοι άνθρωποι να αλλαχτούν ή να φύγουν από τις ανεξάρτητες αρχές. Ίσα ίσα μακάρι να βρούμε αντίστοιχους ανθρώπους εκεί που έχουμε κενά στις ρυθμιστικές αρχές, ανεξάρτητα από  την πολιτική τοποθέτηση που έχει ο καθένας, να κοσμήσουν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους αυτές τις αρχές.
Ζητάμε ανθρώπους που να έχουν μια πορεία στον επαγγελματικό τους χώρο και να έχουν δείξει με την στάση ζωής τους την καθαρότητά τους.  

ΔΗΜ: Να μην είναι μέρος συστημάτων εξουσίας και συμφερόντων γιατί συχνά είδαμε σε ανεξάρτητες αρχές να είναι ανεξάρτητες από την κυβέρνηση αλλά να είναι πολύ εξαρτημένες από συμφέροντα

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και όχι μόνο είναι το παράδειγμα για αυτό που λέτε. Είναι πιο εξαρτημένη και από την εξάρτηση με τις αποφάσεις που έχει πάρει όχι μόνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά γενικότερα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν έχουμε ρυθμιστικές αρχές για να ρυθμίζουν την αγορά σε αυτές τις αρχές οι προηγούμενες κυβερνήσεις να τους έχουν αναθέσει να κάνουν διαγωνισμούς, να κάνουν αδειοδοτήσεις, δεν μπορεί λοιπόν οποιαδήποτε αρχή να είναι ελέγχων και ελεγχόμενος. 
Οι ανεξάρτητες αρχές είναι για να βάζουν τους κανόνες, να ρυθμίζουν και να βλέπουν αν οι δημόσιες υπηρεσίες, το κράτος, η κυβέρνηση κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ή στρεβλώσεις. 

Ερωτηθείς πως οραματίζεται το νέο τηλεοπτικό τοπίο

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με λιγότερα πανελλαδικά κανάλια. 

ΔΗΜ.: Πόσα περίπου υπολογίζετε;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το ξέρω και δεν θέλω να μπω στο αν θα είναι τόσα ή περισσότερα αυτό πρέπει πριν την έκδοση υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Επικράτειας να μετρηθεί η διαφημιστική πίτα, να δούμε τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχουμε βάλει. Γιατί υπάρχουν υποχρεωτικά 400 εργαζόμενοι, να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και να γίνουν τα μητρώα για τις διάφορες ειδικότητες των ανθρώπων που εργάζονται στα κανάλια…

Για τα υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Εγώ θεωρώ ότι αυτά τα κανάλια δεν είναι εδραιωμένα ως τα κανάλια που θα επιθυμούσε η ελληνική κοινωνία να έχει και να παρακολουθεί. Είτε αυτό αφορά την ενημέρωσή του για το τι συμβαίνει γιατί δεν είναι ειδησεογραφικά παίρνουν θέση σε όλα ακόμη και σε τελείως ουδέτερα γεγονότα χωρίς να παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως είναι και μετά να παίρνουν θέση. Δεν είναι τα κανάλια  εκείνα που φημίζονται για την προώθηση του πολιτισμού, δεν είναι τα κανάλια που φημίζονται για την ποιότητα της ψυχαγωγίας  εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Επομένως και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές μετά και σε πολλές δραστηριότητες η κοινωνία έχει απορρίψει αυτή τη λειτουργία των καναλιών και το τι επιχειρούν να κάνουν. Πράγμα που δεν γινόταν στο παρελθόν, υπήρχαν πολλά χρόνια που αυτά τα κανάλια διαμόρφωναν την κοινή γνώμη, ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, άλλαζαν υπουργούς ή υποδείκνυαν υπουργούς… Θεωρώ λοιπόν ότι αν κόψεις εκείνους τους όρους που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχουν και στο αμαρτωλό τρίγωνο και σε άλλα, για αυτό είπα ότι χρειάζονται όλοι να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό τον κλάδο και δεν είναι ρομαντικό πιστεύω ότι και οι δημοσιογράφοι έχουν ανάγκη να δουλεύουν σε σταθμούς που δεν θα τους υποδεικνύουν οι ιδιοκτήτες τι γραμμή θα έχουν…
Καλό θα είναι να μπουν κάποιες αρχές, καλό θα είναι το ΕΣΡ σε θέματα δεοντολογίας και συμπεριφορών να λειτουργεί, έχει πολλά χρόνια να λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει. Επομένως να ξεκινήσουμε από εκεί και να προσπαθήσουμε να εξορθολογήσουμε αυτό το χώρο βήμα –βήμα και σιγά σιγά δεν νομίζω ότι γίνονται όλα με μαγικό ραβδάκι  ούτε γίνονται όλα μέσα σε ένα μικτό χρονικό διάστημα.  

ΔΗΜ: Περιμένετε να μπουν «νέοι» παίκτες ή περιμένετε   οι παλιοί απλώς να ξανά τοποθετηθούν;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Περιμένουμε και οι παλιοί να ξανά τοποθετηθούν και καινούργιοι παίκτες και επενδυτές να εμφανιστούν και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Είναι απόλυτα λογικό. Η Ελλάδα είναι μια πολύ ελκυστική χώρα και μπορεί να είναι μικρή αλλά έχει τη δυνατότητα να περνάει και θέσεις και προτάσεις, δεν είναι μια τυχαία χώρα έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.
Πιστεύω ότι θα είναι ένα νέο τοπίο που θα συμμετέχει και ένα μέρος των παλιών καναλιών, όσοι μπορέσουν δηλαδή και  ανταπεξέλθουν. 

ΔΗΜ: Απλώς λέτε ότι θα λειτουργούν με κανόνες πια και άρα αυτό θα συρρικνώσει τις «αμαρτίες» που παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα. 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Βεβαίως και θα «λείψει» και από την πολιτική εξουσία ένα εργαλείο που είχε και αυτό ήταν και οι αδειοδοτήσεις για να μπαίνουν σε όλο αυτό το αλισβερίσι. Μετά το διαγωνισμό κανένας υπουργός Επικρατείας ή Μεταφορών δεν θα μπορεί να μην ανανεώσει ή να ανανεώσει την προσωρινή άδεια ενός τηλεοπτικού σταθμού. 

Για την ΕΡΤ 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Με το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρι την επανεκκίνησή της μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που διαλύθηκαν και δομές και υπηρεσίες και προσωπικό. Για παράδειγμα στη διαβούλευση που έγινε στη Βουλή μάθαμε από τον κ. Μιχαλίτση ότι στους υπολογιστές που υπήρχαν τα συστήματα για τους πολίτες που έχουν προβλήματα με την όραση και την ακοή πλέον δεν υπάρχουν στην ΕΡΤ και δεν υπάρχουν γιατί έγιναν φορμάτ σε όλους τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών. Αυτά ήταν προγράμματα που ήταν αγορασμένα από τον ελληνικό λαό, που ήταν σε συγκεκριμένους υπολογιστές και υπήρχε μια μανία καταστροφής αυτού που είχε αποκτηθεί στην ΕΡΤ σαν τεχνογνωσία όλα αυτά τα χρόνια. 
Δεν είναι εύκολο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να ανακτηθούν όλα αυτά , το δεύτερο είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τους δέκα κορυφαίους δημοσιογράφους, να τους πληρώσουμε και να έρθουν στην ΕΡΤ ιδιαίτερα όταν δεν θέλαμε να ασκήσουμε εμείς μια πολιτική που θα λέει επιλέγουμε αυτούς από την παλιά ΕΡΤ, δεν παίρνουμε αυτούς που ήταν στη ΝΕΡΙΤ με μια διάθεση ρεβανσισμού που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις άρα έχεις να διαχειριστείς αρκετούς χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται στην ΕΡΤ και εργαζόντουσαν στη ΝΕΡΙΤ, να τους βάλεις σε μια σειρά, να δεις που θα απασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσεις …

ΔΗΜ: Δεν θα ήταν πιο σκόπιμο μετά τον κακό χειρισμό που έγινε να οικοδομηθεί η ΕΡΤ από την αρχή. Όχι να μην αξιοποιήσει παλιούς εργαζόμενους που απολύθηκαν ή και κάποιους νέους από αυτούς που ήταν στη ΝΕΡΙΤ αλλά να μην γίνει αυτή η μαζική επάνοδος… 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: …Καταλαβαίνω ότι είναι κάπως ισοπεδωτική η λογική να λες εγώ θα πάω με τους υφιστάμενους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ να κάνω τη νέα ΕΡΤ, δεν σου δίνει πολλές δυνατότητες που θα μπορούσες  να έχεις αν ξεκινούσες από μηδενική βάση 

ΔΗΜ: Ναι γιατί έχεις πολλούς που περισσεύουν και σε κάποιες άλλες ειδικότητες ανθρώπους που σου χρειάζονται δεν μπορείς να τους πάρεις 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Αυτούς που περισσεύουν μπορείς να βρεις τις βέλτιστες λύσεις για να αξιοποιηθούν ή σε κάποιο άλλο τομέα ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα είτε της ΕΡΤ είτε κάποιου άλλου δημόσιου φορέα.

ΔΗΜ.: Πάντως ήταν μοναδική ευκαιρία για τη δημόσια τηλεόραση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει, να είναι ο φορέας ο οποίος θα βάζει τα στάνταρτ

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν θα αμφισβητήσω αυτό που λέτε αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα παίξει στο μέλλον αυτό το ρόλο. 

Για την ψηφιακή δημόσια τηλεόραση 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Εμείς ετοιμάζουμε να κάνουμε την ΕΡΤ net η οποία θα είναι μια διασυνδεδεμένη εταιρεία με την ΕΡΤ, θα χρησιμοποιεί το τεχνικό προσωπικό της ΕΡΤ. Θα κάνει ένα νέο δίκτυο που θα καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας και όχι τη μισή χώρα. 

ΔΗΜ.: Δεν είχε υποχρέωση η Digea να καλύπτει όλη τη χώρα;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Όχι δεν είχε γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί έβγαλαν μια κοινή υπουργική απόφαση που αντί να καλύπτουμε όλη τη χώρα με 275 σημεία εκπομπής έβγαλαν μια υπουργική απόφαση, το χάρτη των συχνοτήτων δηλαδή, που έπρεπε να εκπέμπεται το πρόγραμμα σε 156 σημεία. 
Εκεί υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και αυτό προφανώς οι υπουργοί δεν είναι ειδικοί για να βγάλουν αυτή την υπουργική απόφαση, την πολιτική ευθύνη έχουν οι υπεύθυνοι όμως είναι παρόντες σε αυτό το χώρο. 
Ένας υπεύθυνος  ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων που τότε ήταν σύμβουλος του γενικού γραμματέα τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων και έκανε όλες αυτές τις αλλαγές. 

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι έχουμε μια περίπτωση διαπλοκής δηλαδή εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Digea άρα των ιδιωτικών καναλαρχών 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:   Προφανώς, το έχω πει πεντακάθαρα. Δηλαδή όταν βγαίνει μια υπουργική απόφαση που ρίχνει το κόστος επένδυσης της Digea και δεν είναι μόνο τα κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού  που άφησαν έξω είναι ότι δεν κατοχυρώνεις σε επίπεδο συχνοτήτων τη χώρα στις παραμεθόριες περιοχές που είναι και θέμα συνόρων. Άρα το να μην έχουμε εκπομπές τηλεοπτικού σήματος στη Θράκη, στα νησιά μας ακόμη και στα Επτάνησα είναι θέμα πραγματικά πολύ μεγάλο, χάνει η χώρα με τις προφανείς συνέπειες που υπάρχουν  και σε όλους τους χώρους. 
Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να μην υπάρχει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, να υπάρχει η ΕΡΤ net άρα κάθε σταθμός να μπορεί να επιλέγει που θα πάει και με τι κόστος θα πάει και το δεύτερο είναι ότι παρότι η χώρα πούλησε τον ΟΤΕ που είχε το δορυφόρο, της ανήκουνε αρκετοί αναμεταδότες σε αυτό το δορυφόρο και αυτοί, δυστυχώς, δεν έχουν αξιοποιηθεί από το ελληνικό δημόσιο. Ο ένας είναι τελείως άδειος, ο δεύτερος, ο τρίτος δεν έχει δοθεί επομένως η κατεύθυνση που εγώ έχω είναι ο ένας αναμεταδότης να δοθεί στη ΕΡΤ net  ώστε η ελληνική δημόσια τηλεόραση να εκπέμπεται και σε όλο τον κόσμο δορυφορικά και στις περιοχές που είναι ακριτικές. 
Αυτός ο αναμεταδότης όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ. Και δεν προκαλεί απλά εντύπωση αυτό έχει προκαλέσει και πολλές απώλειες εσόδων διότι η ΕΡΤ πλήρωνε και πληρώναμε και άλλες υπηρεσίες δορυφόρων σα χώρα όταν το ελληνικό δημόσιο είχε έναν αναμεταδότη αναξιοποίητο.  Αυτό δεν είναι γνωστό, τώρα θα βγουν αυτά γιατί πρέπει να βγουν και γιατί πρέπει να αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού λαού με τέτοιο τρόπο που να φέρνει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Μιλάμε για απώλειες περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο για κάθε αναμεταδότη…

ΔΗΜ.: Αθροιστικά δηλαδή μιλάμε για πολλά εκατομμύρια 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια, που κάποιοι άλλοι δορυφόροι αναμεταδότες πλούτιζαν από αυτή την ιστορία που δεν είχαμε αξιοποιήσει το δικό μας αναμεταδότη.

ΔΗΜ: Άρα εσείς είστε αποφασισμένος να πάτε σε μια εξυγίανση όλου του καθεστώτος.

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Ναι γιατί σε αυτό το χώρο δεν είναι μόνο οι συχνότητες είναι ο έλεγχος που έχεις, αν έχεις συχνότητες, μονοπωλιακά.   
 
Για το χώρο του ραδιοφώνου

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ολοκληρώνουμε το χάρτη συχνοτήτων του ραδιοφώνου άρα θα έχουμε σε λίγο και ψηφιακή εκπομπή ραδιοφώνου με άλλους όρους και με άλλους διαγωνισμούς όχι αυτούς που έγιναν με την Digea. Και προφανώς πρέπει να μπει και στο ραδιόφωνο μια τάξη και στα Fm  γιατί δεν θα σταματήσουμε την αναλογική εκπομπή αλλά και στο ψηφιακό ραδιόφωνο που είναι η νέα εποχή και αξιοποιώντας βέβαια και την τεχνολογία του δορυφόρου…  

Για τα δημόσια έργα 

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Τα δημόσια έργα ήταν ο ένας χώρος τροφοδότησης των καναλιών, μέρος του αμαρτωλού τριγώνου και όχι μόνο ο χώρος των δημοσίων έργων και άλλοι χώροι αλλά στα δημόσια έργα βασίζεται η χώρα, βασιζόμαστε προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Αυτός είναι ο χώρος που άμα τρέξουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών, δημόσιων και ιδιωτικών, μπορούμε άμεσα να χτυπήσουμε την ανεργία, μπορούμε άμεσα να έχουμε έσοδα για το δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα. Επομένως δεν πρέπει να επαναλάβουμε ιστορικά λάθη του παρελθόντος που αφήσαμε αυτό το χώρο να μην έχει διαφάνεια, να μην έχει σοβαρές διαδικασίες, να μην έχει μητρώα … Στο τέλος της άλλης εβδομάδας βγαίνει επίσημα σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα.