Στρατηγική Τζιτζικώστα απέναντι στα παραδοσιακά «γαλάζια τζάκια»
<p>Ξεκάθαρη στόχευση του Απόστολου Τζιτζικώστα να διαχωρίσει τη θέση του από αυτή των παραδοσιακών «γαλάζιων» βαρόνων-Η διαμάχη με Μεϊμαράκη, οι αιχμές προς την Ντόρα και οι χαμηλοί τόνοι για Καραμανλή<br /> </p>
Του Θανάση Φουσκίδη- Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την ξεκάθαρη στόχευση του Απόστολου Τζιτζικώστα να διαχωρίσει τη θέση του από αυτή των παραδοσιακών «γαλάζιων» βαρόνων καταδεικνύουν η ρητορική και οι ενέργειές του τις τελευταίες ημέρες.
Με «όχημα» το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε με φόντο την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ. και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του, επί της ουσίας, βρήκαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές κομματικές νόρμες. Στην προκειμένη περίπτωση, το ζήτημα επικεντρωνόταν στη δυνατότητα του προέδρου να αποφασίζει κατά το δοκούν σε σημαντικές περιστάσεις, όπως η οποιουδήποτε είδους εκπροσώπηση της παράταξης στο εξωτερικό.
«Η παρέμβαση της πλευράς Τζιτζικώστα δεν είχε στόχο την αμφισβήτηση του προσώπου της Ντόρας, που θα μπορούσε να επιτελέσει απολύτως επάξια τον συγκεκριμένο ρόλο. Είχε να κάνει με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε, η οποία εν τέλει εξέθεσε και το πρόσωπο της Ντόρας και το ίδιο το κόμμα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τις σχέσεις της με τον ευρωπαϊκό παράγοντα», αναφέρουν στελέχη πέριξ του περιφερειάρχη.
Οι ίδιοι κύκλοι είχαν θέσει τις προηγούμενες ημέρες ζήτημα σύγκλησης των κομματικών οργάνων, τονίζοντας πως η όποια απόφαση έπρεπε να ληφθεί συλλογικά.
ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Ακολούθησαν τα περί δημοσίευσης της σχετικής επιστολής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο ΕΛΚ από την πλευρά του περιφερειάρχη, η αντίστοιχη διάψευση του στρατοπέδου Τζιτζικώστα και οι διαρροές από τον σημερινό αρχηγό για άγνοια της λειτουργίας και του καταστατικού του κόμματος, που θύμισαν για τα καλά ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε... εμφύλιο πόλεμο.
«Είναι άσχετοι», έλεγαν συνεργάτες του πρώην προέδρου της Βουλής. Ανεξαρτήτως της προσπάθειας Τζιτζικώστα να πέσουν οι τόνοι, όλη αυτή η δημόσια διελκυστίνδα κατέστησε σαφή την προσπάθειά του να βρεθεί απέναντι από το σύνολο των λεγόμενων «κορυφαίων», για να ενισχύσει το προφίλ του ως κομιστή των φρέσκων ιδεών για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς.
Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι ότι το περιβάλλον του τοποθέτησε στο ίδιο κάδρο και την Ντόρα Μπακογιάννη (που τον είχε κατηγορήσει λίγες ώρες πριν για διγλωσσία και υποκρισία), έστω κι αν απέφυγε να τη στοχοποιήσει ευθέως, αφήνοντας αιχμές για υπόγεια συμφωνία της με τον Β. Μεϊμαράκη, που παραπέμπει σε περασμένες εποχές εσωκομματικής καμαρίλας.
ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούντο οι καυστικές δηλώσεις του περιφερειάρχη με τις οποίες ξόρκιζε το σενάριο στήριξης του ίδιου από το σύστημα Σαμαρά, υπενθυμίζοντας την ηχηρή διαφοροποίησή του από τον τελευταίο στις περιφερειακές εκλογές. Αντίθετα, ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίζεται πολύ πιο συγκαταβατικός στην περίπτωση Καραμανλή, παρά την τοποθέτηση του τελευταίου υπέρ του Β. Μεϊμαράκη, δεδομένης της υψηλής δημοτικότητάς του στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού.
Και σε αυτό το μέτωπο, πάντως, αποφεύγει τις συστηματικές αναφορές προς το πρόσωπό του, προκειμένου να μη θολώσει το μήνυμα ανανέωσης προς την κοινωνία. «Πρέπει να εκμεταλλευθεί τη στοχοποίησή του από την παλαιά γενιά. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αυξηθεί και πάλι το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εκλογές στη Ν.Δ. και να μεταφραστεί σε ψήφους το ρεύμα του Τζιτζικώστα», τονίζουν συνομιλητές του περιφερειάρχη, αναδεικνύοντας τις σκέψεις των επιτελών του για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες.
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα ανάμεσα στους «γαλάζιους βαρόνους»
Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποδίδει απευθείας στον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του τους χειρισμούς κορυφαίων κομματικών παραγόντων στο κομμάτι των διαδικασιών διαδοχής. Ο λόγος, κυρίως, για πρόσωπα όπως ο διευθυντής της Ν.Δ., Κώστας Τσιμάρας, και σε ένα δεύτερο επίπεδο ο «γαλάζιος» γραμματέας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, που έχουν βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο του μεταβατικού αρχηγού. Στον αντίποδα, κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ξεσπάθωσε εσχάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας δημόσια ότι δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση για το σχέδιό του αναφορικά με την επόμενη μέρα του κόμματος. Πρόκειται για μια κάθε άλλο παρά τυχαία πρωτοβουλία, η οποία σχετίζεται άμεσα με τους υπολογισμούς του επιτελείου του πρώην υπουργού σύμφωνα με τους οποίους υπάρχουν περιθώρια διεμβολισμού του κοινού του μεταβατικού αρχηγού.
Μέσα σε όλα αυτά, και εν μέσω των ζυμώσεων στο ΕΛΚ, αναζωπυρώθηκε και η παραδοσιακή κόντρα του Μεσσήνιου πολιτικού με την Ντόρα Μπακογιάννη, εν μέσω των παρασκηνιακών διαρροών για προσπάθειες του Αντ. Σαμαρά για αναχαίτιση της υποψηφιότητάς της. «Υπήρχε έντονη και βάσιμη φημολογία πως οι άνθρωποί του επεδίωκαν το κόψιμο της Ντόρας, όχι μόνο εξαιτίας της μόνιμης αντιπαλότητάς τους, αλλά και ως μια μορφή επίδειξης δύναμης και αντιποίνων προς τον Β. Μεϊμαράκη», σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες τα «γαλάζια» μυστικά των ημερών.
Κάθε άλλο παρά περίοδο μέλιτος, όμως, διέρχονται και οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Μάκη Βορίδη, καθώς μεταξύ των δύο πολιτικών έχει δημιουργηθεί ψυχική απόσταση, στον απόηχο της στάσης του σαμαρικού πυρήνα έναντι των διεργασιών για την εκλογή νέου αρχηγού στη Ν.Δ. Ταυτόχρονα, παραμένει «τραυματισμένη» η πολιτική και προσωπική φιλία του πρώην υπουργού με τον Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς ακόμη δεν έχουν κλείσει οι πληγές της διαφορετικής προσέγγισης που έχουν αναφορικά με τα εσωτερικά της Ν.Δ.
Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή, οι τακτικοί συνομιλητές του συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάγκη εκλογής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μοναδικής λύσης για τη διατήρηση της ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό, καλά κρατούν οι διαρροές για αγνόηση της καραμανλικής παράδοσης από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ στιγματίζεται έντονα και η -σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους- εμφανής προσπάθεια του περιβάλλοντος Σαμαρά για ενίσχυση των εστιών έντασης στο κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.