Της Ελένης Καλογεροπούλου 

Το χθεσινό τηλεφώνημα της Αγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για την Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε μόνο   ένα πράγμα. Την μεγάλη ανησυχία που διακατέχει πλέον τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με  το πώς θα αντιμετωπιστεί  το προσφυγικό το οποίο πλέον συνδέεται ανοικτά με την τρομοκρατία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος  ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, και για τα αποτελέσματα που είχαν οι συνομιλίες σχετικά με το προσφυγικό. Αναφέρθηκε ακόμα  και  στο αδιέξοδο που σημειώθηκε συναντήσεις που είχαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και Ντοναλτ Τούσκ με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στην Γερμανίδα Καγκελάριο την θέση της Ελλάδας σχετικά με αυτό το θέμα τονίζοντας ότι θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να ενισχυθούν τα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία ,να γίνεται μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο απευθείας στις χώρες της Ευρώπης για να αποφεύγεται το ταξίδι στο Αιγαίο και να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια η πιστοποίηση αυτών των προσφύγων και να περιοριστούν οι ροές από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα, κάνοντας τον έλεγχο στην Τουρκία.

Αρθρογραφώντας μάλιστα  ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα Σαμπάχ ανέπτυξε την θέση του γύρω από αυτό το θέμα λέγοντας 
«Η Τουρκία, μαζί με το Λίβανο και την Ιορδανία», αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός, «έχουν επωμιστεί το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό βάρος της υποστήριξης εκατομμύριων προσφύγων και μεταναστών όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι 650.000 άνθρωποι, που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την ΕΕ κατά τους τελευταίους  μήνες, έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα».

 Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας  στο σχετικό άρθρο «ο Ελληνικός λαός και οι Ελληνικές Αρχές, παρά τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, κάνουν ό, τι μπορούν για να διαχειριστούν αυτές τις ροές και να παρέχουν υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για  έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες. Ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας, ωστόσο, είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας: πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς θα καταπολεμήσουμε τα δίκτυα διακίνησης, για  την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας μας για επανεισδοχή και πώς θα συντονιζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε στα ζητήματα  μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής».

 ΟΙ δυο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν ακόμα  τα ελληνοτουρκικά και το Κυριακό με την λογική ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει για την περιοχή μας και τις διμερείς μας σχέσεις, η επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό,  στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Ο πρωθυπουργός ,ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Όλγα Γεροβασίλη, και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, Βαγγέλης Καλπαδάκης πριν φύγουν από την Κωνσταντινούπολη -όπου χθες παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας Τουρκίας –για την Άγκυρα όπου θα έχουν και τις επίσημες συνομιλίες    θα επισκεφθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο Φανάρι.