Νέες ισορροπίες και… παλιές έχθρες στη Νέα Δημοκρατία
<p>Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη Ν.Δ., οι υπόγειες διεργασίες και το άδηλο μέλλον της παράταξης</p>
Του Θανάση Φουσκίδη –Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ανατροπή ισορροπιών σε όλα τα επίπεδα επέφερε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο η αναβολή των εκλογών στη Ν.Δ. την περασμένη Κυριακή. Το «πινγκ πονγκ» για τις ευθύνες που αφορούν το φιάσκο, οι υπόγειες διεργασίες και συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις υποψηφίων που όχι μόνο δεν εκτόνωσαν την κρίση, αλλά, αντίθετα, δημιούργησαν επιπρόσθετες έριδες, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Ως αποτέλεσμα, κάθε άλλο παρά εξυπηρετείται η στόχευση της ομαλοποίησης της κατάστασης και της προώθησης των διαδικασιών για στήσιμο της κάλπης σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο παράγων που μπήκε στην εξίσωση και διαφοροποιεί τις εξελίξεις αφορά την ολική επαναφορά από το περιβάλλον Καραμανλή της πρότασης να προηγηθεί η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και ακολούθως να εκλεγεί ο νέος αρχηγός. Ο πρώτος που μίλησε εκ νέου για διεξαγωγή συνεδρίου και ταυτόχρονη ακύρωση της εσωκομματικής διαδικασίας ήταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκ των στενότερων συνομιλητών του κ. Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, από το βράδυ κιόλας της Κυριακής, στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» FM.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Τον αφήνουν ξεκρέμαστο…
«Ο Βαγγέλης έχει χάσει την ψυχραιμία του. Κάηκε μόνος του», διαμηνύουν σε συνομιλητές τους ενώ αποφεύγουν οποιαδήποτε κουβέντα για επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό το διακριτικό μεν, πλην όμως ξεκάθαρο «άδειασμα» της καραμανλικής πτέρυγας στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, με επιστροφή στην επιχειρηματολογία περί εκτάκτου συνεδρίου, έχει και μία ακόμη διάσταση: αυτή της πάγιας καραμανλικής στρατηγικής για αλλαγή του καταστατικού αναφορικά με τον τρόπο εκλογής αρχηγού, με επανακαθιέρωση της ανάδειξής του αυστηρά από τους συνέδρους, με ένα πιθανό, ελεγχόμενο, άνοιγμα στα κομματικά στελέχη. Χαρακτηριστική της κινητικότητας για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου είναι η πληροφορία για προσπάθεια συλλογής υπογραφών από 12 βουλευτές που πρόσκεινται παραδοσιακά στον Κ. Καραμανλή (σ.σ.: μεταξύ άλλων οι κ. Βλάχος, Ανδριανός, Χαρακόπουλος, Καράογλου και Γκιουλέκας), ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός 50 που απαιτείται, βάσει καταστατικού, για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Κομβικό ρόλο στις διεργασίες παίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ν. Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό και, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια, το όνομά του έχει πέσει ήδη στο τραπέζι της καραμανλικής πτέρυγας για πιθανή προώθησή του στην αρχηγία (έστω και εν είδει μεταβατικού), εφόσον ευδοκιμήσει το πλάνο περί συνεδριακής διαδικασίας. Εξάλλου, με βάση τις σχετικές σκέψεις, ο πρώην υπουργός εξυπηρετεί στο έπακρο τη στόχευση για έλεγχο του κόμματος από τον Κώστα Καραμανλή και μάλιστα με πολύ πιο μετριοπαθές πολιτικό προφίλ σε σχέση με αυτό του κ. Μεϊμαράκη, ενώ θα ήταν διαλλακτικός σε μια πιθανή συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό πεδίο -μια πόρτα που αφήνουν ορθάνοικτη τα καραμανλικά στελέχη. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν την ικανότητα που διαθέτει ο κ. Μεϊμαράκης στο πεδίο των πολιτικών ανατροπών. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα εγκαταλείψει τη μάχη...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
Πήρε… αέρα και επιμένει
Ευνοημένος τόσο από την εμπλοκή του Β. Μεϊμαράκη και του Αδ. Γεωργιάδη σε μια δημόσια διελκυστίνδα που, κατά κοινή ομολογία, εκθέτει τους ίδιους και το κόμμα, όσο και από τις ενδείξεις για τη συμμετοχή στις εκλογές της Ν.Δ. πριν από την απόφαση για αναβολή της διαδικασίας εμφανίζεται ο Απ. Τζιτζικώστας, σύμφωνα με τους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. «Από τη στιγμή που αποδομείται ο βασικός του αντίπαλος (σ.σ.: Β. Μεϊμαράκης), με φόντο τις ευθύνες του ως αρχηγού για το φιάσκο, καθώς και όσα συνέβησαν μετά, είναι λογικό να κερδίζει έδαφος», σημειώνουν υποστηρικτές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, νερό στον μύλο της βασικής επιχειρηματολογίας του υποψήφιου αρχηγού, με βάση την οποία η πλευρά Μεϊμαράκη δεν επιθυμούσε την αυξημένη προσέλευση πολιτών στις κάλπες, ρίχνουν οι τοποθετήσεις περί πιθανού σαμποτάζ όσον αφορά τις εκλογές, οι οποίες εκφράζονται από κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος. «Και οι πέτρες ήξεραν ότι, αν το πράγμα ξέφευγε από τα στενά όρια του κομματικού μηχανισμού, αυτό θα ήταν υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα», υπογραμμίζουν επίλεκτα μέλη του επιτελείου του τελευταίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης θα επιμείνει στη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών όσο το δυνατόν συντομότερα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Παράλληλα, θα αποφύγει να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, επικεντρώνοντας εκ νέου τη στρατηγική στον Β. Μεϊμαράκη.
Ενα από τα στοιχεία πάντως που αναμένεται να προβληματίσουν τον κ. Τζιτζικώστα τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι η μοιραία συσχέτιση της εσωκομματικής διαδικασίας με τη συζήτηση για οποιασδήποτε μορφής συνεννόηση με την κυβέρνηση. Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, αφού, από τη μια, ο περιφερειάρχης αποκλείει κάθε τέτοια προοπτική, από την άλλη, όμως, δεν θα ήθελε να τορπιλίσει κι άλλο τη σχέση του με τον καραμανλικό παράγοντα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επαφές με στελέχη του αντιπάλου
Ενισχυμένος από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την αναβολή των εκλογών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, κινούμενος πάντα στη γραμμή της μετριοπάθειας, άφησε στην άκρη τη συζήτηση περί δολιοφθοράς, τονίζοντας ότι η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί στο τι μέλλει γενέσθαι. Ως εκ τούτου, θέτει θέμα άμεσης εξεύρεσης εταιρείας για να «τρέξει» τη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωση της παράταξης. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει προκύψει μια πληροφορία που θα μπορούσε να ανατρέψει άρδην το σκηνικό. Ο λόγος για τον μυστικό δίαυλο επικοινωνίας που έχει αναπτύξει ο πρώην υπουργός με στελέχη πέριξ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρά τον περιβόητο έντονο διάλογο που είχε με τον τελευταίο, μετά τα γεγονότα της Κυριακής (στη διάρκεια του οποίου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επιστράτευσε τα γνωστά «γαλλικά» που χρησιμοποιεί σε καταστάσεις έντασης). Βασικό κίνητρο των σχετικών ζυμώσεων από την πλευρά των υποστηρικτών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι η σκληρή κριτική που του έχει ασκηθεί όσον αφορά την αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και την πόλωση του κλίματος από την επόμενη κιόλας μέρα. Μάλιστα, οι εν λόγω κύκλοι άφηναν να εννοηθεί στο παρασκήνιο πως από το μυαλό του κ. Μεϊμαράκη είχε περάσει κάποιες στιγμές και το σενάριο απόσυρσης της υποψηφιότητάς του.
Την ίδια ώρα, γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συσπειρώνοναι εσχάτως και στελέχη του λεγόμενου σαμαρικού πυρήνα, τα οποία θεωρούν πως η πολιτική του κόντρα με την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, δεν είναι προσχηματική, αλλά απολύτως αληθινή. Πρόκειται επί της ουσίας για πρόσωπα που ούτως ή άλλως σχολίαζαν θετικά την προεκλογική καμπάνια του πρώην υπουργού και πλέον εκφράζονται με μεγαλύτερη άνεση. Ανάμεσά τους και ο Γ. Μουρούτης, ο οποίος στα social media διατρανώνει συχνά-πυκνά την εκτίμησή του προς τον πρώην υπουργό (παρά τη στήριξή του στον κ. Γεωργιάδη).
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Οι σαμαρικοί και το... θρίλερ
Είναι κοινή παραδοχή στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. πως τις τελευταίες ημέρες ο Αδωνις Γεωργιάδης τείνει να απολέσει το προνομιακό πεδίο στο οποίο κινήθηκε μέχρι πρότινος.
«Η προβολή των αντισυστημικών χαρακτηριστικών της υποψηφιότητάς του και ο προσανατολισμός της ρητορικής του κατά του Αλέξη Τσίπρα και όχι των ανθυποψηφίων του τού έδωσαν πόντους. Ομως μετά την ανακοίνωση στήριξης του Βορίδη στον Τζιτζικώστα, έχει βγάλει έναν άλλο εαυτό», σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ. που έβλεπαν με συμπάθεια την προσπάθειά του.
Ακόμη ένα στοιχείο που φαίνεται να κοστίζει στον πρώην υπουργό είναι η επιμονή του στην υπεράσπιση των έργων και των ημερών του Αντώνη Σαμαρά, η δημοτικότητα του οποίου στη «γαλάζια» βάση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. «Δεν είναι δυνατόν να αποθεώνει συνέχεια τον άνθρωπο που όσο περνάει ο καιρός τού αποδίδονται όλο και περισσότερες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα. Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι είναι τιμή του να έχει δίπλα του τον Μουρούτη, που αποτελεί κόκκινο πανί», σημειώνουν ακόμη και πολιτικοί φίλοι του υποψήφιου αρχηγού, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου.
Εξάλλου, όλο αυτό τον καιρό μια, αν μη τι άλλο, υπολογίσιμη μερίδα βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. υποδεικνύει την υποψηφιότητα Γεωργιάδη ως δούρειο ίππο των σαμαρικής προέλευσης σχεδίων για διάσπαση του κόμματος, με στόχο τη διευκόλυνση των κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, συγκεκριμένα εσωκομματικά κέντρα αμφισβήτησαν εσχάτως τη γνησιότητα των 50 υπογραφών που επέτρεψαν στον κ. Γεωργιάδη να είναι υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ., ενώ, όπως έχει διαρρεύσει, υπήρξαν και σκέψεις για δημοσιοποίηση των εν λόγω καταγγελιών. Το περιβάλλον του πρώην υπουργού απορρίπτει βεβαίως το σύνολο των αιτιάσεων, ενώ γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί το σοβαρό αυτό ζήτημα ανέκυψε ετεροχρονισμένα, αλλά και ποια θα είναι η εξέλιξή του...